Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Filiala irlandeză a Microsoft a plătit, în 2020, zero taxe la un profit de 315 miliarde de dolari; Crește impozitul pe proprietate? Primari: Trebuie majorat; Corupţii nu vor mai putea beneficia de pensia specială

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Filiala irlandeză a Microsoft a realizat un profit de 315 miliarde de dolari anul trecut, dar nu a plătit nici un impozit pe profit, deoarece este „rezident” în scopuri fiscale în Insulele Bermude, informează The Guardian. Potrivit sursei citate, compania Microsoft Round Island One a înregistrat anul trecut profituri egale cu aproape trei sferturi din întregul produs intern brut al Irlandei – în ciuda faptului că are zero angajaţi. În declaraţia sa fiscală se arată: „Întrucât compania este rezidentă fiscal în Insulele Bermude, nu se impun taxe pe venit”. Bermuda nu percepe impozit pe profit, potrivit Adevărul.

Fiecare al patrulea magazin din Germania riscă să dispară. În Germania, numărul infecțiilor scade iar magazinele se redeschid. Patronii care au supraviețuit lockdown-ului din punct de vedere financiar trebuie să își recupereze pierderile. Lucru deloc simplu. Între timp, nu doar conturile de afaceri ale acestor oameni de afaceri sunt goale, ci și conturile lor private. ”Mijloacele de trai personale se duc pe apa sâmbetei. Munca de o viață pe care se bazează întreaga pensie”, rezumă Stefan Hertel. HDE estimează că aproximativ 120.000 din totalul de 450.000 de magazine de vânzare cu amănuntul din Germania sunt atât de afectate financiar ca urmare a pandemiei, încât riscă să dispară. Cifre comparabile sunt furnizate de Asociația Germană a Orașelor și Municipalităților. Cel puțin 250.000 de locuri de muncă în comerțul cu amănuntul sunt grav amenințate, potrivit Deutsche Welle.

Crește impozitul pe proprietate? Primari: Trebuie majorat, e mic în România față de UE. În PNRR apare ideea revizuirii impozitului pe proprietate, fără a se preciza în ce condiții. Președinții Asociațiilor locale susțin că nu au fost consultați de Guvern, dar sunt de acord cu majorarea impozitului pe proprietate, despre care spun că este la o cotă foarte joasă la nivelul UE. Dorința Executivului este de a întrerupe practica folosită în prezent prin care baza de impozitare a unei clădiri nu are legătură cu valoarea de piață a imobilului. Totodată, se precizează în PNRR că se va lărgi intervalul de impozitare pentru proprietăți care poate fi impus de autoritățile locale, scrie Europa Libera.

Șeful Editurii Academiei, care l-a publicat pe Dan Voiculescu, membru CC al PCR, deputat comunist. Președintele Editurii Academiei Române, Dumitru Radu Popescu, unde Dan Voiculescu a publicat o carte, a deținut funcții importante în cadrul Partidului Comunist Român, fiind și membru al Marii Adunării Naționale. Editura Academiei Române este condusă de un director general în persoana academicianului Dumitru Radu Popescu. În 1968, a fost ales membru supleant al C.C. al P.C.R.; din 1975 este deputat în Marea Adunare Naţională, iar din 1981, preşedinte al Uniunii Scriitorilor, până în 1989. Din 2006 este membru titular al Academiei Române, director general al Editurii Academiei Române şi vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific editorial, potrivit Newsweek.

Legătura dintre fosta șefă a CA de la Romgaz, Manuela Stan Olteanu, și un membru fondator al PDSR, Dan Matei Agathon. De 20 de ani bifează funcții guvernamentale și mandate prin consilii de administrație la companii de stat. Până de curând, s-a aflat în fruntea Consiliului de Administrație al Romgaz, acum este simplu membru CA. Doamna Manuela Stan Olteanu termină o facultate de Drept din București (nu știm care, că doar așa e cinstit) în 1999. Cel mai probabil, la 22 de ani. Domnul Ion Stan, viitorul soț, era președinte al CA la Dinamo (perioada aia plină de transferuri cinstite investigate de procurori) și un om important în MAI. Domnul Dan Matei Agathon (fondator PDSR și coleg de liceu al domnului Năstase) era și el atunci implicat la Dinamo și un prieten al domnului Stan, scrie Valeriu Nicolae în Libertatea.

Joan, fata care alerga pe ascuns. Povestea atletei din Kenya care a dobândit cetățenia română. În adolescență, Joan se trezea la 4 dimineața, ca să poată alerga în satul ei fără să aibă parte de priviri dezaprobatoare. Era o tânără care visa să vadă lumea și să participe la competiții, chiar dacă i se spunea că singurul fel în care se poate realiza e să se „mărite repede și cât mai profitabil”. A ales în schimb să trăiască într-o baracă improvizată pentru a fi aproape de unul dintre camp-urile celebre în Kenya, unde vin să se antreneze sportivi din toată lumea. Din primii bani câștigați din atletism a plătit taxele școlare pe un an întreg pentru două dintre surorile ei, scrie PressOne.

Corupţii nu vor mai putea beneficia de pensia specială. Avocat: Vom asista la o scădere a infracţiunilor de corupţie. Cei condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie rămân fără pensia specială dacă un proiect de lege în acest sens va fi avizat în Camera Deputaţilor după ce, în urmă cu două zile, a fost adoptat în Senat. Este cazul funcţionarilor publici, personalului navigant, diplomaţilor, personalului instanţelor, poliţiştilor şi militarilor. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea mai multor acte normative, în sensul instituirii unor prevederi potrivit cărora persoanele condamnate pentru infracţiuni de corupţie să nu beneficieze de pensie de serviciu, potrivit Adevărul.

Ciudata „umflare” a dosarului Revoluției: de la 1.500 la 3.330 de volume. Un judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, pe 22 mai, restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei în care Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanității. În octombrie 2020, acelaşi judecător a decis excluderea mai multor probe din dosar, Parchetul Militar având la dispoziţie un termen de cinci zile pentru a remedia neregularităţile din rechizitoriu şi pentru a comunica instanţei dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei, potrivit Newsweek.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro