Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Turnatorii din spatele lui Crin Antonescu; Mircea Ionescu-Quintus, avocat: "Am fost condamnat la moarte de legionari"; Cum vad occidentalii "sfarsitul verii fierbinti din Romania"; Viata la satra. Poate, ultima satra

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Turnatorii din spatele lui Crin Antonescu. Doi fosti dusmani, Dan Voiculescu si Sorin Rosca-Stanescu, si-au unit fortele si s-au incolonat in spatele interimarului de la Cotroceni, Crin Antonescu. Relatiile cu Securitatea comunista, dosarele penale, milioanele de euro din conturi si frica de puscarie i-au adunat in USL. Rosca- Stanescu se viseaza senator si ministru de Interne, in timp ce Voiculescu vrea sa-si vada linistit de afacerile cu statul. In justitia aflata sub zodia USL, „Felix” incearca din rasputeri sa scape de acuzatiile grave de coruptie si de verdictul definitiv de turnator. Doua foste surse ale Securitatii sunt sfetnicii de baza ai presedintelui interimar al Romaniei, Crin Antonescu. „Stapanul” conturilor Securitatii, Dan Voiculescu, si fostul ziarist Sorin Rosca Stanescu il consiliaza pe acesta in problemele vitale ale tarii. Cei doi au fosti dusmani inca din anii ’90, iar USL i-a adunat sub aceeasi umbrela. Rosca Stanescu s-a inscris, la inceputul acestui an, in organizatia PNL Sector 2 si va candida la Senat, pe listele USL, scrie EVZ.

Mircea Ionescu-Quintus, avocat: „Am fost condamnat la moarte de legionari”. A fost amenintat cu moartea. A inghetat pe frontul sovietic. Singurul copil i s-a nascut pe cand muncea la Canal. I-a cunoscut pe Nicolae Iorga, Carol al II-lea, Ion Gheorghe Duca si Maresalul Antonescu. Are 95 de ani. Aceasta este viata care bate filmul a lui Mircea Ionescu-Quintus. „Stati asa, copii, ies si eu pana afara, sa va insotesc. Asa se face”, ne-a spus Mircea Ionescu-Quintus, la finalul unui interviu-maraton. Si-a pus niste ochelari mari, usor demodati, ca mafiotii din filmele lui Martin Scorsese, si s-a avantat in caldura cumplita de afara, nu inainte de a-i striga sotiei: „Ies afara, mami!”. E o senzatie ciudata sa te indrepti spre iesirea dintr-o curte oarecare din Ploiesti, avand langa tine aproape un secol de istorie ambulanta. Mircea Ionescu-Quintus incurca rar anii, dar, cand se intampla, o face cu intervale de intregi decenii, rotindu-se derutant pe limba sa. Integral in Adevarul.

Cum vad occidentalii „sfarsitul verii fierbinti din Romania”. Decizia Curtii Constitutionale referitoare la referendum va fi citita luni in Parlament. In acelasi timp, cancelariile occidentale saluta sfarsitul crizei politice si isi manifesta speranta ca Guvernul se va preocupa de problemele economice. La scurt timp dupa ce membrii CSM au luat act de demisia Monei Pivniceru, netezindu-i acesteia drumul spre sefia Ministerului Justitiei, conducerea Parlamentului a aprobat convocarea unei sesiuni extraordinare pentru luni. Ca si miercuri, principalul argument a vizat nevoia senatorilor si deputatilor de a avea un timp rezonabil de a ajunge in Bucuresti, iar majoritatea detinuta de USL a respins propunerea democrat-liberalilor ca o sesiune extraordinara sa se desfasoare chiar astazi. In fapt, prin amanarea convocarii pentru luni, liderii Uniunii se asigura ca exista suficient timp pentru ca Pivniceru sa fie numita ministru si sa depuna si juramantul in fata presedintelui interimar, informeaza Romania Libera.

Ipoteza razboiului civil. Dupa invalidarea referendumului de demitere unii analisti au caracterizat starea conflictuala de pe scena politica romaneasca utilizand notiunea de „razboi civil”. Politologul german Kai-Olaf Lang a apreciat, intr-o analiza publicata de DW, ca Romania ar fi amenintata de „un razboi rece civil” cel putin pana la scrutinul din toamna. Presupunerea sa, implicita, este ca societatea romaneasca ar fi profund divizata si ca linia vizibila despartitoare ar fi trasata de antagonismul dintre Traian Basescu si USL. „Daca aceeasi Curte Constitutionala ar fi urmat argumentatia taberei guvernamentale si ar fi „corectat” pragul cvorumului – spune analistul german – Basescu si sustinatorii sai s-ar fi urcat pe baricade”, scrie Deutsche Welle.

Cum a ajuns Dracula la DNA. Fiul ministrului Apararii, afaceri cu banii statului. Dumitru Samson, liderul USL care coordona interlopii la referendum, a dat o gaura turismului romanesc de un milion si jumatate de euro. El a coordonat campaniile electorale ale PNL si la alegerile locale si este fi ul vitreg al ministrului Corneliu Dobritoiu Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului PNL al Apararii, Corneliu Dobritoiu, cercetat de procurori pentru fraudarea referendumului, este o cunostinta mai veche a DNA. El a fost conducatorul din umbra al campaniei liberalilor de la alegerile locale din Timis si Cluj. Samson a fost acuzat ca a dat, in 2006, o teapa „de poveste”, aproximativ un milion si jumatate de euro, Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT). Pentru recuperarea prejudiciului, DNA a pus sechestru asigurator pe mai multe proprietati ale acestuia: un teren de 18.100 de metri patrati in Pantelimon (Ilfov), trei imbile pe Soseaua Nordului, un autoturism de lux si mai multe conturi. Procurorii arata ca, in 2006, Samson – cu ajutorul Liviei Sima – vicepresedintele ANT si lider in Partidul Conservator, si a altor angajati ai statului, a castigat un contract de promovare a atractiilor turistice din Romania. Societatea la care Dobritoiu Jr. si sotia sa, Raluca Meda, erau asociati – SM Art Advertising Grup – a castigat o licitatie trucata dupa ce a oferit cel mai scump pret: 4.501.429 de lei, anunta EVZ.

Viata la satra. Poate, ultima satra. De zeci si zeci de ani, un grup de tigani caldarari bate drumurile satelor din Lunca Dunarii pentru a-si vinde alamurile: cazane, tuciuri, caldari. Satenii se bucura, obiectele sunt trainice, iar tiganii sunt cinstiti. La marginea satului dunarean Pristol, din judetul Mehedinti, langa o balta imensa, si-au intins corturile zilele trecute o satra de mesteri caldarari. Tiganii se lauda ca sunt ultima satra de tigani caldarari din zona. Sunt primiti intotdeauna cu bucurie de localnici, pentru ca obiectele confectionate de ei sunt trainice si de folos in gospodarie. „Vin de ani buni aici la noi, de regula in perioada asta. Le mai dam si noi cate-o galeata de apa, cate-o rosie din gradina. Sunt oameni pasnici si muncitori, nu ne-au facut niciodata probleme”, declara o localnica din Pristol, informeaza Adevarul.

Unde se afla Kaukalandul gotilor. Istoricii antici au consemnat faptul ca ultima batalie dintre vizigotii lui Atanaric si huni a avut loc intr-o zona situata, probabil, in Muntii Buzaului. Unul dintre teritoriile legendare din istorie este celebrul Kaukaland al vizigotilor. Este vorba de locul in care ultimul suveran pagan al acestora, regele Atanaric, a incercat o rezistenta disperata in fata invadatorilor huni. Istoricii nu au cazut de acord asupra situarii geografice a acestui Kaukaland sau Tara de Piatra, de unde, relateaza Ammianus Marcelinus, Atanaric i-a izgonit pe sarmati. Unii dintre istorici cred ca acest Kaukaland s-ar afla in Muntii Buzaului. Altii, mai putini, in special istoricii maghiari, cred ca acest Kaukaland s-ar afla in coltul sud-estic al Transilvaniei, in Tara Barsei. Exista si opinia potrivit careia Kaukalandul ar fi, de fapt, teritoriul locuit in prezent de secui. Daca localizarea exacta a Kaukalandului este subiect de disputa, este, in schimb, cert faptul ca acest teritoriu a fost scena unei adevarate epopei, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro