Sari direct la conținut

Summitul NATO: fotografie de grup miscata

HotNews.ro

Macedonia nu a fost invitata se adere la NATO, Georgia si Ucraina nu au primit Membership Action Plan, trupele NATO din Afghanistan vor fi suplimentate, iar scutul antiracheta american va fi completat de un scut al NATO pentru a-i proteja si pe aliatii de pe flancul sudic. Sunt deciziile unei „familii” ce pare usor disfunctionala. Ca in orice familie, membrii ei se cearta, sunt in dezacord, dar pentru poza de grup apar zambind, pastrand aparentele. Ca in orice familie, nu-i asa?

Cea de-a doua zi a Summitului NATO, de altfel prima in care s-au luat decizii importante, a determinat deja – in discursul public – polarizari si punerea situatiei in termeni de castigatori si perdanti ai Summitului. Bush a fost infrant la Bucuresti, este opinia presei internationale, in timp ce Putin este marele castigator, inainte de a ajunge in Romania. Presa germana crede ca La Bucuresti NATO s-a intalnit pentru trei zile de ciorovaieli, in timp ce jurnalistii francezi subliniaza existenta a doua puncte de vedere diferite in cadrul Aliantei, in conditiile in care aliatilor lui Bush li se spune adio.

Analiza sintactica a declaratiei Consiliului Nord-Atlantic: nu e daca, e cand

Gerogia si Ucraina nu au primit MAP. In zilele anterioare, americanii refuzau in primul moment sa raspunda la intrebarea: Ce se va intampla daca cele doua nu primesc MAP? Il vor primi, spuneau plini de siguranta sau remarcau scepticismul jurnalistilor europeni privind aceasta posibilitate.

„Buldogul” candidatului republican la Casa Alba, cum e numit Bruce Jackson, imi spunea miercuri sa nu fiu pesimista ca pozitia germanilor si francezilor poate fi schimbata. „Daca nu-mi veti spune ca aceasta generatie de europeni este mai slaba si mai egoista decat cele anterioare, nu e nimic dificil in luare aceastei decizii”, mi-a spus el.

Pe de alta parte, fostul premier rus Mihail Kasianov spunea joi dimineata, inainte ca anuntul oficial privind cele doua tari sa fi fost facut, ca Georgia si Ucraina nu vor primi MAP la Bucuresti, dar e o chestiune de timp pana cand se va lua decizia in acest sens: sase luni, un an de zile.

Profetie sau informatii? Asta m-am intrebat in momentul in care presedintele Basescu punea la curent presa despre decizia ca ministri de externe ai Aliantei sa analizeze, in decembrie 2008, daca cele doua tari indeplinesc criteriile cerute pentru a primi MAP. Termenul e apropiat, sa fie o coincidenta?

Basescu a subliniat faptul ca, spre deosebire de situatia Romaniei, cand la Madrid s-a stipulat in declaratia adiptata de Consiliul Nord-Atlantic ca Romania va adera DACA va fi pregatita, la Bucuresti formularea este total schimbata: cele doua vor primi map CAND vor fi pregatite. Nu vorbim in termeni conditionali, ci temporali.

Analistii considera ca Rusia si-a atins tinta: a impiedicat extinderea Aliantei spre granitele sale. In ciuda argumentelor Vesticilor ca e in favoarea ei sa aiba democratii la granita si state stabile si previzibile. Fara a fi prezent inca la Bucuresti, influenta lui Putin a fost cea scontata.

Putin nu va veni la Bucuresti daca nu e sigur ca Georgia si Ucraina nu primesc MAP – am auzit aceasta fraza in ultimele doua saptamani de nenumarate ori. Asa sa fie?, ma intrebam atunci. Asa sa fi fost?, ma intreb acum. Ora venirii lui Putin a fost o informatie extrem de „alunecoasa”: vine la 11, vine la 18.45, ba nu, la 19.00, la 20.00, la 20.20 si, in sfarsit, a aterizat in final la 20.30. Intai a venit Lavraov, ministrul de externe, apoi presa. Sa fi asteptat Putin anuntul oficial inainte de a se urca in avion?

Povara unui nume

Macedonia n-a fost invitata sa adere la NATO. Numele, bata-l vine. „What’s in a name?”, spunea Shakespeare, sau Romeo, cum vreti s-o luam. Ei bine, sute de ani mai tarziu, NATO a demonstrat ca foarte multe, exrem de multe pentru un stat din Balcani.

S-au suparat jurnalistii – care au parasit conferinta de presa a lui Scheffer cand acesta a anuntat decizia – si s-au suparat si oficialii. Grecia s-a opus din cauza numelui. „Grecia si-a exercitat pe buna dreptate dreptul de veto in privinta aderarii Republicii Macedonia la NATO si cei 25 de membri au trebuit sa ia nota si sa isi sustina aliatul”, a spus Basescu. El a tinut sa sublinieze cum o tara mica, precum Grecia, poate avea o voce in Alianta. Toti suntem egali, toti avem aceeasi voce, a fost mesajul transmis de presedinte.

Afghanistan – Canada primeste ajutor, Romania are disponibila o companie

Afghanistanul este un esec – o spun multi analisti, fie ei rusi, americani sau de alte natii. Traficul de droguri e in floare, un popor care traia in Evul Mediu nu poate fi adus in modernitate in cativa ani, tara nu este in stare sa isi construiasca propria seuritate. de partea cealalta, argumentele sunt la fel de multe: s-au creat institutii democratice, fortele de ordine, armata sunt instruite sa faca fata provocarilor privind atat securitatea, dar si combaterea traficului de droguri.

Canada cerea imperativ ajutor in sudul Afghanistanului, iar Sarkozy a anuntat ca va trimite 1000 de militari. Acestia au devenit 800, ca in final, sa semneze pentru 700. Americanii sunt iarasi fruntea: trimit 3500 de soldati, dar ii anuntasera inainte de Summit. Joi n-au precizat daca ei sunt inclusi in cele cateva mii anuntate la Bucuresti drep contributie a 12-13 tari.

Romania are disponibila o companie, a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu, adaugand insa ca vrea sa i se alature si alte tari in acest demers. Si inca un amanunt: vrem sa ne deschidem reprezentanta diplomatica la Kabul pana in 2009, pentru a arata ca ne pasa de aceasta tara.

Sub scut sau pe scut? – se intreaba multi

Deocamdata suntem pe scut, ca asa se intorceau cei mai putin norocosi. Dar NATO a decis joi construirea unui sistem antiracheta complementar cu cel al Statelor Unite.

„Consiliul a hotărât ca sistemul de apărare antirachetă să aibă o acoperire cuprinzătoare, să fie o acoperire a întregului teritoriu al Alianţei, iar NATO îşi asumă crearea unui scut antirachetă complementar pentru statele care nu sunt protejate de sistemul antirachetă american”, ne-a anuntat presedintele Basescu. Un procent de 20% din teritoriul statelor NATO nu este protejat de scutul american, Romania facand parte, aproape in totalitate, din aceasta suprafata.

Si tot la Bucuresti au anuntat si cehii si americanii incheierea negocierilor pentru un acord privind scutul antiracheta.

Mai ramane sa vedem ce va zice Putin. Situatia nu se va transa insa la Bucuresti, caci altfel ce ar mai vorbi cu Bush la Soci? In ultimele saptamani au avut loc progrese pe aceasta tema, rezultat al negocierilor bilaterale conduse de Condoleezza Rice.

„Suntem angajaţi în slujba transparenţei şi încrederii reciproce maxime pentru a linişti orice îngrijorări. Încurajăm Federaţia Rusă să profite de propunerile SUA de cooperare în domeniul apărării antirachetă şi suntem pregătiţi să explorăm potenţialul pentru a conecta la timpul potrivit sistemele de apărare antirachetă ale SUA, NATO şi Rusiei”, se arata in declaratia finala adoptata de aliati joi.

Si altele, dar la fel de importante

Atentia a fost concentrata pe cateva teme mari, dar deciziile luate de NATO in prima zi consistenta de lucrari vizeaza si alte teme de o importanta egala.

* NATO cere Rusiei, în declaraţia finală a summitului de la Bucureşti, să reia aplicarea Tratatului privind forţele convenţionale în Europa (CFE), Alianţa menţionând în context faptul că susţine integritatea teritorială a Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei şi Republicii Moldova.

* Aliaţii au întocmit un raportul „Rolul NATO în securitatea energetică”, prin care angajează Alianţa în următoarele domenii: schimb de informaţii, promovarea cooperării regionale, sprijin pentru protejarea infrastructurii energetice şi pentru managementul consecinţelor, se arată în declaraţia finală.

* Muntenegru si Bosnia-Hertegovina au trecut la faza de dialog intensificat cu Alianta, in timp ce Serbia nu a solicitat aderarea la NATO. In momentul in care o va face, NATO va incepe procedura in acest sens.

* Multi considera o mare victorie a Romaniei prin faptul ca Marea Neagra are un capitol dedicat in declaratia finala. „Reafirmam in continuare importanta regiunii Marii Negre pentru securitatea euro-atlantica. In acest sens, apreciem progresul in consolidarea regionala prin uitilizarea eficienta a initiativelor si mecanismelor existente. Alianta va continua sa sustina aceste eforturi, ghidata de prioritatile regionale si bazat pe transparenta, complementaritate si incluziune, in scopul de a dezvolta dialogul si cooperarea dintre statele Marii Negre si Alianta”, se arata in declaratie.

Cam multe teme de discutie au avut joi „familia” Aliantei si prietenii ei. Declaratia finala are 50 de puncte. Membrii familiei s-au certat, au avut dezacorduri, s-au imnpotrivit unor noi membri, dar in final au iesit la o poza de familie. O familie fericita, pentru a pastra aparentele. Probabil ca fardul mascheaza niste vanatai.

Ultima zi de Summit va fi cea mai spectaculoasa – indiferent de atitudinea lui Putin: sarmant sau amenintator. Venirea lui la Bucuresti ne face sa credem ca vom avea un spectacol.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro