Subiectele Zilei: Magistratii, nemultumiti de proiectul Legii salarizarii si de indemnizatiile propuse; Inca un mizilic de la Guvern pentru Biserica; O jurnalista de origine turca, suspecta de terorism, a fost arestata la Bucuresti
Magistratii, nemultumiti de proiectul Legii salarizarii si de indemnizatiile propuse. Peste 1.000 de magistrati, nemultimiti de proiectul Legii salarizarii, reclama, intr-un memoriu transmis Guvernului, ministerelor Justitiei si Muncii, CSM si Inaltei Curti de Casatie si Justitie, probleme recurente in ce priveste stabilirea remuneratiei si cer trecerea bugetului instantelor la ICCJ. Magistrati au aratat in memoriu ca protestreaza in acest fel fata de problemele recurente in ceea ce priveste stabilirea si plata remuneratiei, dar si fata de lipsa de consultare a corpului magistratilor cu privire la proiectul Legii de salarizare a personalului platit din fonduri public. Acestia au acuzat dezechilibre intre cele trei puteri, legislativa, executiva si judecatoreasca, raportat la cuantumul superior al indemnizatiilor recunoscute persoanelor care ocupa functii de demnitate publica alese sau numite – presedintele Romaniei, presedintii camerelor Parlamentului, deputati, senatori, presedinti ai consiliilor judetene si prefecti, scrieAdevarul.
Inca un mizilic de la Guvern pentru Biserica. O noua categorie de personal intra pe lista scutirilor de taxe. In timp ce persoanele fara venituri, cu cateva exceptii, vor fi obligate de anul viitor sa plateasca CASS, mai exact circa 800 de lei pe an, personalul monahal fara venituri se va bucura in continuare de un tratament preferential din partea autoritatilor. Noul Cod Fiscal prevede ca statul, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, va achita pentru cele 850 de persoane fara venituri contributia la sanatate, pentru a beneficia de servicii de sanatate in sistemul public. Personalul monahal care nu obtine venituri din munca, pensie sau din alte surse nu va fi obligat nici anul viitor sa isi plateasca contributia la sanatate (CASS), asa cum vor trebui sa procedeze alte categorii de persoane fara venituri, anuntaGandul.
O jurnalista de origine turca, suspecta de terorism, a fost arestata la Bucuresti. Femeia este pe lista rosie a Interpolului. O jurnalista de origine turca, de la un post de televiziune belgian, suspectata de terorism, a fost arestata la Bucuresti. Autoritatile de la Ankara au cerut ajutorul politiei din intreaga Europa pentru ca atunci cand va fi prinsa sa fie extradata in Turcia, deoarece este banuita ca ar avea legaturi cu grupari teroriste kurde. In replica, tanara sustine ca e vorba despre o confuzie si cere sa fie eliberata, ca sa poata merge acasa. Bilgin Zulfyie, alias Denise, are 37 de ani si este pe lista posibililor teroristi vanati de autoritatile din Turcia. Reporter in Belgia pentru postul Sterk TV, un canal de limba kurda, femeia a fost incatusata de politistii romani in urma cu aproape doua saptamani. In sistemul de alerta de Interpol numele ei aparea pe lista rosie si ar trebui extradata la Ankara urgent, informeazaStirileProtv.ro.
Afacerea „Plaja”: Sute de firme-capusa profita de litoralul romanesc. Numai cine nu a vrut nu a inchiriat plaje anul acesta – este o concluzie trasa dupa ce am studiat lista firmelor care au administrat, in 2015, plajele din cele mai importante statiuni ale Romaniei: Mamaia, Neptun, Olimp, Venus si Vama Veche. Inchirierea plajelor este o afacere mult mai buna pentru firmele private decat pentru statul roman. Acestea sunt inchiriate de catre Administratia Bazinala de Ape Dobrogea-Litoral societatilor comerciale care doresc si care participa la licitatie, acolo unde exista mai mult de o cerere. „Suma incasata de catre ABADL, in anul 2015, aferenta contractelor de inchiriere plaja este de 10.536.000 lei, fara TVA, din care 50% reprezinta venit la bugetul statului”, a precizat, la o solicitare a „Romaniei libere”, George Papari, directorul institutiei. Practic, bugetul de stat este mai mare cu 5.268.000 de lei, excluzand TVA, de pe urma acestei activitati, adica aproape 1,2 milioane euro. Jumatate din suma ramane la dispozitia ABADL, pentru realizarea lucrarilor de intretinere si conservare a plajelor. ABADL a reusit sa inchirieze 1.452.000 mp de plaja, in anul 2015. Alti 108.000 mp au fost scosi la licitatie, dar nimeni nu a fost interesat. „Preturile ofertate de agentii economici pentru atribuirea contractelor de inchiriere sunt de la 1,20 lei/mp la 15 lei/mp”, a precizat George Papari, scrieRomania Libera.
Ce s-ar intampla daca Statul Islamic ar invinge? Peste cincizeci de analisti de la US Central Command au declarat recent ca estimarile asa-numitelor slabiciuni ale Statului Islamic (SI) au fost exagerate cu mult. Daca sugestiile acestor analisti sunt corecte, poate ca e timpul sa ne punem intrebarea pe care toata lumea incearca sa o evite: Ce se intampla daca nu putem invinge Statul Islamic? Oare ar trebui sa recunoastem ca exista posibilitatea ca ISIS sa obtina victoria? Nu vorbim despre genul de victorie in care lumea e total consumata de ambitiile apocaliptice ale liderilor megalomani de la SI si in care toti vom fi obligati sa ne convertim ca sa nu murim. Vorbim de genul de victorie in care va trebui sa fim de acord cu existenta lor si cu faptul ca SI ne vor fi mereu dusmani de moarte. Practic, e vorba de un scenariu in care ei isi creeaza acest califat pe teritoriile pe care le controleaza deja si reusesc sa-i protejeze cu succes granitele, anuntaVice.com.
DW: Nu e vorba de etica, ci de bani si de capacitate administrativa. In loc sa le spui esticilor pe toate tonalitatile ca sunt moralmente inapoiati si ca ar trebui sa fie „evanghelizati” e mai onest sa le spui, pur si simplu, ca ai nevoie de ajutorul lor. Orbiti de retorica ospitalitatii nelimitate, exersata asiduu in ultimile saptamani, destui romani au impresia ca asista la dialogul dintre superioritatea morala a Vestului si turpitudinea Estului, inchis in egoismele sale provinciale. Unii par sa creada ca Romania s-a facut de ras si au aclamat victoria „umanismului”occidental. In realitate, votul de la Bruxelles a exprimat, cu mici aproximatii, interesele stricte ale statelor. Mai precis statele occidentale in frunte cu Germania au votat pentru redistribuirea automata a poverii, in timp ce fostele tari comuniste au cerut o pozitie flexibila. Ministrul roman de interne, potrivit mandatului primit de acasa, a votat de asemenea impotriva cotelor fixe. Miercuri, inaintea plecarii la Bruxelles, presedintele Klaus Iohannis a exprimat o previzibila deceptie: „Regret ca aceasta decizie, in loc sa fie luata prin consens, in baza unor negocieri, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred ca impunerea cotelor obligatorii prin vot majoritar rezolva problema”, informeazaDeutsche Welle.
Medic sirian stabilit in Romania: „Cele mai vechi biserici din lume exista in Siria, la noi s-au nascut religii. Am furnizat civilizatie si cultura in Europa”. Cat de extremisti sunt sirienii? De ce vor refugiatii sa ajunga neaparat in Germania? Cum se traieste acum in Siria? Cum se vor adapta emigrantii la viata in Europa? Sunt cateva intrebari la care a raspuns medicul Kachef Hadi (53 de ani), unul dintre liderii comunitatii siriene din Romania. Medicul Kachef Hadi traieste in Romania de mai bine de 30 de ani si se considera roman la fel de mult ca sirian. Venit sa faca Medicina in 1981, la Cluj, el povesteste ca viata era atunci mai usoara in Siria, unde nu se statea la cozi interminabile pentru orice, iar cu cei 100-200 de dolari cu care venea de acasa, puteau trai in Romania mai multe familii. El este unul dintre liderii clujeni ai comunitatii de sirieni din tara noastra, care numara aproximativ 4.000 de persoane, scrieAdevarul.