Subiectele Zilei: Raportul SRI pe 2014. Terorismul ocoleste, deocamdata, Romania; Cum ramane Romania fara patrimoniu istoric; Romanul Kemal Karpat: "Musulmanii sunt primii care sufera de pe urma extremistilor"
Raportul SRI pe 2014. Terorismul ocoleste, deocamdata, Romania. Spionajul economic, nu! Raportul asupra activitatii SRI pe anul 2014 scoate in evidenta cateva elemente interesante, unele intuite de cei care au urmarit in ultimul timp evolutia anumitor fenomene, altele complet noi, mai ales prin abordarea „operativ-informativa”. Cateva date s-au schimbat din martie, cand a fost intocmit raportul si depus la Parlament, mai ales pentru ca e vorba de procese in plina desfasurare, amenintarile teroriste, relatiile cu Federatia Rusa, atacurile cibernetice asupra institutiilor romanesti, sentimentele nationaliste. O concluzie principala desprinsa din raport este ca amenintarile teroriste la adresa Romaniei nu s-au intensificat decat in masura in care ele au crescut pe intreg mapamondul, dar nu se impune schimbarea nivelului de alerta de la albastru-precaut, adica pe teritoriul nostru actioneaza membri ai unor organizatii teroriste, dar doar pentru procurarea de fonduri, pentru a accesa retelele de crima organizata in vederea introducerii ilegale a unor persoane in UE si pentru infiintarea de instrumente de propaganda, scrieEVZ.
Romanul Kemal Karpat, fost consilier al presedintilor SUA: Si musulmanii au fost ucisi de extremistii crestini, in Europa. Nu e un fenomen al tarilor arabe. Profesorul Kemal H. Karpat (92 ani), istoricul si politologul de talie mondiala originar din Dobrogea, consultant al administratiei prezidentiale de la Washington, a comentat pentru Adevarul situatia actuala a migrantilor din Europa, care afecteaza inclusiv Romania. Sunt teroristii parte a planului de migratie dinspre Orient spre Occident? Vor veni extremistii la Bucuresti, sa se adaposteasca la moschee? Profesorul Kemal H. Karpat (92 de ani), care a cunoscut in egala masura Rasaritul, Orientul si Occidentul, fiind nascut in Romania, scolit in Turcia si afirmat in Statele Unite ale Americii, unde a fost consultant al presedintilor Jimmy Carter, Ronald Reagan si George Bush, a raspuns acestor teme, intr-un interviu acordat pentruAdevarul. Istoricul turco-tatar, originar din Dobrogea, a analizat contextul international, punandu-l in oglinda cu trecutul si cu viitorul.
Pe langa „securistii interni”, Apa Nova platit si o firma de securitate care sa-i „fileze” pe angajati. Apa Nova Bucuresti ar fi incheiat contract cu o firma pentru monitorizarea angajatilor, inducandu-le o stare de teama pentru a nu deconspira activitatea ilicita, spun anchetatorii, instanta motivand ca martorii nu au dat informatii suficiente pentru a se aprecia riscul ca salariatii sa fie timorati. Conform DNA, Apa Nova ar fi angajat fosti lucratori ai serviciilor secrete pentru a-si monitoriza angajatii, in caz ca acestia ar fi vorbit despre ilegalitatile care aveau loc in companie. Mai mult, arata acum motivarea judecatorilor care au respins cererea DNA de arestare preventiva a inculpatilor, Apa Nova angajase si o firma de paza si protectie in acest scop, care apartinea finului omului de afaceri Ovidiu Semenescu, informeazaGandul.
Cat de scumpa ar putea fi renuntarea la autostrada A3. Compania elena Aktor, impreuna cu Vinci si Strabag, intentioneaza sa dea in judecata statul roman pentru anularea licitatiei pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov. Supararea firmelor austriaca Strabag, franceza Vinci si elena Ellaktor-Aktor este ca CNADNR – Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania nu a semnat cu ele contractul de concesiune a autostrazii Comarnic-Brasov, in conditiile in care consortiul nu ar avea nici o vina pentru nesemnarea contractului, se arata intr-un comunicat al Ellaktor, compania mama a Aktor. „In aceste conditii, consortiul ia in considerare contestarea deciziei, prin exercitarea tuturor remediilor legale disponibile”, potrivit Ellaktor, citat de Mediafax. Firma elena nu a precizat ce inseamna „remedii legale disponibile”. Ar putea fi vorba insa fie de obligarea statului roman sa semneze contractul de concesiune, fie de plata unor cheltuieli suportate de cele trei firme pentru intocmirea ofertei, precum si a profitului nerealizat de acestea. In 2013, consortiul a castigat licitatia de concesionare a proiectului de constructie, finantare, operare si intretinere a tronsonului Comarnic-Brasov al autostrazii Bucuresti-Brasov, dar CNADNR a anulat in iunie procedura de atribuire a contractului, din cauza problemelor cu finantarea, scrieRomania Libera.
Senatul a adoptat modificarile aduse Codului Muncii. Angajatii vor primi sporuri duble pentru orele si zilele suplimentare. Sporuri duble pentru zilele si orele suplimentare, un nou contract colectiv de munca national si obiective de performanta negociate de patroni cu sindicatele. Iata cateva dintre modificarile aduse Codului Muncii, care au fost aprobate tacit de Senatul Romaniei. Legea propusa de sindicate starneste insa reactii vehemente din partea investitorilor straini ajunsi de la noi. Proiectul de modificare a Codului Muncii prevede sporuri de 175% pentru cei care fac ore suplimentare si carora patronii nu le acorda zile libere. Pentru munca de weekend, sporul ar fi de 75% peste o zi obisnuita, anuntaStirileProtv.ro.
Trotuarele lui Oprescu de pe Victoriei, in vizorul anchetatorilor. Reabilitarea si modernizarea Caii Victoriei ii dau batai de cap fostului primar general al Capitalei, aflat dupa gratii. Fostul edil-sef, Sorin Oprescu, declara cu ceva timp in urma ca vrea sa transforme Calea Victoriei intr-o artera europeana, cu trotuar spatios pentru pietoni si pista pentru biciclete. Din pacate, nu a apucat sa se bucure prea mult de acest proiect. In timp ce judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au amanat, pentru astazi, luarea unei decizii privind eliberarea din arest a primarului suspendat Sorin Oprescu, in Capitala au inceput problemele. Nu din cauza arestarii fostului edil, inchis pentru luare de mita, ci pentru reabilitarea Caii Victoriei. Reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii sunt gata sa sesizeze organele de urmarire penala, dupa ce au constatat faptul ca mobilierul urban de pe trotuar a fost executat fara proiect si autorizatie de construire, iar acest fapt constituie infractiune. Primaria Capitalei ii contrazice, informeazaEVZ.
Cum ramane Romania fara patrimoniu istoric: o cetate dacica a fost nivelata cu buldozerul de o asociatie de vacari. Urmele unei cetati dacice din Salaj au fost facute una cu pamantul dupa ce membrii unei asociatii a crescatorilor de bovine au nivelat zona cu buldozerul. Cetatea dacica de la Starciu, din comuna salajeana Horoatu Crasnei, a fost nivelata cu buldozerul de catre reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Bovine din comuna. Primarul Florian Sur ridica din umeri si spune ca, pe de-o parte, nici reprezentantii asociatiei nu l-au anuntat de lucrarile pe care le aveau programate in zona (nivelau, se pare, terenul pentru amenajarea unui drum forestier), iar pe de alta parte, recunoaste ca, si daca l-ar fi anuntat, nu stia ca acolo – pe teritoriul administrativ gestionat acum de el – s-ar afla o cetate dacica. „Nu ne-a anuntat nimeni in comuna ca este o cetate acolo. Stiu de la unii oameni ca exista un loc numit Cetatuie”, sustine primarul, conformAdevarul.