Sari direct la conținut

„Superputeri” pe care părinții le pot transmite copiilor pentru a-i crește sănătoși și echilibrați emoțional

HotNews.ro
parinți și copil veseli
Nu trebuie să fii supererou ca să-i transmiți copilului tău superputeri. FOTO: Dark1elf | Dreamstime.com

A fi părinte este o aventură din care nu lipsesc provocările. Provocări care sunt prezente încă de la naștere și care nu se termină niciodată. Chiar dacă, deseori, un părinte se simte copleșit de responsabilități, chiar dacă i se pare că poate nu dă tot ce are el mai bun, trebuie să știe că, prin propriul exemplu, prin stilul de viață adoptat și prin felul în care construiește relații cu cei din jur îi transmite copilului valori, modalități de a depăși obstacole, resurse la care să apeleze când se simte copleșit. Niște „superputeri” care să-l ajute să crească sănătos, echilibrat și să construiască relații de încredere cu cei din jur.

Un sistem imunitar puternic și grija pentru sănătate

Prima „superputere” pe care un părinte o poate transmite copilului este un sistem imunitar puternic, dublat de preocuparea pentru un stil de viață sănătos, care să îl facă rezistent în fața bolilor.

Copiii se nasc cu o imunitate naturală, iar pe parcursul vieții organsimul are nevoie să învețe să se apere și să lupte pentru a elimina diverși agenți patogeni.

Alimentația corectă, somnul de calitate, sportul, controalele medicale regulate – toate acestea sunt valori care se învață și se transmit în familie și care contribuie la un sistem imunitar corect „echipat” în fața bolilor.

Pe lângă propriul exemplu, părinții trebuie să le vorbească celor mici de la cea mai fragedă vârstă de ce iau unele decizii în detrimentul altora: de ce le oferă apă plată în locul sucului, de ce îi duc să alerge în parc în loc să-i lase la TV pe canapea, de ce insistă să aibă o rutină sănătoasă a somnului, de ce le oferă fructe și legume, de ce îi duc la medic, de ce îi vaccinează etc.

Rezistența în fața stresului

Oricât de mult conștientizăm cât de nociv este stresul zilnic și ce impact puternic poate avea asupra sănătății, trăim vremuri în care este imposibil să-l eliminăm complet din viața noastră.

Atenție, însă, când el devine sever sau permanent, pentru că îl afectează nu doar pe adultul stresat, ci și pe copiii de lângă el.

Modul în care părintele gestionează situațiile stresante va deveni, cel mai probabil, un tipar de urmat pentru copil.

Primul pas este ca părintele să recunoască și să verbalizeze în fața copilului situația delicată prin care trece, arătându-i și care sunt pașii pe care îi va urma ca să iasă din ea.

A-i arăta copilului concret (adaptând explicațiile la nivelul lui de înțelegere) cum poate depăși situațiile tensionate este, cu adevărat, o superputere.

Ajutându-l să aibă încredere în el, în propriile abilități, precum și îndrumându-l să-și construiască o rețea de ”aliați” care să-l susțină în momentele dificile- iată o „moștenire” extrem de valoroasă.

Capacitatea de a fi empatic

A înțelege gândurile, sentimentele și experiențele altora, fără a le judeca deciziile, poate fi un puternic instrument în viață.

Empatia îl poate ajuta pe copil să se conecteze și să relaționeze cu ceilalți în mod pozitiv, ceea ce îi va folosi inclusiv în reducerea propriului stres.

Una din metodele prin care copilului i se poate dezvolta capacitatea de a fi empatic este lectura de la vârstă fragedă.

A-i citi copilului povești și a le comenta împreună cu el, a discuta despre situațiile prin care trec personajele și stările pe care le au este un mod cât se poate de eficient de a-l face empatic. Într-un articol publicat de Totul Despre Mame, se arată că o persoană, cu cât este mai empatică, cu atât va fi mai capabilă să îi trateze pe cei din jur așa cum și-ar dori ea să fie tratată.

Va putea să gestioneze mai bine conflictele şi reacţiile negative ale celorlalţi, înţelegându-le temerile şi motivele.

Interesul pentru activitatea fizică

Aceasta chiar este o superputere! Într-o vreme în care copiii sunt victimele tehnologiei, iar telefoanele, laptopurile și tabletele le acaparează tot timpul, a face mișcare este o superputere în adevăratul sens al cuvântului.

Exercițiile fizice au un efect puternic asupra corpului și creierului copiilor, dezvoltându-le mușchi și oase puternice, crescându-le capacitatea de coordonare și flexibilitatea.

De asemenea, sportul ajută la combaterea obezității infantile, care poate duce la diabet și boli de inimă. Activitatea fizică reduce stresul, stimulează îmbunătățirea stării de spirit și îi ajută pe copii să se concentreze la școală.

Un părinte poate transmite cel mai bine copilului său interesul pentru sport, pentru mișcare în general, prin propriul exemplu.

Sunt binevenite jocurile în aer liber, plimbarea cu bicicletele, jogging-ul etc. Potrivit celor mai recente recomandări ale specialiștilor OMS din Ghidul privind activitatea fizică și comportamentul sedentar, copiii ar trebui să facă mișcare cel puțin 60 de minute pe zi.

Sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro