Subiectele Zilei: Zece ani de DNA. Oamenii care au pornit "buldozerul"; Fratia topoarelor din codrii Romaniei. Fata nevazuta a "Mafiei padurilor"; Cele 10 porunci, in interpretarea lui Augustin Zegrean, presedintele CCR
Fratia topoarelor din codrii Romaniei. Fata nevazuta a „Mafiei padurilor”. Dincolo de razboiul mediatic iscat in jurul Codului Silvic, „Evenimentul zilei” va prezinta o altfel de radiografie a jafului din codrii Romaniei. Odata pornit, „tavalugul” anchetelor, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) s-a oprit, deocamdata, la judetele administrate de politicienii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR), respectiv Harghita si Covasna, dar si in Caras Severin, unde a fost retinut fostul „stapan al padurilor” din judet, ex-deputatul Ionesei Ghiorghioni, mana dreapta a „Baronului de Banat”, Sorin Frunzaverde. Proprietarii de paduri reclama abuzuri inca din anii ’90: improprietariri si defrisari ilegale si afaceri necurate cu bani de la APIA, destinati reimpaduririlor si amenajarilor silvice. Printre numele grele acuzate de „jaful padurilor” din Bazinul Gheorghieni – asa cum este denumita zona impadurita aflata pe raza judetele Harghita si Covasna – se numara fosti si actuali ministri: Verestoy Attila, Laszlo Borbely si actualul raspunzator de apararea Romaniei, Mircea Dusa. Cel din urma a fost lucrator silvic, la fel ca si Ionesei Ghiorghioni, dar si prefect de Harghita care a semnat acordarea titlurilor de proprietate unor oameni care au taiat padurile. O buna parte din acele titluri au fost contestate in instante, iar judecatorii le-au dat dreptate proprietarilor de drept, insa acestia nu au mai avut ce valorifica, scrieEVZ.
Zece ani de DNA. Oamenii care au pornit „buldozerul”. Sub stapanirea unui amestec de uluire, euforie si spaima, Romania asista, de la o vreme, la incatusarea unor personaje pe care le credea intangibile. Este un fenomen despre care se spune ca ne va schimba istoria recenta, dar ale carui origini si evolutii sunt inca neclare pentru cea mai mare parte a populatiei. Istoria anticoruptiei pe care o vedem acum ajunsa la apogeu este compusa dintr-un lung sir de momente care i-ar fi putut schimba traiectoria si dintr-o succesiune de etape in care s-a construit cea mai temuta institutie a Romaniei postdecembriste: Directia Nationala Anticoruptie. Cea mai intensa perioada a acestei evolutii si, dupa unii, si cea mai importanta – a inceput in seara zilei de 12 decembrie 2004, cand Traian Basescu il invingea pe Adrian Nastase in al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Romania venea dupa 14 ani de capitalism salbatic, in care justitia fusese tinuta sub control politic si nu indraznise sa se apropie de marii imbogatiti ai tranzitiei. Traian Basescu era, la randul sau, un produs al acestei epoci, dar cucerise electoratul promitand, cu ochii in lacrimi, ca ii va pedepsi pe corupti cu tepe in Piata Victoriei, anuntaAdevarul.
Cele 10 porunci, in interpretarea lui Augustin Zegrean, presedintele CCR: „Cine o fi tatal tau, daca tatal tau este un barbat si mama ta este tot un barbat?” Un montaj al unui discurs tinut de presedintele Curtii Constitutionale (CCR), Augustin Zegrean, la un templu evreiesc din Bucuresti, cu ocazia sarbatorii Shavuot, a dat nastere la discutii, dupa ce judecatorul constitutional a lansat cateva intrebari legate de raportarea celor 10 porunci la realitatile prezentului – casatoriile intre persoane gay, fecundarea in vitro sau mamele surogat, prostitutia legiferata. Augustin Zegrean a explicat pentruGandulca imaginile cu discursul sau sunt trunchiate si ca el a vorbit despre fiecare dintre cele 10 porunci si cum au evoluat ele in timp. La porunca a cincea, „cinsteste-ti tatal si mama”, Zegrean a vorbit despre confuziile care pot aparea in zilele noastre, dat fiind ca rolurile de tata si mama nu mai sunt asa de bine definite. „Eu doar am pus niste intrebari. Nu am spus ca sunt impotriva, nu mi-am spus parerea despre gay sau casatoriile intre gay. Nu am nimic cu persoanele gay, sa faca ce vor”, spune Zegrean.
Un deputat vrea sa le dea carnet tinerilor de 16 ani. Pareri pro si contra despre sistemul „sofer minor, doar cu insotitor”. Un deputat propune o lege prin care tinerii care au implinit 16 ani sa poata sa conduca masini cu o capacitate cilindrica de pana la 1000 de centimetri cubi. Daca proiectul va fi votat, atunci doritorii ar putea sa circule in primul an numai insotiti de un sofer cu experienta, iar viteza maxima admisa in afara localitatii nu trebuie sa depaseasca 70 de kilometri pe ora. In momentul de fata, tinerii care au implinit 16 ani au voie sa conduca dupa ce obtin bineinteles un permis, mopede, motociclete cu o capacitate cilindirca mica si masini care merg cu cel mult 45km/h. Deputatul Petru Movila crede insa ca e loc si de mai mult, scrieStirileProtv.ro.
DW: Romanii si noile evolutii europene. Din perspectiva romaneasca, evolutiile recente de pe scena politica europeana ar parea sa fie perdante. Si totusi. In replica la ofensiva eurosceptica a premierului britanic, David Cameron, Germania si Franta se pregatesc sa sporeasca gradul de integrare al tarilor euro. Ziarul „Le Monde” a intrat in posesia unui document care propune un program de reforme pe patru paliere: politica economica, convergenta economica, fiscala si sociala, stabilitatea financiara si investitionala si, in fine, guvernanta uniunii monetare. Ziarul francez citeaza pasajul care precizeaza ca reformele vizate vor fi intreprinse „in cadrul tratatelor actuale in anii care vin”. Precizarea are talcul ei, caci David Cameron solicitate insistent revizuirea tratatelor cu scopul „repatrierii” anumitor prerogative delegate Comisiei de la Bruxelles. Or, Germania si aliatii sai sperasera o revizuire in sens contrar. Prin urmare cuplul franco-german arata britanicilor ca se va descurca, pe moment, si fara o reforma a tratatelor, anuntaDeutsche Welle.
De ce acordul cu FMI este considerat un esec. Misiunea tehnica a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale s-a incheiat fara a se trage vreo concluzie, expertii asteptand de la Guvern un raspuns prin implementarea masurilor care trebuie adoptate pana la finalizarea acordului, in septembrie. Reprezentantii celor trei institutii au fost prezenti la Bucuresti pentru a discuta cu Executivul despre reformele fiscale prevazute in Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum si planul de masuri de reforma in economie, angajamente prevazute in programul cu institutiile financiare internationale. CE si-a exprimat deja ingrijorarea in legatura cu prevederile din noul Cod Fiscal, dar si cu reducerea TVA. De altfel, si in recomandarile de politica economica specifice fiecarei tari pentru 2015 si 2016, Executivul comunitar a avertizat Romania ca va reintra in procedura de deficit excesiv dupa intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal si a recomandat finalizarea programului de asistenta financiara cu FMI, pe care Guvernul pare sa il fi abandonat, informeazaRomania Libera.
Procurorul acuzat de spaga: „Baietii care au organizat flagrantul s-au comportat impecabil”. Stefan Crisu de la Parchetul Capitalei sustine ca un prieten care-i datora bani i-a inscenat un flagrant. Arestat la domiciliu, el sustine ca nu este atat de bogat precum pare si ca nu-si explica de ce a fost denuntat de cel caruia i-a facut un bine. Procurorul Stefan Crisu, trimis in arest la domiciliu dupa ce a fost prins in flagrant de colegii de la DNA cand ar fi luat spaga un telefon mobil si 2.000 de euro, sustine ca este victima unei cunostinte pe care a imprumutat- o cu bani. Dupa ce a precizat ca judecatorul i-a interzis sa discute pe marginea hotararii prin care a fost arestat la domiciliu, Crisu a aratat ca a imprumutat cu bani o cunostinta, careia nu a vrut sa-i dea numele, prieten care ulterior i-a inscenat un flagrant. „I-am dat 2.000 de euro ca sa-si opereze sotia de cancer, iar el m-a denuntat”, a declarat Crisu, pentruEVZ.