Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Inca 200.000 de euro de la Oltchim pentru Dan Voiculescu; Mario Cospito, Ambasadorul Italiei la Bucuresti: "Ar fi trebuit sa ne surprinda daca Europa nu ar fi intervenit in criza din Romania"; Mircea Geoana: Romanii vor decide cine e cel mai bun lider

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

​Inca 200.000 de euro de la Oltchim pentru Dan Voiculescu. Un nou contract de publicitate pe banii statului a iesit la lumina. Jurnalistul Robert Turcescu a prezentat, in aceasta seara, la postul B1 TV, un nou document care arata ca Oltchim oferea bani trustului patronat de Dan Voiculescu. Ieri, a fost prezentat un contract conform caruia, incepand cu decembrie 2009, SC Media Casa Press SRL (la care erau actionare cele doua fiice ale lui Dan Voiculescu) trebuia sa primeasca 100.000 de euro de la Oltchim – companie detinuta de statul roman si aflata pe pierdere – in schimbul unor articole si reportaje comandate. Jurnalistul a prezentat, in aceasta seara, tot un contract de prestari servicii, din aprilie 2009, incheiat intre C.L.I.R. Media Grup si Oltchim (din nou beneficiar), pentru producere si difuzare de materiale publicitare in cadrul programelor Antena 1 si Antena3, plus cel putin doua interviuri pe luna, scrie EVZ.

Consiliul Europei refuza sa ceara Rusiei returnarea tezaurului Romaniei. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, principala institutie europeana dedicata apararii drepturilor omului si statului de drept in Europa, a respins marti un amendament care solicita explicit Rusiei restituirea Tezaurului Romaniei transferat in Rusia in 1916-1917, dar a adoptat un altul in care solicita „continuarea negocierilor directe” in vederea restituirii bunurilor apartinand unor alte state sau cetateni straini. In schimb, rezolutia cere Moscovei sa isi retraga trupele din Republica Moldova. Niciuna din aceste solicitari nu are insa vreo sansa sa fie satisfacuta de Moscova. Forta si relevanta Consiliului Europei (CoE) rezida in primul rand in hotararile celei mai importante institutii a CoE – Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO)-, care sunt obligatorii pentru toate statele membre. Forta si relevanta institutiei politice a CoE, Adunarea Parlamentara (APCE), constau in primul rand in puterea de a alege judecatorii CEDO si abia in al doilea rand in rapoartele, rezolutiile si recomandarile pe care le adopta si care au, mai degraba, putere simbolica, anunta Romania Libera.

Mario Cospito, Ambasadorul Italiei la Bucuresti: „Ar fi trebuit sa ne surprinda daca Europa nu ar fi intervenit in criza din Romania”. Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucuresti, afirma ca UE devine din ce in ce mai mult parte a vietii noastre de fiecare zi, chiar si in chestiuni care tin de afacerile interne. „Adevarul”: Italia a avut pe parcursul crizei politice din Romania o atitudine rezervata, spre deosebire de alti parteneri europeni care s-au implicat in mod activ. De ce a preferat guvernul italian o asemenea atitudine? Mario Cospito: Am urmarit cu atentie ce s-a intamplat pe parcursul crizei institutionale, dar am decis sa avem o atitudine rezervata. De ce am actionat astfel? Pentru ca noi am fost convinsi ca Romania are arhitectura institutionala si resurse proprii pentru a depasi criza de una singura, fara interventie din afara. Ministrul italian al Afacerilor Externe, GiulioTerzi, a subliniat in declaratiile sale ca Italia urmareste cu atentie ce se intampla in Romania pentru ca Romania este un partener important, atat in relatiile bilaterale, cat si in arena europeana, informeaza Adevarul.

Mircea Geoana: Romanii vor decide cine e cel mai bun lider. Senatorul Mircea Geoana s-a aflat intr-o vizita la Berlin, in perioada 28-29 septembrie. In capitala Germaniei s-a intilnit cu membri ai Bundestag-ului, din partidele SPD si CDU, printre care Susanne Kastner, presedinta Comisiei de Aparare si Gunter Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene. Geoana a participat si la un workshop, organizat la Berlin de Institutul Aspen Italia. DW: Domnule Geoana, la Berlin ati avut intalniri cu o serie de parlamentari germani, membri ai SPD si ai CDU. Care au fost subiectele aflate pe agenda bilaterala? M.G.: Sigur ca subiectele au fost legate de evolutiile din Romania, in special de evenimentele politice recente, dar am discutat si despre teme mai vaste. Este clar pentru toata lumea ca Germania isi asuma un rol important in problemele europene si globale. Integral in Deutsche Welle.

Ministrul Muncii isi ascunde reaua-credinta sub ignoranta. Mariana Campeanu l-a atacat pe Basescu pentru ca nu a promulgat majorarea indemnizatiei pentru mame. Politician cu vechime, ea s-a facut ca nu stie parcursul unei legi. Ministrul Muncii a declarat luni ca nu stie de ce Traian Basescu nu a promulgat legea privind majorarea indemnizatiei mamelor de la 75% la 85%, ceea ce a impiedicat aplicarea ei de la 1 octombrie. „Poate este ocupat domnul Presedinte, nu stiu care sunt activitatile…”, a declarat Campeanu ironica. Doar ca legea nu ajunsese la Cotroceni, ci urma inca meandrele procedurale prin Parlament. „Procedural, trebuie sa se aduca la cunostinta deputatilor si senatorilor, simultan, ca legea a fost adoptata si ca exista un termen de depunere a contestatiilor, in acest caz, de doua zile. Pentru ca la Senat regulamentul de functionare prevede ca senatorii trebuie sa fie informati in sedinta publica, iar prima sedinta a acestora dupa adoptarea legii a avut loc ieri (marti – n.r.), termenul de depunere a contestatiilor a inceput sa curga din data de 2 octombrie”, a declarat, pentru EVZ, Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei Deputatilor.

Reuters: Romania, noul Bordeaux al Europei. Cum au ajuns celebre vinurile romanesti. Consumatorii europeni lauda podgoriile romanesti si soiurile de Feteasca Neagra si Tamaioasa Romaneasca, se arata intr-o analiza publicata de Reuters. Jurnalistii de la Reuters se intreaba daca soiurile romanesti pot face concurenta vinurilor de Bordeaux. Romania se afla pe locul sase in topul tarilor producatoare de vin din Uniunea Europeana, pozitie datorata celor peste 180.000 de hectare de vita de vie, solului fertil, dar si costurilor reduse. „Cele mai cerute soiuri la degustarile din Londra sunt Feteasca Neagra si Tamaioasa Romaneasca. Toata lumea a gustat Merlot din Chile si Argentina, dar nu au fost impresionati”, a declarat Stephen Donnelly, enolog al podgoriei de la Budureasca, citat de Reuters. „Ceea ce este unic in Romania sunt solurile care dau o nota specifica vinului”, a confirmat enologul, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro