Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Regimul Antonescu putea distruge parteneriatul strategic cu SUA; Amintirile lui Neagu Djuvara. 23 august – de la tragedie la salvare in istoria Romaniei; Regii asfaltului se bat pe o firimitura din Bechtel; O reforma prea grava ca sa fie abandonata

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Regimul Antonescu putea distruge parteneriatul strategic cu SUA. Statele Unite au fost extrem de deranjate de derapajul Romaniei de la regulile democratice si au trecut la avertismente dure. Criza constitutionala din Romania, marcata de un atac fara precedent asupra institutiilor democratice, inclusiv asupra independentei justitiei, a provocat o serioasa ingrijorare la Washington. Executivul american a trimis la Bucuresti un emisar special, pe Philip Gordon, asistent al secretarului de stat si seful biroului pentru afaceri europene si euroasiatice, care, potrivit unor surse diplomatice, i-a avertizat pe toti politicienii cu care s-a intalnit ca Romania risca parteneriatul strategic cu SUA. Potrivit acestor surse, Statele Unite ar fi putut merge pana la denuntarea unilaterala a parteneriatului. Relatia cu SUA nu este singura care s-a deteriorat urmare a actiunilor in forta ale USL impotriva institutiilor statului. Romania a reusit sa declanseze o discutie in interiorul UE despre cum pot fi sanctionate statele care nu mai respecta principiile tratatului de la Copenhaga, iar cancelarul german Angela Merkel a ajuns dusmanul personal al lui Crin Antonescu, scrie EVZ.

Amintirile lui Neagu Djuvara. 23 august – de la tragedie la salvare in istoria Romaniei. Doua evenimente petrecute la aceeasi data – 23 august – au marcat istoria Romaniei in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Primul in 1939, la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, Basarabia fiind cedata URSS. Al doilea in 1944, cand Romania intoarce armele, de partea URSS si a aliatilor ei. Cum a incercat tara noastra sa se salveze de la totala catastrofa – un martor al acelor vremuri, istoricul Neagu Djuvara, descrie faptele, inlaturand controversele. Dimineata zilei de 23 august 1944. O telegrama trimisa de Moscova soseste la Ministerul de Externe de la Bucuresti, mai precis la Directia Cifrului si Cabinetului. Aceasta telegrama a suscitat apoi, vreme de peste 60 de ani, serioase controverse, pentru ca s-au tesut diverse scenarii. Cel mai important dintre ele arata ca sovieticii ar fi anuntat acordul lor pentru incheierea unui armistitiu cu seful statului roman, Ion Antonescu. Si atunci s-a pus intrebarea de ce, cateva ore mai tarziu, in amiaza zilei de 23 august 1944, dupa intalnirea cu Regele Mihai, Ion Antonescu e arestat. Adevarul este insa cu totul altul, asa cum e spus el astazi de istoricul Neagu Djuvara, cel care in august 1944 lucra in Ministerul de Externe, tocmai la Directia Cifrului si Cabinetului, anunta Romania Libera.

Regii asfaltului se bat pe o firimitura din Bechtel. Pa&Co International, Delta ACM 93, UMB Spedition si Tehnostrade vor sa construiasca un tronson din Autostrada Transilvania. Miza: 149 de milioane de euro. Pa&Co International (controlata de Costel Casuneanu), Delta ACM ’93 (Florea Diaconu) UMB Spedition si Tehnostrade (Dorinel Umbrarescu) apar pe lista ofertelor deschise de catre CNADNR in vederea selectarii pentru constructia unui tronson din Autostrada Transilvania. Dupa ce a renuntat la contractul cu Bechtel, statul liciteaza acum tronsoanele ramase nelucrate. Printre acestea se numara si tronsonul Cluj-Mihaiesti (24 de kilometri), licitat in prezent, pentru care au depus oferte nu mai putin de 28 de firme, majoritatea asociate in consortii. Plicurile cu oferte au fost deschise la inceputul acestei saptamani, iar castigatorii vor fi desemnati peste 20 de zile, ne-au comunicat reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) – beneficiarul lucrarilor, informeaza Adevarul.

O reforma prea grava ca sa fie abandonata. Primul ministru a anuntat dupa decizia CCR de invalidare a referendumului de demitere a presedintelui intentia de a propune o ampla reforma constitutionala. Dupa decizia de invalidare a referendumului, prim-ministrul, Victor Ponta, a facut o declaratie care obliga: „Voi propune – a spus el – in cadrul guvernului o ampla reforma constitutionala, care sa asigure pe viitor ca Romania de dupa 1989, asa cum, iata, s-a intamplat in 2012, nu mai poate fi o tara la bunul plac al unei singure persoane, care isi construieste un regim represiv cu care poate lupta impotriva vointei clar exprimate de poporul roman”. Daniel Barbu, profesor de stiinte politice si consilier al presedintelui interimar Crin Antonescu vorbise la randul sau despre necesitatea unei reforme constitutionale in contextul anchetelor declansate de parchet dupa referendum: „Viitorul Parlament trebuie sa conceapa o noua Constitutie, in care toate aceste probleme sa fie puse la punct. Ca Parchetul nu da socoteala nimanui pe lume, este ceva inimaginabil in toate tarile democratice”, scrie Deutsche Welle.

Ultimul 23 august al familiei Ceausescu. O parada dezlanata, o festivitate obositoare, un dictator fara chef si toate semnele ca sfarsitul era aproape! Ziua Nationala a Romaniei, 23 august 1989. „A fost o sarbatorire atipica si destul de stranie”, isi aminteste cineastul Pantelie Tutuleasa, fost operator de film al familiei Ceausescu. „In acel august finalizasem ! Un lungmetraj cu dedicatie pentru sarbatoarea nationala care, daca imi aduc bine aminte, atunci a cazut intr-o zi de miercuri”, isi aminteste Tutuleasa. „In acea vara programul lui Ceausescu fusese foarte incarcat, era mult . Ceea ce mi s-a parut destul de ciudat este ca, pentru prima data, parada comunista de 23 August nu a mai avut loc in Piata Aviatorilor, ori pe Stadionul 23 August, ci pe Cheiul Dambovitei, ca sa zic asa! A fost improvizata o tribuna la Casa Radio… Stiti, cladirea trebuia initial sa gazduiasca Muzeul Partidului Comunist, si era supranumita „. Integral in EVZ.

Oamenii din industria de aparare iau Guvernul in catare. Salariatii din industria de aparare inceteaza luni munca daca Executivul nu aloca azi, la rectificarea bugetara, 9 milioane de euro pentru subventionarea societatilor fara contracte. Angajatii din industria de armament ameninta Guvernul ca luni vor inceta munca daca nu vor primi subventia necesara platii salariilor din fabricile care nu au contracte suficiente pentru a-si acoperi cheltuielile. Subventionarea salariilor se face in virtutea unei ordonante de urgenta din 2002, potrivit careia acest domeniu strategic se bucura de un tratament special: atunci cand o societate nu are contracte, salariile curg fara nicio diminuare. In schimb, la companiile civile de stat, angajatii sunt trimisi in somaj tehnic, daca nu cumva se adopta decizia radicala a concedierilor, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro