Subiectele Zilei: Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO: "Ne trebuie un pragmatism ca al bulgarilor"; "M-am facut tiganca sa intru la facultate"; MAPN a incheiat mini-recensamantul "coloneilor de carton": 80% au primit grade militare ilegal; Prima palma de la FMI: unde sunt privatizarile
Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO: „Ne trebuie un pragmatism ca al bulgarilor”. Proiectele de infrastructura sufera nu doar din lipsa de fonduri, ci si pentru ca politicienii intarzie sa ia deciziile necesare si investitorii straini nu au gasit aici un partener de incredere. Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), explica intr-un interviu pentru EVZ care sunt problemele infrastructurii. Evz: S-a vorbit despre o prioritizare a lucrarilor de investitii publice.Exista acum o lista? Laurentiu Plosceanu: Noi am cerut sa fie finantate lucrarile justificate din punct de vedere al fluxului autovehiculelor. In plus, acolo unde fluxurile masurate si evaluate in perspectiva nu justifica profil de autostrada, am propus sa nu dam drumul la profil de autostrada de acum, asa incat sa se scuteasca fonduri. Pe multe portiuni, Autostrada Transilvania nu ar trebui sa aiba profil de autostrada. S-au acceptat putine propuneri. Integral in EVZ.
„M-am facut tiganca sa intru la facultate”. Pentru a deveni student pe locurile speciale pentru romi, ai nevoie de o declaratie pe proprie raspundere si o recomandare. Doua coli A4 pe care le obtii cat ai zice… rom. O fetita de 14 ani, din Bucuresti, plange de sare camasa de pe ea pentru ca nu a reusit sa intre la Liceul Lazar. Mare batalie pe liceul asta, pe buna dreptate spun adolescentii si parintii lor, pentru ca „sunt profi buni, iar o diploma de Bac de la Lazar e mai valoroasa decat altele”. Fetita care plange are media 9,40, iar pentru a intra la Lazar mai avea nevoie de 23 de sutimi (9,63). O alta fetita are toate motivele din lume sa sara in sus de bucurie. Chiar daca a fost ultima din clasa ei, cu o medie generala de 7,62, a intrat la Liceul Lazar. Cum? Pe locurile destinate romilor. „Se vede de la o posta ca nu-i tiganca, domnule, nu mi se pare corect ca fetita mea sa ramana pe tusa pentru ca o blonda cu ochi albastri a spus ca-i tiganca si i-a furat locul”, spune tatal elevei care plange. La facultate, aceeasi poveste. Pe locurile pentru romi se bat, teoretic, absolventii de liceu de etnie roma, anunta Adevarul.
MAPN a incheiat mini-recensamantul „coloneilor de carton”: 80% au primit grade militare ilegal. Scandalul generat de divulgarea in presa a listei coloneilor de carton, avansati in grad pe banda rulanta de generalul UNPR Gabi Oprea, l-a facut pe actualul ministru al Apararii sa inceapa ofensiva cu toate armele din dotare, asupra civililor infiltrati pe usa din dos in armata. Astfel, se pare ca pe lista coloneilor sunt „sute” de oameni care nu ar merita aceasta calitate, nu doar nume sonore ca moderatorul TV Robert Turcescu, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, ex-premierii Calin Popescu Tariceanu si Mihai Razvan Ungureanu, ex-ministrii Botis, Ialomitianu, Flutur si procurorul general Codruta Kovesi. Comisia constituita in 22 iunie 2012 in baza Ordinului ministrului Dobritoiu pentru verificarea modului de acordare a gradelor si inaintarilor in grad a militarilor in rezerva, in perioada 2010-2012, a finalizat verificarea acordarii gradelor militare in anul 2012, respectiv 2011. Rezultatele sunt de-a dreptul socante, informeaza Romania Libera.
Cita nevoie are Romania de Moscova. Multe din articolele aparute in presa din Germania despre situatia din Romania incita la reflectii si pun cititorul pe ginduri.Este si cazul unei recente corespondente despre subita simpatie a Moscovei fata de Bucuresti. Incontestabil, vizibilitatea Romaniei in occident a crescut exponential de cind USL a preluat puterea, dar tot exponential s-a deteriorat imaginea tarii. Insa nu din pricina unor sprijinitori neconditionati ai lui Traian Basescu, cei care in „loialitatea lor nemarginita” fata de presedintele suspendat ar fi facut presei „straine” declaratii rau voitoare la adresa noului guvern. Nici din cauza unor romani resentimentari, plecati demult peste hotare, care ar fi pierdut contactul cu realitatea romaneasca si ar fi porniti doar sa ponegreasca tara. Si nici datorita unor ziaristi „prost informati” care scriu ce le trece prin cap si habar nu au de ce se intimpla in tinuturile carpato-danubiene, scrie Deutsche Welle.
Prima palma de la FMI: unde sunt privatizarile. Delegatia finantatorilor i-a criticat pe guvernanti pentru intarzierea privatizarilor. FMI nu este multumit de progresele pe care Romania le-a facut de la ultima misiune a Fondului in tara, cea din mai. Tarom-ul trebuia sa fie deja privatizat, iar privatizarea CFR Marfa sa fi intrat in linie dreapta. „Actualele turbulente ingreuneaza economia, fapt care se reflecta in increderea investitorilor si in cursul de schimb, dar si in costurile de finantare si in cresterea economica”, a spus seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer. Bilantul ultimelor luni de guvernare n-avea cum sa lase FMI fara reactie. Cresterea cursului cu 3 procente a pus in pericol debitorii in euro si conduce, automat, la scumpiri. In iunie, restantele crescusera cu 3% fata de iunie 2011. Din mai si pana acum costurile de finantare ale statului de la bancile locale au urcat de la 5% pe an, la 6% pe an, anunta EVZ.
Scoala Ardeleana s-a nascut la Viena pe loc sfintit de iezuiti. Reformele „despotilor luminati” Maria Tereza si Iosif al II-lea au fost de mare impact asupra crestinilor ardeleni. Un paradox al culturii romane sunt interpretarile asupra Scolii Ardelene. Pe de-o parte, se elogiaza meritele grupului de invatati greco-catolici de-a fi fundamentat istoriografia, lingvistica, literatura si miscarea de emancipare nationala transilvaneana. Pe de alta parte, Biserica Ortodoxa a canonizat clericii si monahii ce-au starnit razvratiri contra unitilor in acea vreme. La 21 octombrie sunt praznuiti cuviosii ieromonahi Visarion si Sofronie, credinciosul Nicolae Oprea (toti trei canonizati in 1955) si sfintii Moise Macinic din Sibiel si Ioan din Gales (canonizati in 1992), informeaza Adevarul.
Restantele care te pot baga la inchisoare. Firmele de leasing au trecut la masuri dure impotriva celor care nu-si platesc ratele la autoturisme. Pentru restante mai mari de doua luni, rau-platnicii pot fi reclamati la politie pentru furt. Tot mai multi romani risca dosar penal daca nu-si platesc ratele pentru autoturismele achizitionate in leasing, dupa ce firmele de profil au decis sa fie mai agresive in recuperarea bunurilor proprii. Decizia a fost luata pentru ca numarul persoanelor care refuza sa inapoieze autovehiculele desi au restante mai mari de trei luni este tot mai mare. Pana acum, companiile alegeau calea proceselor civile pentru a reintra in posesia masinilor si a despagubirilor aferente. De cele mai multe ori, insa, utilizatorii ascundeau autoturismele sau apelau la tot felul de tertipuri pentru a le putea folosi in continuare. „Legea leasingului ne permitea si pana acum sa actionam pe cale penala impotriva celor care nu-si plateau ratele si refuzau sa ne returneze autoturismele. De obicei, noi cautam calea concilierii si in cel mai rau caz mergeam pe codului civil pentru a ne recupera datoriile si despagubirile. Dar am constatat ca oamenii actionau cu rea credinta si atunci am decis sa nu mai fim ingaduitori si am decis sa mergem pe dosare penale de inselaciune sau furt”, a precizat Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei Societatilor Financiare, scrie Romania Libera.