Subiectele Zilei: Ziua Ungariei. Istoricul Alin Ciupala: "15 martie nu are legatura directa cu natiunea romana"; Transbaiul, concurent pentru Transfagarasan; Cat de aproape a fost Romania sa devina "republica sovietica"; Dan Voiculescu, abandonat de profesionisti; Romanul de pe tronul Ungariei: Matia Corvin
Ziua Ungariei. Istoricul Alin Ciupala: „15 martie nu are legatura directa cu natiunea romana”. In 1848, maghiarii au semnat proclamatia prin care incercau sa refaca Ungaria din timpul lui Matei Corvinul. In fiecare an, ziua de 15 martie tulbura apele intre romani si maghiari. Ungurii spun ca sarbatoresc eliberarea de sub dominatia Imperiului Habsburgic din 1848, iar romanii – inceputul unui conflict sangeros cu maghiarii. Intr-un interviu acordat „Evenimentul Zilei”, istoricul Alin Ciupala a explicat contextul zilei de 15 martie. EVZ: De ce sarbatoresc maghiarii ziua de 15 martie? Conf. Dr. Alin Ciupala: Ziua Ungariei a fost stabilita de momentul proclamatiei pe care guvernul revolutionar maghiar, la 1848, a dat-o pentru a anunta proiectul politic prin care Ungaria se forma in granitele istorice. Aceasta decizie a trezit reactia nationalitatilor vecine, printre care si a natiunii romane, care urmau sa fie inglobate intr-un nou stat, construit pe ruinele Imperiului Habsburgic. Trebuie sa spunem ca datorita revolutiilor care izbucnesc in mai multe zone ale Imperiul Habsburgic, acesta inceteaza sa mai existe, moment care a fost marcat de parasirea Vienei, a Capitalei, de catre familia imperiala. Integral in EVZ.
Cum au blocat romanii de la Bitdefender un atac informatic al hackerilor chinezi asupra oficialilor armatei americane. Bitdefender, compania romaneasca specializata in solutii antivirus, a reusit sa anticipeze si sa blocheze un atac informatic lansat de un grup de hackeri din China asupra computerelor unor oficiali din cadrul armatei americane. Practic, hackerii au incercat sa obtine informatii despre situatia militara din Iran prin intermediul unor e-mail-uri de tip spam care, odata accesate de catre destinatari permiteau accesul pe computerele acestora, ne-au explicat reprezentantii companiei. Daca de obicei o campanie spam vine intr-un numar semnificativ de mesaje, aceasta campanie a ajuns la foarte putine victime, ceea ce ne face sa credem ca victimele au fost alese cu atentie. Practic, putem vorbi despre atacuri targetate”, a declarat pentru gandul Andrei Taflan, global PR coordinator Bitdefender, anunta Gandul.
Transbaiul, concurent pentru Transfagarasan. Dupa Transfagarasan si Transalpina, Transbaiul ar putea intra in lista selecta a celor mai spectaculoase sosele. Trei primarii prahovene s-au asociat la acest proiect. Transfagarasanul si Transalpina ar putea avea concurenta, in urmatorii ani, din Prahova. Serpentine, peisaje de vis, goluri montane, drumuri prin padure, plimbari la peste 1.800 de metri altitudine si acces mai usor la partiile de schi. Asa poate fi rezumat traseul soselei pe care trei primarii din nordul judetului Prahova doresc s-o construiasca, din fonduri europene, pentru a imbogati potentialul turistic al zonei si a scurta timpul de acces. Transbaiul este un proiect comun, lansat de cele trei administratii locale, care vizeaza realizarea unei sosele ce va lega Valea Prahovei de Valea Doftanei, prin traversarea Muntilor Baiului din Bucegi. Soseaua este proiectata pentru a avea 38 de kilometri lungime si sa faca legatura intre orasele Azuga, Busteni si comuna Valea Doftanei, informeaza Adevarul.
Cat de aproape a fost Romania sa devina „republica sovietica”. In urma cu 95 de ani se consuma unul dintre cele mai triste si, totodata, controversate episoade din istoria Romaniei: transferarea la Moscova a tezaurului romanesc. Documentele scoase recent din arhiva BNR ofera o perspectiva spectaculoasa asupra acestui eveniment. Vor ajuta acestea si la recuperarea bogatiilor confiscate de rusi? Una dintre cele mai complete carti scrise despre povestea transferului tezaurului romanesc in Rusia este cea aparuta anul trecut sub semnatura istoricilor Cristian Paunescu si Marian Stefan. Cartea scoate la lumina nu mai putin de 166 de documente cu o insemnatate deosebita pentru tara noastra, pastrate in arhiva Bancii Nationale a Romaniei. Probabil ca multi se intreaba acum de ce Romania si-a dat avutia nationala pe mana Rusiei in 1917. Contextul in care s-a intamplat acest lucru a fost dramatic. Tara noastra intrase in primul razboi mondial cu mult avant, dar a fost curand impresurata de fortele mult mai numeroase si mai bine pregatite ale Puterilor Centrale. Asa ca o mare parte din teritoriul national ajunge curand sub ocupatie, inclusiv Bucurestiul. Inca inainte de dezastru, la 11 octombrie 1916, Banca Nationala a Romaniei luase in discutie posibilitatea sa-si mute sediul acolo unde si Guvernul va functiona efectiv, scrie Romania Libera.
Dezavantajele cumparaturilor de la teleshopping. Estimata la peste 30 de milioane de euro pe an, piata produselor care se vand prin intermediul celebrului teleshopping cunoaste in aceasta perioada un nou avant. Vanzarile de produse au crescut simtitor, iar profiturile comerciantilor, dar si ale curierilor ating valori mai mult decat optimiste. Din pacate, piata a inceput sa fie dominata de falsuri, iar multe dintre produse, chiar si cele originale, nu dau randamentul laudat si promis la televizor. Abia dupa ce achizitionezi si apoi probezi obiectul descoperi neplacuta surpriza ca realitatea este diferita fata de imaginea de la televizor. VerticalNews iti prezinta azi si cealalta parte, mai intunecata, a produselor ce se vand prin teleshopping. Intr-o tara bantuita de criza, cu romani tot mai chibzuiti (oare?), piata vanzarilor in sistem teleshopping a crescut cu peste 20 la suta, fata de 2008, an cand ne lafaiam in bani. Chilipirurile atrag, iar daca sunt bine prezentate ajung sa fie cumparate indiferent daca reprezenta sau nu o necesitate. La aceasta isterie, contribuie din plin si televiziunile ale caror programe abunda de asemenea reclame teleshopping. Pentru TV, teleshoppingul reprezinta ceea ce pentru site-uri este publicitatea prin Google Adwords. Agaseaza si nu aduce niciodata veniturile asteptate, anunta Vertical News.
Semi-prezidentialismul: un esec? Experienta ultimilor ani a pus in evidenta ca alegerea presedintelui prin sufragiu universal are un efect de sufocare a vietii parlamentare, blocand adesea posibilitatea reala a dezbaterii democratice. Oricat de mult si-ar dori alegatorii din Romania un presedinte ales prin vot direct, unul care sa para emanat din chiar vointa lor nemijlocita, ei nu pot nega cat rau a facut politicii romanesti semi-prezidentialismul. O dezbatere democratica adevarata despre modificarea Constitutiei – si nu o simpla simulare grabita – nu va putea evita acest subiect central: va continua Romania cu semi-prezidentialismul? Un politician mai inteligent decat partidul din care face parte spunea recent ca presedintele Traian Basescu a fost pentru democrat liberali o veritabila „pleasca”. A fost clar pentru toata lumea ce a voit sa spuna. La alegerile parlamentare, PDL a obtinut un scor bun gratie efectului de antrenare pe care l-a avut victoria presedintelui, nu neaparat aceea mai veche din 2004, ci aceea de la referendum. Cu alte cuvinte, nu presedintele isi datoreaza succesul partidului, ci, invers, partidul datoreaza mult presedintelui. Urmarea inevitabila, indiferent de persoanele de care vorbim, este ca presedintele va dicta automat politica partidului, sufocand practic viata parlamentara, informeaza Deutsche Welle.
Dan Voiculescu, abandonat de profesionisti. Aproape toti colaboratorii importanti ai lui Voiculescu, care au parasit sau au fost determinati sa-i paraseasca imperiul, au platit scump dizgratia mogulului. Li s-au intocmit dosare care vizau tot felul de delapidari pe care le-ar fi comis, nu li s-au mai platit dividendele pe actiunile pe care le detineau sau nu li se permite accesul la datele financiare in firmele in care detin actiuni si al caror profit a scazut semnificativ dupa plecarea lor. Acestia, persoane cunoscute in lumea media sau in cea de afaceri au povestit ce au patimit de pe urma celui pe care il caracterizeaza drept „securist, profitor al afacerilor cu statul sau jucator de rang minor”. „Evenimentul Zilei” i-a solicitat lui Dan Voiculescu sa-si spuna punctul de vedere, dar acesta nu a facut-o. Sorin Oancea este poate cel mai important colaborator al lui Voiculescu, dupa 1990, el fiind principalul artizan al imperiului media controlat de familia Voiculescu. „Sfintul Petru al Antenelor”, cum a fost denumit, inspirat, in presa, a parasit corabia, in 2010 si a devenit actionar la B1TV, scrie EVZ.
Factura dubla pentru „Lebada Mediteranei”. Administratia Porturilor Dunarii Maritime (APDM) Galati plateste un pret aproape dublu pentru ranfluarea epavei motonavei „Transilvania”, nava de pasageri care a fost un precursor al navelor de croaziera de astazi, fiind supranumita si „Lebada Mediteranei”. Motonava a navigat pe Marea Neagra si Mediterana din 1938 pana in 1975, cand si-a incetat cursele pentru ca era nevoie de reparatii capitale. In 1979, a fost adusa in Portul Galati, unde reparatiile si reamenajarile urmau sa fie proiectate de specialistii Institutului Icepronav si realizate la Santierul Naval Galati. Din cauza vremii secetoase, stabilitatea navei era pusa in pericol de scaderea nivelului Dunarii. Comandantul Octavian Plesoianu a cerut mutarea navei, dar autoritatile portuare comuniste nu i-au dat atentie. Motonava „Transilvania” s-a scufundat pe 9 septembrie 1979, la Dana 18 din Portul Galati, anunta Romania Libera.
Romanul de pe tronul Ungariei: Matia Corvin. La 24 ianuarie 1458, pe Dunarea inghetata, intre cele doua orase, Pesta si Buda, peste 15.000 de oameni aclamau entuziasti numele noului rege: Matia, fiul lui Iancu de Hunedoara. Pentru prima data in istoria Regatului Ungariei era ales rege un nobil fara ascendenta in familiile regale europene. Matia a fost primul rege national al Ungariei. Gloria si renumele tatalui sau, romanul Iancu de Hunedoara, care a dominat viata politica a Regatului Ungariei intre 1446-1456, au croit ascensiunea politica a lui Matia. Nobilii provinciali l-au aclamat datorita memoriei tatalui sau, in timp ce baronii l-au ales cu speranta ca il vor putea usor manipula pe adolescentul de 15 ani. Nimeni nu banuia puternica personalitate a celui caruia i-au incredintat coroana unuia dintre cele mai mari regate europene de la finele Evului Mediu. Dupa moartea lui Iancu de Hunedoara, proaspat biruitor asupra turcilor la Belgrad, soarta fiilor sai a fost determinata de ambitiile politice ale familiei lui Iancu, aflate in conflict cu regele Ungariei si cu sustinatorii acestuia. Ladislau, fratele mai mare a lui Matia, in varsta de 23 ani, a vrut sa se impuna in fruntea vietii politice a regatului, sperand sa mosteneasca pozitia dominanta a tatalui sau, informeaza Adevarul.