Subiectele zilei: Dumitru Costin, sindicalistul care s-a plâns că premierul l-a făcut hoț, câștigă mai mult decât Cîțu; Cum se pregătesc PNL și USR-PLUS să-și împartă televiziunea și radioul public; E o soluție titularizarea pe o perioadă determinată? Cât de motivați ar fi profesorii
Povestea tulburătoare a generalului-erou care s-a vaccinat la 105 ani.Este bunicul profesorului care a murit după vaccin. În vârstă de 105 ani şi supravieţuitor al cumplitei încercuiri de la Cotul Donului, generalul Constantin Năstase a făcut vineri, 5 martie, rapelul la vaccinul anti-COVID-19. Emoţionant este faptul că acesta este bunicul învăţătorului care a murit joi, 4 martie, la mai puţin de 24 de ore după ce s-a vaccinat. George Năstase, nepotul lui Constantin Năstase, era învăţător la Şcoala Liviu Rebreanu din Mioveni, avea mai multe afecţiuni, iar decesul său, survenit la doar 45 de ani, a produs multă emoţie în oraş, mai ales că era un apreciat cadru didactic, scrie Adevărul.
TVR, între lege și tocmeală. Cum se pregătesc PNL și USR-PLUS să-și împartă televiziunea și radioul public și ce șanse sunt ca asta să nu se mai întâmple. În timp ce în Parlament zace un proiect de lege (inițiat de PSD) care ar putea marca începutul reformării TVR și SRR, parlamentarii puterii se pregătesc să schimbe conducerile celor două instituții păstrând controlul politic asupra acestora, conform tradiției istorice. Așa cum arată lucrurile în prezent, TVR ar urma să fie liberal sau, mai vârtos, chiar prezidențial, iar Radioul USR-PLUS-ist. Adevărul e că forma actuală a legii care guvernează cele două instituții este defectă și că ea permite dezmățul politizării lor, scrie Mircea Toma în Libertatea.
Dumitru Costin, sindicalistul care s-a plâns că premierul l-a făcut hoț, câștigă mai mult decât Cîțu. Potrivit declarației de avere depuse în 2020, salariul primit de Dumitru Costin de la BNS a fost de 113.773 de lei, la care s-a adăugat salariul de la Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori, unde este secretar general, și de unde a primit 69.029 lei. În total: puțin peste 182.000 de lei. În schimb, Florin Cîțu a câștigat, în anul fiscal 2019 suma de 122.059 de lei de la Senat și 24.944 de lei de la Ministerul de Finanțe, scrie Newsweek.
Sondaj-avertisment pentru politicienii germani. Responsabilii politici germani, atât la nivel federal cât şi regional, nu se confruntă în prezent doar cu solicitarea insistentă de a relaxa lockdownul. Germanii se îndoiesc de asemenea masiv de actualul management de criză al guvernului, după cum reiese din actualul sondaj Deutschland-Trend, realizat de institutul de studii sociologice Infratest dimap. Iată câteva exemple: trei sferturi din germani sunt nemulţumiţi de aprovizionarea deficitară cu doze de vaccin şi de greoaia desfăşurare a campaniei de vaccinare. Şapte din zece persoane chestionate s-au declarat profund nemulţumite de organizarea activităţii în şcoli şi grădiniţe pe durata lockdownului şi de ajutoarele puse la dispoziţia economiei şi a întreprinzătorilor privaţi, potrivit Deutsche Welle.
E o soluție titularizarea pe o perioadă determinată? Cât de motivați ar fi profesorii. „Depinde ce vrem să facem. Vrem să modificăm complet și să angajăm profesorul pe Codul Muncii? Sau vrem să păstrăm ideea de statut și să eliminăm problemele legate de titularizare? Depinde foarte mult de nivelul descentralizării. Dacă ești titular al școlii și se închide te descurci. Dar dacă vrem ca în Franța, atunci te trimite sistemul unde are nevoie”, susține Șerban Iosifescu. Un ultim studiu privind profesorii din Europa arată că sunt trei categoii de contracte pentru angajarea profesorului: ca funcționari publici, după o lege specială echivalentul statutului personalului didactic de la noi, sau după Codul Muncii, potrivit Europa Liberă.
Colonia de la Canal în care femeile erau puse la spart şi la cărat piatra. Artistele nemţoaice erau cele mai umilite. Colonia Anghel Saligny a făcut parte din sistemul de muncă forţată de la Canal, în primii ani ai regimului Gheorghiu-Dej. Aici erau repartizate în special femeile – cele deţinute politic, dar şi condamnatele de drept comun. Muncile şi viaţa dură din acest lagăr au fost consemnate de deţinute politic precum nepoata lui Iuliu Maniu şi soţia pastorului Richard Wurmbrand. Aici, de obicei, se excava pământul care apoi era cărat cu roaba, se încărcau şi se descărcau vagonete, dar s-a lucrat şi la mutarea liniei de cale ferată Cernavodă-Saligny de pe amplasamentul Canalului, scrie Adevărul.
IPJ Bacău a negociat prost în cazul crimelor, dar când a fost vorba să mușamalizeze bătaia unui om în sediul Poliției s-a implicat serios! Cu mai puțin de o lună înainte ca un bărbat să omoare doi oameni pe care-i luase ostatici într-un apartament din Onești, la doar câteva zeci de kilometri, în ultima comună a Bacăului, Palanca, avea loc un alt gest de o violență extremă. Un tânăr de 28 de ani, dintr-o familie defavorizată, a fost acuzat că a furat o „pătură de fân” și, a povestit el, a fost băgat în secția de poliție din sat, legat și bătut groaznic chiar de șeful de secție. Apoi a fost abandonat de șeful de secție într-o zonă puțin circulată din comună, fiind găsit și îngrijit de vecini. A făcut plângere și s-a trezit cu ”negociatorii” poliției la ușă, scrie Libertatea.
Detalii răscolitoare: elevi şi studenti din lumea bună cumpărând etnobotanice de la traficantii din Sărărie. „Erau zombie”. Poliţiştii au găsit droguri ascunse şi în pamperşii copiilor. “Mereu veneau elevi şi studenţi care îşi luau doza zilnică. De multe ori găseam tineri de liceu întinşi pe jos, la porţile oamenilor, parcă erau zombi. Culmea era că tinerii erau de familii bune, erau îmbrăcaţi frumos”, ne-a spus o vecină. Produsele halucinogene erau comandate din afara ţării. După percheziţie au fost încătuşaţi MC Donald’s Bălan, Losangeles Bălan, Barcelona Bălan şi Marcelone Bălan, potrivit Ziarul de Iasi.