Sari direct la conținut

​Subiectele zilei: Scrisoarea in care tatal imigrant al lui Donald Trump implora sa nu fie deportat; "Manole", un nume de cod prea fierbinte pentru Romania. Guvernatorul Mugur Isarescu este aparat prin tacere

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Scrisoarea in care tatal imigrant al lui Donald Trump implora sa nu fie deportat. „De ce ar trebui sa fim deportati? E extrem de dureros pentru o familie.” In noiembrie, un tabloid german a scos la iveala o scrisoare din 1905 de la bunicul lui Donald Trump, Fredrich Trump, in care se ruga de autoritatile nemtesti sa nu-l deporteze. Scrisoarea scrisa de mana – originala in germana – a fost tradusa si publicata in ultimul numar din Harper’s. Trump cel batran a emigrat pentru prima data in SUA din orasul bavarez Kallstadt din Regatul German in 1885 la varsta de 16 ani, dupa ce a scapat ilegal de serviciul militar obligatoriu (suna familiar). Miscarea asta i-a adus pierderea cetateniei, iar mai tarziu a devenit cetatean american unde si-a creat averea din bordeluri si baruri in timpul Goanei dupa Aur din Yukon, Canada, informeazaVice.

Brexit-ul dauneaza grav sanatatii.Marea Britanie se confrunta de ani de zile cu lipsa personalului medical, in special a asistentelor. Brexit-ul le descurajeaza pe surorile straine. Maria din Spania isi dorise sa ramana in Anglia – dar s-a razgandit. La sase seara, cand majoritatea angajatilor se grabesc sa ajunga acasa, Maria Jesus tocmai porneste spre spitalul din centrul Londrei unde intra intr-o tura de 12 ore si jumatate. Tanara de 27 de ani lucreaza ca sora medicala la reanimare in cadrul sistemului national de sanatate britanic NHS (National Health Service). „Imi iubesc meseria – dar stresul si presiunea pot fi, uneori, inumane”, marturiseste Maria intr-un interviu acordat DW. Tanara are cetatenia spaniola si se numara printre cele aproximativ 33.000 de asistente medicale care lucreaza in Marea Britanie dupa ce si-au absolvit pregatirea profesionala in alta tara a Uniunii Europene, noteazaDeutsche Welle.

„Manole”, un nume de cod prea fierbinte pentru Romania. Guvernatorul Mugur Isarescu este aparat prin tacere.Personalitati ale vietii politice si publice au evitat sa ia pozitie dupa ce „Romania libera” a dezvaluit faptul ca guvernatorul Mugur Isarescu a colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Manole”.Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, nu a dorit sa comenteze dezvaluirile „Romaniei libere” cu privire la sursa „Manole”, numele de cod al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu din arhivele Securitatii. „Manole”. „Sursa Manole”. Sub acest nume de cod s-a ascuns, inainte de 1989, actualul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Se afla in evidentele UM 0195, adica sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informatii Externe, relateazaRomania Libera.

Pe Ceahlau, singura manastire cu partie de schi din lume.Printr-o Hotarare de Guvern, o manastire de pe muntele Ceahlau a fost improprietarita cu o ditamai partie de schi. Asfel, statiunea Durau a fost scoasa din posesia unei partii de schi, pe care a fost nevoita, ulterior, sa o inchirieze de la calugari. Articolul a fost publicat pe 16 noiembrie 1992. Multe proprietati bisericesti au fost retrocedate dupa 1989. Multe, insa, nu, precizeazaEVZ.

Tabu la toate partidele: parteneriatul intre persoanele de acelasi sex.PSD si PNL sustin, declarativ, o lege a parteneriatului civil, intre persoane de acelasi sex sau nu, dar se codesc cand vine vorba sa o voteze in Parlament. Nici macar USR, partidul cu aerul cel mai progresist, nu-si asuma, politic, un asemenea demers. Liderul PSD Liviu Dragnea, unul din sustinatorii initiativei cetatenesti privind redefinirea casatoriei in Constitutie, a avertizat ca prin acest demers va fi rezolvata doar partial problematica legaturilor civile intre doua persoane, casatoria fiind posibila doar intre persoane de sex diferit, iar pentru cei care sunt de alte orientari sexuale sau nu vor sa se casatoreasca, nexistand o solutie care sa rezolve aspecte referitoare la garantarea unor drepturi, arataAdevarul.

Ziua Internationala a Femeii 2017 in Parlamentul European: Lupta pentru abilitarea economica.In timp ce femeile sunt din ce in ce mai educate decat barbatii, inca sunt platite mai putin pentru aceeasi munca depusa. Sunt subreprezentate in pozitiile de conducere: numai o treime din managerii din UE fiind femei, si castiga in medie cu un sfert mai putin decat barbatii. Anul aceasta, Parlamentul atrage atentia asupra abilitarii economice a femeilor. In timpul saptamanii, Parlamentul European organizeaza mai multe evenimente, reuniuni si ateliere in jurul a cinci teme: femeile in stiinta eliminarea violentei fixarea politicilor cu luarea in considerare a egalitatii de gen echilibrarea vietii de familie cu viata personala/diferenta de remunerare obiectivele ONU de dezvoltare durabila. Anul acesta, de Ziua internationala a femeii, Parlamentul European pune in centrul atentiei abilitarea economica a femeilor, potrivitEurActiv.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro