Subiectele Zilei: PSD netezeste calea lui Sorin Oprescu la prezidentiale; Puciul naste o functie noua: Procuror European; Scaparea romilor din saracie: scoala cu binisorul; Lista managerilor care vor la sefia Autostrazilor
PSD netezeste calea lui Oprescu la prezidentiale. Administrarea Metroului trece la Primarie, dar cheltuielile raman la Guvern. Executivul a sters si penalitatile RADET-ului. Guvernul ii face cadouri in serie Primarului General al Capitalei, Sorin Oprescu. Ministrii au votat ieri trecerea metroului in subordinea Municipalitatii, unificarea S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN) cu Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) si anularea penalitatilor istorice ale RADET catre ELCEN in valoare de 1,1 miliarde de lei. Directorul Regiei, Bogdan Becheanu, a precizat, pentru EVZ, ca este o decizie buna, dar care trebuie vazuta cum arata pe hartie. Premierul a confirmat si informatia publicata de EVZ, in exclusivitate: urmeaza restructurarea RADET In ceea ce priveste unificarea ELCENului cu Regia si preluarea creditelor guvernamentale luate de Electrocentrale, viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, a explicat ca se va analiza „zilele urmatoare cum se va putea unifica”, scrie EVZ.
Puciul naste o functie noua: Procuror European. Comisia Europeana vrea infiintarea urgenta a functiei de Procuror General European, dupa derapajele antidemocratice din Romania. Romania a deraiat atat de mult de la valorile democratice fundamentale ale UE incat, altaturi de precedentele Ungaria si Italia, determina Executivul european sa treaca la actiuni mult mai dure si valabile pentru toate statele UE. Noile intentii ale Bruxelles-ului au fost anuntate exact in ziua in care presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, anunta starea Uniunii Europene, iar europarlamentarii se pregateau sa asiste la dezbaterea referitoare la situatia din Romania, care a avut loc ieri in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. Un avertisment subtil, insa foarte dur, a venit in discursul privind starea Uniunii Europene a lui Barroso: Bruxelles-ul cauta noi intrumente pentru a interveni in derapajele de la democratie, iar aceste instrumente vor fi mai mult decat „presiunea politica”. „Uniune politica inseamna ca trebuie sa consolidam fundatiile pe care Uniunea Europeana este construita, respectul pentru valorile noastre, statul de drept si democratia, anunta Adevarul.
„Regele Ferdinand” a plecat la razboi in Golful Aden. Ceremonie speciala in dana zero din Portul Constanta. Fregata „Regele Ferdinand”, nava-amiral a Fortelor Navale Romane, a parasit ieri apele teritoriale pentru a face parte, timp de trei luni, din flota europeana care actioneaza impotriva pirateriei in cadrul Operatiunii Atalanta. Este prima misiune in zona de risc somaleza a unei nave militare romanesti si, de asemenea este prima participare, a Grupului Naval Elicoptere Tuzla la o misiune reala. „Este o misiune noua. Echipajul a parcurs o perioada de pregatire specifica. Nava a fost dotata cu armament suplimentar de protectie de calibru 12,7 milimetri. Este pentru prima data cand o fregata participa la misiuni internationale cu elicopter ambarcat”, a precizat capitanul comandor Marian Ioan, comandantul secund al fregatei. Intrucat, spre deosebire de restul misiunilor la care a participat fregata, operatiunile din Golful Aden prezinta riscuri reale pentru ca piratii care actioneaza in zona maritima utilizeaza armamentul de infanterie, inclusiv aruncatoare de grenade antitanc AG 7, atat fregata, cat si elicopterul au fost dotate cu mitraliere grele. In plus, o echipa a Grupului Naval Forte Operatii Speciale (similar US Navy SEALS) va actiona alaturi de echipele de boarding in caz de necesitate, informeaza Romania Libera.
Mecanismul European de Stabilitate – un „Da” conditionat. Europa rasufla usurata. Curtea Constitutionala de la Karlsruhe a avizat noile instrumente de salvare a statelor aflate in dificultate. Care sunt pasii ce trebuie urmati? Curtea Constitutionala de la Karlsruhe a decis in favoarea Mecanismului European de Stabilitate si a Pactului Fiscal, dar a stabilit si conditii. Ratificarea se va finaliza, doar daca va fi garantat legislativ ca limita de participare a Germaniei, stabilita momentan la 190 de miliarde de euro, va putea fi modificata in Bundestag, camera inferioara a Legislativului federal. Europa rasufla usurata, Zona Euro a fost, deocamdata, salvata. Dar care sunt pasii urmatori? Cum functioneaza Mecanismul European de Stabilitate (MES)? Intocmai ca o organizatie financiara, precum Fondul Monetar International, asa ar trebui sa functioneze si noul Mecanism European de Stabilitate, scrie Deutsche Welle.
Scaparea romilor din saracie: scoala cu binisorul. Cateva zeci de copii romi din Periam, judetul Timis, sunt imbunati sa mearga la cursuri cu jucarii, mancare si ajutor la teme Copiii romilor din Periam, judetul Timis, stiu ca pot scapa de saracie daca se tin de carte. Li se dau exemple clare – ala de stie sa scrie si sa citeasca are o sansa sa-si gaseasca, mai incolo, un loc de munca, in timp ce analfabetii stau acasa si asteapta ajutoare sociale. Din 2008, de cand in localitate a fost deschis un after-school pentru pustii de etnie roma, tiganii s-au lamurit ca, daca isi dau odraselele la scoala, are cine sa le poarte de grija. Sunt 53 de elevi inscrisi la centrul de zi din Periam. Dupa ce termina cursurile de la scoala de stat, se-aduna in doua camere dintr-o casa inchiriata de Fundatia Caritas si-i dau bataie: isi fac temele si primesc ajutor pentru asta, se joaca sau picteaza, primesc trei mese si fac petreceri. „Daca s-ar fi dus direct acasa, nimeni din familie nu s-ar fi tinut de ei sa-si faca lectiile. Sau poate nici nu i-ar mai fi lasat la scoala. Multi locuiesc cu bunicii sau cu alte rude, pentru ca parintii sunt in strainatate, prin Franta. Cam asta e mentalitatea oamenilor din comunitate:”Ce-ti trebuie carte?”, spune Floarea Boariu, coordonatoarea centrului din Periam, anunta EVZ.
Lista managerilor care vor la sefia Autostrazilor. Ziarul „Adevarul” va prezinta portretul managerilor care sunt dispusi sa renunte la cariera din mediul privat pentru a face parte din Consiliul de Administratie al Companiei Nationale de Autostrazi. Posturile de director si de membru in Consiliul de Administratie (CA) la Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR) sunt printre cele mai vanate de managerii privati, in conditiile in care compania de stat administreaza, numai in acest an, un buget de aproape doua miliarde de euro. Nume grele din lumea bancara, piata telecom sau domeniul energetic sunt dispuse sa renunte la functiile lor in privat pentru a se inhama la stat. Aproape 1.000 de candidati au trimis CV-uri recrutorilor PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu pentru a obtine o functie de conducere in CNADNR – una de membru executiv si cinci de membru neexecutiv in CA. Recrutorii au realizat in urma interviurilor lista de finalisti pe care au trimis-o Ministerului Transportului, acesta urmand sa anunte saptamana viitoare managerii privati numiti la Compania de Autostrazi, informeaza Adevarul.