Subiectele Zilei: Inspector antifrauda trimis in judecata pentru patru infractiuni de luare de mita; Taxele locale vor fi indexate in fiecare an cu rata inflatiei; Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: Rusia profita de pe urma crizei refugiatilor din UE
Procurorii DNA Constanta l-au „dovedit”. Inspector antifrauda trimis in judecata pentru patru infractiuni de luare de mita. Adrian Dumitru Popa, de 34 de ani, inspector antifrauda la Directia Regionala Antifrauda Constanta, a fost trimis astazi, in judecata, in stare de arest preventiv, pentru patru cazuri de luare de mita dar si pentru trafic de influenta. In data de 3 septembrie, Popa a fost prins in flagrant de procurorii anticopruptie constanteni in timp ce primea 3000 de euro de la un om de afaceri, denuntator in cauza. Alaturi de inspectorul antifrauda a fost trimis in judecata, in stare de libertate, si inculpatul Florin Zarughevici, pentru complicitate la luare de mita. In rechizitoriul trimis Tribunalului Constanta, procurorii au probat mai multe fapte, scrieEVZ.
Ce au discutat Barack Obama si Vladimir Putin: sampanie cu parfum de Razboi Rece. Ce au discutat Barack Obama si Vladimir Putin. De la tribuna Adunarii Generale a ONU, presedintele american Barack Obama si omologul sau rus, Vladimir Putin, s-au acuzat reciproc ca sunt responsabili pentru haosul din Siria. Apoi, cei doi lideri au avut un tete-a-tete de 90 de minute, sub semnul dezacordului privind soarta presedintelui Bashar al Assad. Presedintele american Barack Obama si cel rus Vladimir Putin au tinut luni, in fata celei de 70-a Adunari Generale a ONU, adevarate discursuri-duel, prezentand puncte de vedere radical opuse privind criza siriana si solutiile lor pentru a stabiliza Orientul Mijlociu, scrie New York Times. In timp ce Obama a condamnat sprijinul Rusiei pentru „tiranul” Bashar al-Assad, Putin a aparat ideea unei coalitii internationale largi pentru a lupta impotriva Statului Islamic, coalitie „similara cu cea impotriva lui Hitler”. „Dincolo de duelul verbal si privirile glaciale pe care si le-au aruncat in timpul dineului dat de ONU, cei doi lideri s-au angajat intr-un adevarat poker diplomatic, fiecare incercand manevre pentru a schimba pozitia celuilalt”, mai scrie cotidianul american, anuntaAdevarul.
Taxele locale vor fi indexate in fiecare an cu rata inflatiei. Romanii vor plati taxe locale care vor fi indexate cu inflatia in fiecare an, nu la trei ani, asa cum se proceda pana acum. Prevederea apare in noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare in ianuarie 2016. „In cazul oricarui impozit sau oricarei taxe locale, care consta intr-o anumita suma in lei sau care este stabilita pe baza unei anumite sume in lei, sumele respective se indexeaza anual, pana la data de 30 aprilie, de catre consiliile locale, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, comunicata pe site-urile oficiale ale Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice”, se arata in articolul 491 din noul Cod Fiscal, informeazaGandul.
Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: Rusia profita de pe urma crizei refugiatilor din UE. Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauerm spune ca tara sa nu este in „panica” din cauza ca nu ar avea suficient gaz pentru la iarna, in conditiile in care Rusia nu a deschis inca robinetul pentru aceasta tara cu care se afla in conflict. Diplomatul declara ca exista rezerve suficiente pentru consumul populatiei si ca Ucraina cumpara gaz in special de la Slovacia, care, la randul ei, il importa tot din Rusia. Din cate explica ambasadorul Bauer, Ucraina are conducte in sistem revers cu toti vecinii din UE cu exceptia Romaniei si spera ca tara sa va fi ajutata de partenerii europeni. In ceea ce priveste gazul si celelalte rezerve energetice descoperite in Marea Neagra si de care Kievul spera sa beneficieze, acestea toate au fost „acaparate” de Rusia. Despre ideea Ministerului roman de Externe de a monitoriza si refugiatii dinspre Ucraina, Teofil Bauer mentioneaza ca doar 10 persoane au plecat din cauza razboiului din Ucraina spre Romania. Ambasadorul ucrainean pune, in schimb, in legatura criza migratiei cu agresiunea Rusiei din estul Ucrainei: „Nu putem sa nu constatam ca aceasta criza ii este de folos Rusiei, pentru ca nimeni nu se mai ocupa astazi de agresiunea rusa in Ucraina sau de Crimeea. Deci cel putin cineva profita si, daca profita, chiar si-a bagat coada”. Integral inRomania Libera.
Romania, tara UE unde inca exista orase fara apa curenta. Cati romani se spala la lighean si merg la WC-ul din fundul curtii. Vrem in Schengen, dar peste o treime dintre noi nu au apa curenta in gospodarie. O situatie pe care autoritatile o remediaza cu viteza melcului. Mai bine de jumatate dintre gospodariile din Romania au un laptop, in doua treimi exista cel putin un smartphone si aproape 9 din 10 au abonament la o retea la TV prin cablu sau satelit, conform cifrelor oficiale de la ANCOM. Cati au insa acces la apa? Raspunsul nu ne face cinste: mai putin de 12 milioane si jumatate, adica sub doua treimi din populatia Romaniei. Cifra este oficiala si a fost comunicata azi de Institutul National de Statistica. Conform comunicatului INS, „in anul 2014, populatia deservita de sistemul public de alimentare cu apa a fost de 12.454.909 persoane, reprezentand 62,4 % din populatia Romaniei”. Restul de 37,6% au scos apa cu ciutura sau, in cel mai bun caz, cu hidroforul, anuntaStirileProtv.ro.
DW: Procurorii si serviciile secrete. Motiunea contra Guvernului initiata de PNL a picat, dar dezbaterea a prilejuit totusi cateva consideratii demne de atentie. Din dezbaterile de ieri merita sa fie pastrata interventia presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Daca o privim exclusiv din perspectiva momentului, este o pledoarie in favoarea premierului Ponta, dar daca largim cadrul, descoperim o critica judicioasa a organizarii judiciare. Cand va fi reluat procesul revizuirii Constitutiei (daca va fi reluat vreodata!), aceste consideratii vor fi readuse in discutie cu necesitate. Ele nici nu ii apartin neaparat fostului premier liberal, fiind un rezumat al criticilor care au fost facute constant in ultimul deceniu, informeazaDeutsche Welle.