Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Hrebenciuc, Cocos & Comp., "spovedanii" complete la Inalta Curte; Cum a cadorisit CNADNR clanul de romi Carpaci cu jumatate de milion de euro; Marea problema a companiilor de stat. Cat produce si ce datorii face fiecare din cei 300.000 de angajati

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Hrebenciuc, Cocos & Comp., „spovedanii” complete la Inalta Curte. La Instanta Suprema a fost, ieri, ziua denunturilor. Inculpatii din dosarele „EADS- Microsoft” si din „Retrocedarile frauduloase” au recunoscut cum au jonglat cu milioanele de euro. Primul care a povestit de-a fir a par cum s-au petrecut lucrurile in urma cu 11 ani a fost omul de afaceri Dumitru Nicolae, zis Niro. El a relatat ca a fost contactat de Dinu Pescariu pentru a intra in „afacerea” cu licente Microsoft, cu 4,8 milioane de dolari. Banii ar fi ajuns la Alexandru Bittner si la Serban Mihailescu. Primul i-ar fi cerut inca un milion, iar al doilea ar fi incasat 800.000 de euro, pe langa cele 4,8 milioane date pentru „a urgenta afacerea”. Dumitru Nicolae si-a recuperat banii dupa incheierea contractului, a avut chiar si un castig de un milion de euro, dar a recunoscut tot si i-a pus intr-un cont la CEC pentru a fi confiscati de stat in caz ca va fi gasit vinovat, scrieEVZ.

Cum a cadorisit CNADNR clanul de romi Carpaci cu jumatate de milion de euro. Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale a facut o afacere de peste doua milioane de euro cu un clan de romi din Timisoara, dar a platit cu 450.000 de euro mai mult decat era intelegerea. Informatia iese la iveala dintr-un proces deschis de CNADNR pentru recuperarea „sumei nedatorate” platita de Companie unei membre a clanului Carpaci. Printr-un proces deschis recent la Tribunalul Timis, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a dat-o in judecata pe Mirela Stanca, membra a clanului de romi Carpaci, cu care CNADNR a facut o afacere imobiliara de peste doua milioane de euro. Prin cererea de chemare in judecata depusa de CNADNR la Tribunalul Timis, Compania le cere judecatorilor sa o oblige pe Mirela Stanca la restituirea sumei de aproximativ 450.000 de euro, pe care Compania i-a platit-o Mirelei Stanca in plus, fara sa o datoreze. Concret, pe langa cele 2,2 milioane de euro platite clanului Carpaci pentru terenul si cladirile in care functioneaza Pepiniera Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara, din subordinea CNADNR, Compania a mai platit inca 450.000 de euro, bani pe care nu ii datora, anuntaAdevarul.

Marea problema a companiilor de stat. Cat produce si ce datorii face fiecare din cei 300.000 de angajati. La finalul primului semestru al acestui an cele 1.157 de companii care apartin statului (administratiei centrale si locale) aveau plati restante in valoare totala de 13,53 de miliarde de lei, circa trei miliarde de euro, dintre care aproximativ 750 de milioane de euro catre bugetul general consolidat, respectiv catre bugetul statului, de pensii, de somaj si al asigurarilor sociale de sanatate, conform datelor oficiale ale Ministerului de Finante. Diferenta reprezinta platile restante catre partenerii comerciali, fie ei furnizori de bunuri si servicii sau de utilitati, tot apartinand statului sau din mediul privat, informeazaGandul.

Autostrada plutitoare. S-a gasit apa la 10 metri sub Sibiu-Orastie. Remedierea problemelor intampinate in zona kilometrului 60 pe autostrada Sibiu-Orastie necesita demolarea completa a cailor de circulatie, afirma inginerii Companiei de Autostrazi intr-un document oficial obtinut de RL. Desi a pretins tot timpul ca autostrada Sibiu-Orastie are doar niste „fisuri superficiale” in zona kilometrului 60 de pe lotul 3, problemele proiectului sunt grave. Lotul a fost deschis in noiembrie 2014, cu doar doua zile inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale la care a participat si premierul Victor Ponta. Un document al companiei, intrat in posesia ziarului „Romania libera”, indica faptul ca nu este vorba de fisuri de suprafata, ci de probleme ce necesita demolarea integrala a lucrarilor. „Cu ajutorul unui excavator avand cupa de 1,3 metri cubi s-a constatat ca infiltarile de apa sunt la o adancime intre 8 si 10 metri fata de cota rosie (linia autostrazii intr-un plan vertical – n. red.)”, arata o nota de constatare semnata de angajati ai Companiei Nationale de Drumuri Nationale si Autostrazi din Romania (CNADNR), respectiv Calinescu Doru, director de calitate, Nicula Dan, inginer al Directiei regionale Brasov, si Mihai Gheorghe, seful serviciului autostrazi al aceleasi directii, scrieRomania Libera.

Ce date colecteaza de fapt furnizorii de internet, in baza legii „Big Brother”. Temerile romanilor privind navigarea online. Milioane de utilizatori nu stiu nici acum ce date personale sunt colectate de furnizorii de internet, odata cu intrarea in vigoare a legii promulgata vineri de presedintele Iohannis. Unii cred ca le sunt inregistrate CNP-urile si sunt ascultati si la telefon. „Nimic mai adevarat”, transmit operatorii de internet. Ochii legii supranumite „Big Brother” urmaresc doar accesarile de pe internet, nu si continutul. Traficul de date si tot ceea ce este legat de el are de luni noi reglementari. Una dintre cele trei legi cunoscute ca Big Brother este in functiune iar asta a creat o adevarata isterie printre furnizori si utilizatori, intrucat nimeni nu a inteles exact ce date personale sunt stocate. Vorbim despre 16 milioane de utilizatori de internet prin terminale fixe sau mobile. Autoritatile spun insa ca ingrijorarea oamenilor este fara motiv, anuntaStirileProtv.ro.

De ce nu se face votul prin corespondenta. Multi pierd, prea putini castiga. PNL si PSD se joaca cu diaspora. Noua strategie de tergiversare a legii votului prin corespondenta este sa se ceara AEP elaborarea unui proiect, desi la Parlament sunt depuse o serie de initiative. PNL organizeaza proteste sterile si copilaresti in fata biroului lui Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, cum a fost cel de ieri. Saptamana trecuta, ei au recurs la „greva japoneza” – au venit la sedintele Parlamentului purtand o banderola alba. Intrucat nu au obtinut nici un rezultat, acum au schimbat tactica. In paralel, controversatul proiect Dragnea anti-Facebook a trecut de Senat in doua saptamani. Pentru ca a existat vointa politica. In realitate, nici PSD si nici PNL nu sunt interesate de votul prin corespondenta, in primul rand pentru ca nu vor sa supere UDMR-ul. In prezent, UDMR se afla la limita intrarii in Parlament, intentia de vot fiind de aproximativ 5%, pe fondul unei diminuari a comunitatii maghiare din Romania. Daca prezenta la vot a etnicilor romani ar creste prin introducerea votului prin corespondenta, formatiunea care-i reprezinta pe maghiari risca sa nu mai intre in Parlament, informeazaEVZ.

Cine sunt liderii gruparii Statul Islamic: un cioban georgian, un profesor de fizica si un maior in armata lui Saddam. Un cioban, un profesor transformat in terorist si un fost maior in armata lui Saddam Hussein sunt printre primii cinci lideri ai gruparii Statul Islamic, vizati de raidurile aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA. Fortele Aeriene irakiene au lovit duminica un convoi al Statului Islamic care se presupunea ca il transporta pe liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi in provincia irakiana Anbar. Se pare insa ca Al-Baghdadi, „califul” gruparii teroriste nu a fost printre cei ucisi. Armata irakiana a anuntat ca fortele aeriene au bombardat si locul unde Baghdadi planuia sa se intalneasca cu comandantii Statului Islamic. „Locul intalnirii a fost de asemenea bombardat si multi dintre liderii teroristi au fost ucisi sau raniti. Soarta criminalului Al-Baghdadi este necunoscuta”, potrivit irakienilor. Marea Britanie si SUA au o lista secreta privind liderii gruparii Statul Islamic si pe care vor sa-i elimine cu ajutorul raidurilor aeriene, noteaza „Daily Star”. Pe capul acestor cinci lideri ai gruparii Statul Islamic s-au pus recompense de milioane de dolari, scrieAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro