Subiectele zilei: Cum vrea Dominic Fritz să dezvolte Timişoara. Abordare complet diferită de a lui Robu; Un senator USR PLUS susține desființarea SRTV;Cea mai mare pensie specială din Iaşi se ridică la 41.000 lei
Cum vrea Dominic Fritz să dezvolte Timişoara. Abordare complet diferită de a lui Robu, adept al dezvoltării „în forţă”. Imediat după ce a ajuns primar al Timişoarei, Nicolae Robu a anunţat că planul său este să dezvolte Timişoara „în forţă”. La un moment dat, fostul edil chiar a montat la intrarea în oraş panouri prin care cei care intrau în Timişoara erau anunţaţi că sunt deschise foarte multe şantiere. Noul primar, Dominic Fritz, a anunţat o altă abordare a marilor proiecte, susţinând că vrea să pună în primul rând preţ pe calitate. Fritz susţine că în 2021 vor începe lucrările la două proiecte din fonduri europene, Calea Bogdăneştilor şi bulevardul Cetăţii, ambele proiecte moştenite de la fosta administraţie, potrivit Adevărul.
Un senator USR PLUS susține desființarea SRTV și înființarea unei „adevărate televiziuni publice”. Senatorul USR PLUS Marius Bodea susţine că singura soluţie pentru Societatea Română de Televiziune este desfiinţarea instituţiei şi înfiinţarea unei „adevărate” televiziuni publice. Marius Bodea afirmă că şefii TVR sunt numiţi politic şi răspund doar în faţa politicienilor, nicidecum a cetăţenilor. Senatorul susține că o nouă televiziune publică, înființată printr-o nouă lege, ce garantează depolitizarea şi accesul în orice funcţie pe bază de merit, ar fi o reformă reală a TVR, potrivit România liberă.
Procesul lui Assange: Un test pentru libertatea presei. Un tribunal din Londra decide pe 4 ianuarie dacă fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va fi extrădat în SUA, la capătul unui proces inechitabil. Politicieni germani cer eliberarea lui din arestul izolat în care se află. În opinia deputatei ecologiste germane Margit Stumpp, acest proces este „o probă de foc pentru comunitatea occidentală de valori.” Împreună cu deputaţi social-democraţi, creştin-democraţi, liberali şi ai formaţiunii Stânga, Stumpp a fondat pe 21 decembrie grupul transpartinic de lucru „Libertate pentru Julian Assange „. Ea a declarat pentru DW că vede încălcat principiul statului de drept în procesul de extrădare. De exemplu, ea nu a fost acceptată ca observator la proces. „Am fost de multe ori în Turcia. Acolo nu am avut probleme să intru în sala de judecată”, a spus Stumpp, făcând o comparaţie prea puţin măgulitoare pentru Marea Britanie, scrie Deutsche Welle.
Mărturia unei femei care și-a privit mama murind la Terapie Intensivă, după ce amândouă s-au infectat cu COVID. Anabel Sharma, în vârstă de 49 de ani, a fost internată la un spital din Anglia alături de mama sa Maria, în vârstă de 76 de ani. Cele două femei s-au infectat cu coronavirus și au zăcut una lângă alta la Terapie Intensivă. Într-o ultimă fotografie, ele se țineau de mână în timp ce erau ventilate. La 24 de ore după acest moment, Maria a murit chiar sub ochii fiicei sale, scrie Daily Mail. Maria a semnat ordinul de a nu încerca resuscitarea (DNAR) și mutată într-un pat lângă Anabel, potrivit Libertatea.
PNL nu mai are nevoie de adversari: se devorează singur. Guvernul Cîţu se confruntă din primele zile cu atacuri venite sistematic nu atât din partea PSD, cum era de aşteptat, ci a mai multor liberali, printre aceştia fiind Emil Boc, Rareş Bogdan şi Florin Roman. Sub umbrela Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, dar şi mai mulţi primari liberali din teritoriu au criticat faptul că Guvernul a dat o ordonanţă de urgenţă pentru a amâna pensiile speciale pentru primari, dar şi faptul că nu au fost consultaţi pentru mai multe decizii cu impact pentru autorităţile locale, scrie Adevărul.
Lungul drum al Iranului către arma nucleară. Programul nuclear iranian are în spate o istorie lungă marcată de minciuni, trădări, sabotaje și asasinate. Poate fi citită ca un roman de spionaj, însă este de fapt o poveste cât se poate de reală despre putere și supremație în Orientul Mijlociu. Iranul și-a început programul nuclear ca aliat american, primind chiar și un ajutor substanțial de la Washington, însă s-a transformat pe parcurs într-unul dintre cele mai mari coșmaruri pentru planificatorii militari de la Pentagon și pentru decidenții politici de la Casa Albă. Pe fir au intrat pe parcurs Mossadul, rușii și chiar părintele armei nucleare pakistaneze, totul pentru un cocktail exploziv de intrigi cu potențial să destabilizeze Orientul Mijlociu, scrie PressOne.
Cea mai mare pensie specială din Iaşi se ridică la 41.000 lei. Date explozive!O analiză realizată de „Ziarul de Iaşi“, în baza datelor oficiale furnizate de Casa de Pensii, arată că impactul bugetar anual produs de pensile foştilor magistraţi din judeţul Iaşi este de aproximativ 500.000 de euro pe lună, adică 6 milioane de euro pe an Cel mai bine plătit încasează 41.000 de lei brut, cât un Logan cu echipare mijlocie. In medie, un magistrat-pensionar ieşean primeşte „în mână“, lunar, 17.000 de lei. Cât 25 de pensionari „nespeciali“, care încasează pensia minimă.
Leopold al-II-lea al Belgiei / Autorul primului genocid al secolului XX. Astăzi, memoria sa este păstrată cu sfințenie, fiind glorificat în mai toate orașele majore ale Belgiei, cu statui aurite. De asemenea, la școală, elevii belgieni învață că a fost un samaritean, un filantrop, care a dus beneficiile credinței creștine și ale culturii europene în Congo. În realitate, lucrurile sunt departe de a sta așa. Adevărul a fost ținut departe de poporul belgian, și nu numai. „Marele filantrop Leopold” este direct responsabil pentru moartea sau mutilarea a peste 10 milioane de locuitori din Congo. Ardeau satele, pentru ca locuitorii să nu se poată ascunde, țineau captive femeile și copiii, spunând bărbaților că aceștia vor fi uciși, dacă nu aduc cantitatea necesară de cauciuc solicitată. Această cantitate era de15 kg de cauciuc, zilnic., potrivit punct.news.