Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Fostul sef peste vilele demnitarilor, trimis in judecata; Povestea locului secret din Romania unde se montau rachetele URSS; Coruptia de stat din Romania mega-subiect pe Al-Jazeera

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Fostul sef peste vilele demnitarilor, trimis in judecata. Georgian Gabriel Surdu, fost director al Regiei Autonome – Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), si Marian Cristinel Bigiu, fost presedinte al Consiliul Judetean Buzau, au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie. Fostul sef al regiei care administreaza vilele de protocol ale statului, in prezent suspendat din functie sub control judiciar, este acuzat de savarsirea infractiunii de cumparare de influenta. In schimb, Bigiu este trimis in judecata sub acuzatia de trafic de influenta. Faptele au fost savarsite in cursul lunii august 2013, cand Surdu i-a promis lui Bigiu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, suma de aproape 3.9 milioane de lei (878.222 deeuro). Mita reprezenta 8% din valoarea unui contract de 48.6milioane de lei (10.9 milioane de euro). Finantarea de aproape 11 milioane de euro era data pentru „proiectarea si executia modernizarea drumurilor de interes local si retea publica de canalizare si statie de epurare” in comuna Ghergheasa, jud. Buzau, scrieEVZ.

Povestea locului secret din Romania unde se montau rachetele URSS. Fosta unitate antiaeriana a fost asediata la Revolutie. Centrul de comanda al Regimentului 15 de Rachete Antiaeriene s-a aflat in Hunedoara, iar in zilele Revolutiei din 1989 a fost scena unui adevarat macel. La peste 25 de ani de la tragediile rachetistilor hunedoreni, fosta unitate in care au activat este devastata. Locul secret unde erau asamblate rachetele aduse din URSS a fost distrus de hoti, iar cladirile si buncarele sale stau sa se prabuseasca. Fosta unitate militara din Hunedoara unde in anii de comunism erau asamblate rachetele aduse din Uniunea Sovietica, pentru a fi transportate apoi la cele patru divizioane de foc care aparau judetul de invazii aeriene, a avut o soarta trista. Istoria depozitului de rachete si a divizionului tehnic de la Hunedoara este fascinanta, insa in prezent fosta unitate militara de la marginea orasului, locul secret interzis civililor timp de decenii intregi, este lasata de izbeliste. Hotii au devastat buncarele unde in trecut au fost depozitate celebrele rachete Dvina si Volhov, iar multe dintre cladirile din incinta fostului centru de comanda al Regimentului 15 de Rachete Anti-Aeriene Hunedoara stau sa se prabuseasca, anuntaAdevarul.

In prima saptamana dupa alegerea lui Dragnea sef la PSD, Guvernul le face primarilor un cadou electoral de 2,7 miliarde de euro. Rectificarea bugetara pregatita de Guvernul Ponta care, per total, pare sa nu afecteze in niciun fel echilibrul bugetar actual (mentine deficitul bugetar intact, la 1,85% din PIB, veniturile fiind majorate cu 2,62 miliarde de lei, nivel similar cu majorarea cheltuielilor), deschide insa poarta spre cheltuieli suplimentare de 12 miliarde de lei, respectiv 2,7 miliarde de euro, ale autoritatilor locale in anul electoral 2016, ceea ce ar putea duce la „explozia” deficitului bugetar. Rectificarea urmeaza sa fie discutata vineri intr-o sedinta extraordinara de guvern, informeazaGandul.

Strelet, premierul Republicii Moldova: Alianta va continua. Nu am alternativa. La Chisinau, tensiunile sunt maxime de cand a fost arestat pentru coruptie fostul premier Vlad Filat, despre care actualul premier, Valeriu Strelet, a declarat deschis ca ii este prieten si despre care tot Valeriu Strelet spune ca este victima justitiei controlate politic. Si totusi, in ciuda atmosferei incandescente si a unor prognoze, premierul moldovean sustine ca actuala coalitie de guvernare va merge inainte. Iar PLDM nu va iesi de la guvernare, dar vrea scoaterea justitiei de sub controlul oligarhului Vladimir Plahotniuc, al carui partid este el insusi parte a complicatului arc guvernamental de la Chisinau. In interviul acordat RL, Valeriu Strelet mai da asigurari ca, in ciuda socului, „problema Filat” nu va influenta deciziile strategice ale PLDM, scrieRomania Libera.

Misiune imposibila: oprirea unui transport de lemn taiat ilegal. Ultimele paduri virgine ale Europei, in pericol sa dispara. Jumatate din taierile de paduri din Romania se fac ilegal. Avem cele mai mari zone forestiere cu adevarat virgine din Europa, insa acestea sunt in pericol sa dispara. Semnalul de alarma este tras de mai multe organizatii internationale de protectie a mediului. Ecologistii sustin ca autoritatile reactioneaza foarte greu cand este reclamat un transport de lemn ilegal. Ecologistii au urmarit mai multe transporturi de lemn. Au sunat la 112 unde au transmis numarul de inmatriculare al camionului. Rezultatul: „Transportul este ilegal.” Cu toate acestea, camioanele si-au continuat nestingherite drumul, desi au trecut prin 3 judete. La insistentele ecologistilor, politistii si-au facut aparitia in ultimul moment, cand unul dintre vehicule se pregatea sa intre pe poarta companiei de prelucrare a lemnului, anuntaStirileProtv.ro.

Coruptia de stat din Romania mega-subiect pe Al-Jazeera. Prestigiosul post TV din Qatar a facut un reportaj fabulos despre coruptia din Romania: „Romania este un stat european modern, dar are una dintre cele mai grave probleme de coruptie din UE – o problema care a patat politica si viata publica de zeci de ani si a subminat increderea in institutiile guvernamentale si de stat”, se spune in deschiderea materialului difuzat. Video laStiripesurse.ro.

Protectia consumatorilor apara supermarketurile. Intre consumatorii simpli si marile lanturi de magazine, Autoritatea pentru Protectia Consumatorului (ANPC) alege sa protejeze imaginea supermarketurilor. Cei care pierd zilnic sunt clientii. Ei nu pot afla daca au fost inselati la cantar, nici macar atunci cand marii comercianti sunt sanctionati oficial. Castiga astfel doar corporatiile, a caror imagine este protejata sistematic de functionarii ANPC. Un francez a cumparat peste la Bucuresti si a descoperit ca a fost pacalit chiar de catre conationalii sai de la gigantul Carrefour. David Contant locuieste de opt ani in Romania si este maestru in arta culinara. Prefera sa-si cumpere singur produsele ca sa fie sigur de calitatea preparatelor sale. Uneori, spune el, merge doar sa verifice produsele alimentare pentru ca magazinele fac multe greseli, scrieRiseproject.ro.

Am aflat cum face bani Statul Islamic. Desi se stie ca Statul Islamic (SI) a dezvoltat multe institutii care definesc alte state – scoli, politie, presa, o armata – nu se stie de unde a avut bani pentru toate astea. Dar niste documente care au aparut recent in presa ne ofera ocazia sa vedem cum face gruparea terorista rost de bani. Documentele provin din provincia siriana Deir Ezzor si arata ca SI nu taxeaza oamenii care traiesc sub conducerea lor, ci le fura banii ca sa plateasca salariile luptatorilor si alte costuri de operare. Documentele, care detaliaza cheltuieli si surse de venit din interiorul provinciei dintre decembrie 2014 si ianuarie 2015, a fost facut public de Aymenn al-Tamimi, un analist de la Forumul britanic despre Orientul Mijlociu, care se afla undeva la granita cu Siria. E primul document bugetar al SI facut public, anuntaVice.com.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro