Subiectele Zilei: Scutul antiracheta de la Deveselu este aproape finalizat. Mesajul SUA pentru Rusia; Refugiatii din Croatia nu vor sa auda de romani nici cat sa traverseze tara; Iliescu intentioneaza sa participe la Congresul PSD: "Mentin sprijinul pentru Dragnea"
Ion Iliescu intentioneaza sa participe la Congresul PSD: „Mentin sprijinul pentru Dragnea”. Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, ca intentioneaza sa participe la Congresul PSD programat pentru data de 18 octombrie, insa pana atunci urmareste cu interes ce se intampla in partid, desi recunoaste ca nu a mai fost atat de activ. „O sa urmaresc cum se va organiza Congresul. Intentionez sa particip la Congresul PSD. Eu l-am sustinut pe Liviu Dragnea si imi mentin decizia”, ne-a spus Iliescu. Referitor la Serban Nicolae, care intentioneaza sa intre in cursa pentru functia suprema din partid, dar cere modificarea conditiilor pentru candidatura, Iliescu a spus ca este un om cu multa experienta. „Intruneste multe calitati. A intrat in PSD dupa 1989. A acumulat multa experienta. Are o calificare si politica si in partid”, a spus fostul sef al statului. El a adaugat ca decizia lui Negoita de a-si retrage candidatura „a fost cea corecta”, scrieEVZ.
„No Romania! Vrem o viata buna”. Reportaj pe drumul refugiatilor, in Croatia: nu vor sa auda de romani nici macar cat sa ne traverseze tara spre Vest. Fluxul de imigranti care se indreapta spre Vestul Europei a dus la escaladarea tensiunilor dintre Serbia si Croatia. O detensionare a situatiei ar fi posibila prin directionarea imigrantilor catre Romania, solutie propusa, de altfel, de premierul croat. Pentru imigranti, insa, Romania pare a fi un stat-fantoma, care nu exista nici macar pentru tranzit. Mii de refugiati din Siria, Somalia, Sudan sau Irak continua sa se indrepte spre Vestul Europei, alegand trasee din Macedonia, Serbia, Croatia, Ungaria sau Slovenia. Valul de imigranti directionat de Serbia spre granita cu Croatia a dus la o tensionare a relatiilor dintre cele doua tari, care a culminat cu inchiderea totala a circulatiei dintre Serbia si Croatia, in punctul de trecere a frontierei Bajakovo-Batrovci (dintre cele doua state). La baza acestor neintelegeri stau presiunile facute de Zagreb asupra Belgradului de a directiona fluxul de migranti si spre Ungaria sau Romania. Refugiatii ajunsi in Serbia au, insa, un traseu foarte bine stabilit, de pe hartile lor lipsind Romania, anuntaAdevarul.
Scutul antiracheta de la Deveselu este aproape finalizat. Care este mesajul Statelor Unite pentru Rusia. Constructia componentei sistemului de aparare antiracheta de la Deveselu va fi operationala pana la sfarsitul anului, iar Rusia nu ar trebui sa se simta amenintata de acest sistem, mai ales ca Moscova insasi a investit de-a lungul ultimilor zeci de ani miliarde de ruble in sisteme de aparare similare, fara ca NATO sau SUA sa ii reproseze ceva, a explicat Robert G. Bell, reprezentantul Secretarului Apararii SUA in Europa si consilier al misiunii SUA la NATO. Componenta terestra de la Deveselu a sistemului de aparare antiracheta construit de SUA sub egida NATO se apropie de finalizarea constructiei si va fi operational pana la sfarsitului anului, in timp ce componenta maritima a sistemului va fi finalizata in aceste zile de sosirea celei de-a patra nave americane cu sistem Aegis la bord, in portul militar de la Rota, Spania, informeazaGandul.
Marile branduri auto germane, in cadere libera. Guvernul Germaniei si Uniunea Europeana aveau cunostinta ca grupul auto Volkswagen folosea in Statele Unite un soft pentru inducerea in eroare a testelor privind emisiile, potrivit Die Welt. Actiunile marilor constructori de masini sunt in cadere libera pe bursele din SUA si Europa. Partidul Ecologist german adresase acum cateva luni o intrebare guvernului german privind existenta unor sisteme de acest fel utilizate de constructori auto germani. Ministerul german al Transporturilor oferise, pe 28 iulie, urmatorul raspuns: „Guvernul federal sustine dezvoltarea unei normative europene care sa aiba ca obiectiv principal reducerea ulterioara a emisiilor reale ale vehiculelor”. Raspunsul a fost interpretat de ecologistii germani ca fiind o recunoastere implicita a existentei unor sisteme care diminueaza doar emisiile inregistrate cu ocazia testelor, scrieRomania Libera.
Noua lege Big Brother a fost adoptata de Parlament. In ce conditii vor avea acces autoritatile la datele noastre electronice. Legea privind durata maxima de pastrare a datelor de trafic a fost adoptata miercuri de Camera Deputatilor, dupa ce la inceputul lunii a trecut si de Senat. Este vorba despre faimoasa lege „Big Brother” care reglementeaza modul in care autoritatile pot avea acces la datele cu caracter personal ale romanilor din domeniul comunicatiilor electronice. Ce prevede noua lege Actul adoptat miercuri de Parlament, de fapt o modificare a legii 506/2004 privind prelucrarea datelor personale, precizeaza ca datele de trafic ale abonatilor si utilizatorilor serviciilor de telefonie si internet trebuie sterse sau facute anonime in cel mult 3 ani, anuntaStirileProtv.ro.
DW: Estul si democratia in permanenta transformare. Oricat ar parea de surprinzator, se pare ca aceasta criza a refugiatilor a provocat o noua extindere a Uniunii Europene, dar una care transgreseaza regulile cunoscute. Liderii Europei occidentale declara ca sunt gata sa primeasca numai anul acesta peste un milion de imigranti/refugiati, admitand totodata ca vor sa lase usile deschise si pe viitor. Am receptionat, desigur, si mesaje contrare care reclama inchiderea frontierelor, dar asistam la un fapt implinit. Un numar fara precedent de mare de nou sositi s-au instalat deja in Europa. Filosoful francez Etienne Balibar, un discipol al lui Louis Althusser a facut o observatie patrunzatoare: „Ceea ce se petrece este, in fapt, o largire a Uniunii, a insesi constructiei europene. Atata doar ca, spre deosebire de extinderile precedente, voite si acceptate de statele nationale, pregatite prin negocieri si parafate prin tratate, noua extindere este impusa prin forta imprejurarilor in contextul unei ‘stari de exceptie’, neintrunind unanimitatea”, informeazaDeutsche Welle.