Sari direct la conținut

Subiectele zilei: DW: Nu închideți economia!; Cum a fost distrusă definitiv calea ferată Deva – Brad, mega-proiectul realizat în cinci decenii; Falsa demitere a omului care l-a înregistrat pe Nicușor Dan

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Cum a fost distrusă definitiv calea ferată Deva – Brad, mega-proiectul realizat în cinci decenii. Lucrările la calea ferată Deva – Brad s-au întins pe aproape jumătate de secol, însă doar un deceniu trenurile au putut circula pe magistrala feroviară de peste 30 de kilometri, una dintre cel mai spectaculoase din România. Construcţia căii ferate care taie Munţii Metaliferi a început în 1939, iar până în 1946, au fost realizate tronsoanele Deva – Viaduct Stoieneasa, de 14 kilometri şi Brad – Viaduct Luncoiu, de 5 kilometri, scrie Adevărul.

DW: Nu închideți economia!Tot mai insistente sunt vocile care solicită un ”lockdown adevărat”, în care oamenii să lucreze de acasă, iar fabricile să se închidă. O asemenea măsură ar produce un adevărat dezastru, consideră Henrik Böhme….Întreprinderile și contribuabilii sunt cei care au asigurat statului capacitatea de a oferi ajutoare atât de generoase. Când mulți oameni au un loc de muncă, veniturile din impozite cresc. Sursele sunt diverse: impozitul pe venit, pe de o parte, și cheltuielile consumatorilor, pe de altă parte. Deci, cine strigă cu voce tare: ”Închideți fabricile! Toată lumea să lucreze de acasă!” – pune în pericol recuperarea economică urgent necesară. Și pare că nu pleacă defel urechea la ce spun oamenii, scrie Deutsche Welle.

10 întrebări. Pandemia prin ochii unei asistente dintr-un spital Covid: „Prețuiește viața. Clipă de clipă”. Ionela Mitrache, 46 de ani, este asistentă-șefă la Spitalul suport Covid „Caritas” din Roșiori de Vede/Teleorman. Aici lucrează din 1992, de când a terminat Liceul Sanitar, timp în care s-a ocupat de zeci de mii de pacienți. Cel mai greu moment? ”Cel mai greu lucru a fost sa învăț să mă protejez pe mine și mai ales să-mi învăț familia să se protejeze. Izolarea de cunoscuți, de familie au fost foarte grele. În aprilie aveam de sărbătorit un eveniment special în viața mea – ,,nunta de argint”- pe care nu l-am mai putut marca decât printr-un eveniment foarte restrâns, fără familie sau prieteni.”, declară Mitrache pentru Europa Liberă.

Falsa demitere a omului care l-a înregistrat pe Nicușor Dan. Minciună de campanie electorală. Cristian Zărescu, fost jurnalist, îl consilia pe primarul Sectorului 4 Daniel Băluță din 2016. În campania electorală pentru alegerile locale din 2020, a difuzat o înregistrare cu Nicușor Dan. Primarul Băluță a anunțat ulterior că îl demite. Totul s-a dovedit însă doar o acțiune de fațadă, făcută în campania electorală. În realitate, Cristian Zărescu lucrează în continuare cu primarul Daniel Băluță, la Sectorul 4, scrie Newsweek.

Murat Iusuf, Muftiul Cultului Musulman din România: „Eu i-aș îndemna pe credincioși să vadă aceste vaccinuri ca o minune de la bunul Dumnezeu”. Într-un interviu pentru PressOne, el explică de ce nu consideră că restricțiile medicale îngrădesc în vreun fel libertatea religioasă, ce schimbări a adus pandemia în ritualurile musulmane, dar și de ce știința și Dumnezeu nu sunt în tabere opuse când vine vorba de sănătatea oamenilor. ”Statul a încercat să vină în sprijinul instituțiilor de cult, pentru a-și desfășura activitatea religioasă în condițiile extinderii pandemiei. Nicidecum să îngrădească. Nu știu cum de s-a ajuns să se spună, statul român, vezi Doamne, a îngrădit oficierea slujbelor religioase.”, declară Muftiul pentru PressOne.

Povestea de film a fostei gimnaste Amelia Racea. La doar 26 de ani, fosta gimnastă Amelia Racea are o poveste ce ar putea deveni ușor subiect de carte sau scenariu de film. A strălucit în concursurile de gimnastică, s-a accidentat grav, iar acum impresionează ca artist la circ. A trecut mai mult de un deceniu de când colega Roxana Fleșeru o numea „Eroina de la Birmingham” într-un portret din Gazetă. O puștoaică plecată de la 6 ani de acasă reușea să obțină atunci cea mai prețioasă medalie la bârnă. Amelia Racea se vede la fel de împlinită și de bucuroasă pentru ceea ce face și la 20 de ani de la momentul plecării de acasă, scrie gsp.ro.

DW: Viitoarea „Mutti” ar putea fi bărbătească. Dar cum vor fi Germania și Europa? Cancelara are șanse mari să fie bărbătească: noul lider al CDU e Armin Laschet. Dar ce înseamnă alegerea lui la cârma partidului cancelarei pentru Germania și UE? Prelungirea sine die a erei Merkel. Pentru mai toți criticii cancelarei, care, în pandemie, s-au topit văzând cu ochii, iar în tradițional obedienta Germanie s-au împuținat chiar mai vertiginos decât adversarii altor lideri, în afară de Trump, Laschet nu e decât încă un progresist, sau un oportunist. Unul perfect în stare să ocupe fotoliul de premier la Düsseldorf, într-o regiune înclinând în genere spre stânga, dar prea puțin capabil să scoată Republica Federală din dezastru, scrie Petre M Iancu in Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro