Subiectele Zilei: Noua legea a maidanezilor: tinuti in adapost sau omorati; 20.000 de romani s-au inarmat in 2011. Fostul sef de la Arme din Politie si-a deschis pravalie: "Stii cat e valabil avizul psihologic? Pana iesi pe usa cabinetului"; Stenogramele afacerii care a trimis doi primari dupa gratii; Protestul de adio al Vaii Jiului
Noua legea a maidanezilor: tinuti in adapost sau omorati. Parlamentarii lucreaza la o noua lege a cainilor fara stapan, dupa ce ultima varianta a fost respinsa de Curtea Constitutionala. Populatia nu va mai putea decide soarta lor. Patrupedele fara stapan vor fi prinse, sterilizate si crotaliate, daca noua lege va trece de Parlament. Ele nu vor mai putea fi relocate in apropierea blocurilor, iar comunitatea si autoritatile locale nu vor mai putea alege ce vor face cu maidanezii. „Noua reglementare trebuie sa fie mai ferma, relocarea pare sa nu mai fie o solutie. Practic, raman doua variante: tinerea cainilor in adaposturi, pe perioada vietii lor, iar daca nu se poate face acest lucru si ei nu sunt adoptati, va trebui sa existe o alta solutie: eutanasierea, care sa fie ultima adoptata”, a explicat prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, cel care a initiat legea maidanezilor care prevedea eutanasierea lor, scrie EVZ.
20.000 de romani s-au inarmat in 2011. Fostul sef de la Arme din Politie si-a deschis pravalie: „Stii cat e valabil avizul psihologic? Pana iesi pe usa cabinetului!” Din spatele tejghelei de sticla, sub care se odihnesc inofensiv pistoale Walter, Colt sau un impunator revolver Magnum de la Smith&Wesson, fostul comisar sef de politie Constantin Grumezescu isi invata un client ce poate face cu noua pusca de vanatoare Benelli, pe care tocmai a achizitionat-o, cu 6.500 de lei. De mai bine de 20 de ani, Grumezescu lucreaza cu armele de foc. Pana anul trecut a fost seful Serviciului Arme si Munitii din Politia Romana, de unde cei care vor sa aiba o arma de foc trebuie sa obtina permisul. S-a pensionat si acum are un magazin de arme si munitie aflat la cativa pasi de Politia Capitalei, pe Brezoianu. Prin fata ochilor lui au trecut multi posesori de arme cu glont. Doi politisti s-au sinucis cu arma avizata chiar de el: „Eu am zis sa fie sanatosi. Bine ca nu au luat si pe altii cu ei”, anunta Gandul.
Interviu sub zodia cancerului: Lucian Duta, morfina si „baietii informaticieni”. Mandatul sefului de la Casa Nationala de Sanatate ramane in memorie printr-o cadere a unui sistem informatic de gestiune, care a costat zeci de milioane de euro, si o printr-o criza a morfinei. Azi, Lucian Duta sustine ca ambele „crize” au fost artificiale. Implementarea controversatului sistem informatic integrat, care s-a blocat in ianuarie 2011, si criza morfinei sunt scandalurile care au afectat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in ultima perioada. Presedintele CNAS, Lucian Duta, a acceptat sa discute despre problemele care afecteaza Sanatatea si despre cum s-a ajuns la situatia ca bolnavii de cancer sa ramana fara dozele de morfina care le alinau suferinta. Integral in Adevarul.
Stenogramele afacerii care a trimis doi primari dupa gratii. Intrebarea de milioane de euro: cine este „Eminenta”? Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, i-a cerut afaceristului Florian Puiu 500.000 euro pentru a-i rezolva situatia juridica a unor terenuri. Pentru acelasi lucru primarul de la Snagov, Apostol Musat, a cerut 2,5 milioane de euro, iar vicepresedintele CJ Ilfov, Gheorghe Roman, 100.000 de euro. Din rechizitoriul DNA, obtinut de RL, reiese ca fiecare intermediar a incercat sa scoata cat mai multi bani de la denuntatorul Puiu. Dosarul de coruptie in care sunt judecati primarii de la Jilava si Snagov, Adrian Mladin si Apostol Musat, scoate la lumina o afacere extrem de incalcita, in care toate partile implicate au tintit un profit cat mai mare, indiferent de caile pe care acesta urma sa fie obtinut. In esenta, cei doi sunt judecati pentru ca alaturi de alti cativa complici ar fi pretins de la denuntatorul Florian Puiu aproape 2,5 milioane euro pentru a-i rezolva acestuia situatia juridica a unor terenuri pe care Puiu le detinea in Jilava, scrie Romania Libera.
Cat de greu este sa-ti scoti cazierul judiciar de la Politia Romana. Locuiti in Sectorul 3 al Capitalei si aveti nevoie de cazier judiciar? Nimic mai simplu. Inainte de a va prezenta la Sectia 12 de Politie, dupa ce ati batut drumul pana la Trezoreria Sectorului 3, treceti si prin barul de la Rucar. De ce? Pentru ca doar acolo gasiti cererile-tip pe care politisti vi le cer pentru a va accepta solicitarea. Spre deosebire de ceilalti ani in care, la fel, erai purtat pe drumuri pentru aceasta cerere-tip pe care niciodata n-o gaseai la Sectia de Politie nr. 12 din Bucuresti, de anul acesta cetatenii au inceput a fi luati si de prosti. Cum? Aflati in randurile ce urmeaza, anunta Vertical News.
O iluzie de grup. Promotorii Miscarii Populare propun asocierea mai multor partide cu orientari complet diferite de la liberalismul conservator la ecologie si socialism, dar cu un singur presedinte. Miscarea Populara pare sa fie deocamdata un proiect neclar, care nu i-a convins suficient nici macar pe liderii partidului de guvernamant. Totusi majoritatea membrilor Colegiului Director, reunit la inceputul acestei saptamani (duminica 4 martie), au votat in favoarea constituirii unei aliante electorale mai largi, la nivelul judetelor. Unii au vazut in aceasta decizie inceputul unei miscari politice „la firul ierbii” (Teodor Baconschi), altii, dimpotriva, s-au simtit stingheriti de asocierile nedorite care ar decurge de aici (Radu Berceanu). S-a putut vedea mai limpede dupa sedinta de duminica a Colegiului Director ca PDL este sfasiat pe doua directii, distincte si greu conciliabile: linia ideologica, abstracta si linia practica a atasamentelor concrete, informeaza Deutsche Welle.
Protestul de adio al Vaii Jiului. Urmeaza falimentul. Compania Nationala a Huilei intra in lichidare anul acesta. Minerii mai cer un spor de 100 de lei, dar pentru multi dintre ei este ultimul sezon de greve. Protestul spontan iscat luni dimineata la Exploatarea Miniera Lonea s-a transformat marti intr-o greva generala extinsa la toate minele din Valea Jiului. Numarul minerilor care sau postat marti in fata sediului Companiei Nationale a Huilei Petrosani s-a dublat ieri, ajungand la 1.000. Ortacii au protestat cu randul, dimineata fiind prezenti cei de la schimburile 1 si 2, dupa amiaza locul lor fiind luat de cei de la schimburile 3 si 4. Minerii sunt nemultumiti ca nici pe 2 februarie si nici pe 2 martie nu au incasat sporul de periculozitate majorat de la 600 la 700 de lei, asa cum era stipulat intr-un protocol incheiat pe 17 ianuarie, document despre care responsabili ai Ministerului de Finante declarau ca este ilegal, pentru ca fusese incheiat fara sa existe stabilit un buget de venituri si cheltuieli al companiei pe anul in curs. Declaratia a iritat si mai mult spiritele in randul protestatarilor, scrie EVZ.
CEDO: Pensiile nesimtite, taiate legal. Reducerea „pensiilor de lux” nu s-a aplicat retroactiv si nu a adus atingere drepturilor. Guvernul a castigat la CEDO o prima runda impotriva fostilor pensionari de lux, dupa ce Curtea de la Strasbourg a decis ca recalcularea a fost justificata si nu s-a aplicat retroactiv. Judecatorii CEDO au amanat insa pronuntarea pe o eventuala incalcare a drepturilor prevazute de articolele 6 si 14 din Conventia privind drepturile omului, adica la diferenta de tratament fata de alti pensionari. „Reforma sistemelor de pensii a fost fundamentata pe motivele obiective invocate la adoptarea Legii nr. 119/2010, si anume contextul economic actual si corectarea inegalitatilor existente intre diferitele sisteme de pensii”, spune CEDO, referindu-se la decizia prin care Guvernul Boc a hotarat in 2010 recalcularea pensiilor speciale, anunta Adevarul.
Constantenii isi construiesc garduri din cetatile antice. Satenii distrug cetatea Sacidava, aflata pe raza localitatii Rasova, pentru a folosi pietrele in propria ograda. Conform declaratiei directorului Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta (MINAC), dr. Gabriel Custurea, banii nu vor ajunge nici pentru plata salariilor angajatilor Muzeului, dar alte fonduri vor fi obtinute din activitati suplimentare, in special descarcare de sarcina arheologica. „Noi am primit o subventie, atata cat am primit, care nu acopera salariile. Si atunci trebuie sa muncim in afara celor stiute ca sa ne acoperim salariile si toate cheltuielile curente si de material. Anul trecut ne-am autofinantat in proportie de 60%”, ne-a explicat seful cel mare al muzeului constantean, suparat ca si lucrarile la autostrada, acolo unde arheologii au avut de munca, nu gluma, se vor incheia anul acesta, informeaza Romania Libera.