Sari direct la conținut

Surse: Unul dintre principalii consilieri ai noului presedinte al arbitrului pietei telecom este Cristian Victor Cismigiu, fost colonel in Directia Generala de Informatii a Apararii

HotNews.ro
Blogul lui Cristian Cismigiu, Foto: Hotnews
Blogul lui Cristian Cismigiu, Foto: Hotnews

Adrian Dita, noul presedinte al ANCOM, autoritatea care reglementeaza piata de aproape 4 miliarde de euro a comunicatiilor, il are printre consilieri pe Cristian Victor Cismigiu, fost colonel in Directia Generala de Informatii a Apararii din cadrul MaPN, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul ANCOM. ‘Cristian Cismigiu si Ciprian Bolos, fost vicepresedinte al PSD Diaspora, sunt aproape permanent in preajma lui Dita si au participat inclusiv la intalnirile de lucru ale comisiei tehnice insarcinate cu elaborarea documentatiei de consultare publica pentru viitoarea licitatie 5G, cand inca nu erau detasati in ANCOM, neavand dreptul sa vada astfel de documente confidentiale care vizau date ale operatorilor telecom. Mai mult, Bolos a participat la intalnirile 5G, cand era inca membru in CA-ul Telekom’, spun sursele.

  • HotNews.ro a solicitat o reactie atat din partea conducerii ANCOM, cat si a lui Ciprian Bolos si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

Surse din ANCOM sustin ca „Adrian Dita si Cristian Cismigiu ar fi cerut sa vada documente clasificate secret de stat, de la biroul documente secrete al ANCOM„.

Cristian Victor Cismigiu are blog (Docendo Discimus) si mai multe lucrari scrise. Intr-un buletin din anul 2010 al Universitatii Nationale de Aparare ‘Carol I’ apar si doua lucrari scrise de Cristian Cismigiu, colonel in cadrul Directiei Generale de Informatii a Apararii.(vezi documentul atasat)

Ciprian Bolos

Ciprian Bolos

Foto: Arhiva personala

Ciprian Bolos a transmis anterior pentru HotNews.ro ca Incepand cu data de 09.06.2017 sunt detasat de la CN Posta Romana la ANCOM in functia de director al Directiei Executive Dezvoltare a ANCOM. De la data de 08.06.2017 nu mai ocup pozitia de membru al Consiliului de Administratie Telekom”.

Sursele HotNews.ro subliniaza faptul ca ‘intalnirile de lucru ale comisiei tehnice insarciante cu elaborarea documentatiei de consultare publica pentru viitoarea licitatie 5G au avut loc inainte de data de 8 iunie, cand s-a dat decizia de restructurare a ANCOM. La acel moment, atat Bolos cat si Cismigiu nu erau angajati ai ANCOM’.

  • Cu ce se ocupa Directia Generala de Informatii a Apararii

Datele de pe site-ul MAPN arata ca „Directia Generala de Informatii a Apararii asigura obtinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea si valorificarea informatiilor si datelor referitoare la factorii de risc si amenintarile interne si externe, militare si nonmilitare, care pot afecta securitatea nationala in domeniul militar, coordoneaza aplicarea masurilor contrainformative si cooperarea atat cu serviciile/structurile departamentale nationale si de informatii, cat si cu cele ale statelor membre ale aliantelor, coalitiilor si organizatiilor internationale la care Romania este parte si asigura securitatea informatiilor clasificate nationale, NATO si Uniunea Europeana la nivelul Ministerului Apararii.

Personalul Directiei generale de informatii a apararii isi desfasoara activitatea deschis sau acoperit, in raport cu nevoile de realizare a securitatii nationale in domeniul militar. Pentru culegerea de informatii in teatrele de operatii si pentru lupta impotriva terorismului, Directia generala de informatii a apararii poate avea in subordine structuri combatante”.

Amintim ca ANCOM este in centrul unei controverse majore in conditiile in care Adrian Dita, numit de Guvernarea PSD-ALDE la sefia acestei autoritati care reglementeaza piata de miliarde de euro a comunicatiilor electronice, a modificat radical structura institutiei, schimband din functie toti directorii executivi, ingineri IT cu zeci de ani experienta in industria telecom. Dita a venit cu propria sa echipa si continua sa detaseze oameni din alte firme precum Posta Romana.

Nu doar executivii au primit preavize de concediere, ci sunt si secretare si seful de la biroul coordonare soferi in aceeasi situatie.

Conducerea ANCOM a transmis in mod oficial catre HotNews.ro in data de 9 iunie, a doua zi dupa decizia fulger prin care a restructurat autoritatea, ca vineri, 9 iunie, ca ‘reorganizarea interna a ANCOM vine ca urmare a unui proces de evaluare a activitatii derulate pana in prezent‘ si ca ‘procesul nu implica disponibilizari’.

Precizarile au starnit reactia mai multor angajati din ANCOM care continua sa transmita documente si probe ca lucrurile nu stau asa. si transmitand catre HotNews.ro preavize de concediere semnate de Adrian Dita in aceeasi zi in care a dat decizia restructurarii institutiei.

  • Cine este Adrian Dita si cum a ajuns presedinte al autoritatii care reglementeaza piata de 4 miliarde de euro a telecomunicatiilor

Adrian Dita, presedinte ANCOM

Adrian Dita, presedinte ANCOM

Foto: ANCOM

Cine este Adrian Dita si cum a ajuns acesta sa conduca ANCOM? Dupa ce Guvernul Grindeanu l-a eliminat pe presedintele Iohannis din procedura numirii conducerii ANCOM, fara a avea avizul Consiliului Legislativ, Parlamentul l-a numit in functia de presedinte al acestei autoritati de reglementare pe Adrian Dita, cel care anterior acestei numiri ocupa functia de director de afaceri publice in cadrul Telekom Romania. Potrivit ZF, Adrian Dita este fostul sot al Ancai Alexandrescu – fost consilier al premierului PSD Adrian Nastase si cel mai influent consilier al fostului premier PSD Victor Ponta.

La o luna de la numirea sa, fara nicio comunicare publica, Adrian Dita a emis joi, 8 iunie, o decizie fulger in care a restructurat toata institutia. Mai mult, din grupul PSD s-a avansat spre dezbatere in Parlament un amendament care viza majorarea salariului lunar net al presedintelui ANCOM de la circa 1.000 de euro in prezent la aproape 10.000 de euro.

Ce i-au scris liberalii presedintelui Comisiei Europene, dupa eliminarea lui Iohannis din procedura numirii conducerii arbitrului telecom

Guvernul Grindeanu a adoptat in data de 27 aprilie o Ordonanta de Urgenta prin care a eliminat rolul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in procedura numirii conducerii ANCOM, autoritate care reglementeaza o piata a telecomunicatiilor de patru miliarde de euro. Felul in care era numita anterior conducerea autoritatii si controlul parlamentar al activitatii acesteia fusese agreat chiar de Comisia Europeana inainte de inchiderea unei proceduri de infringement declansate in 2009 impotriva Romaniei tocmai pentru ingerintele dese ale politicului in activitatea acesteia. Iohannis a amendat public modul netransparent in care guvernul a schimbat legislatia.

De asemenea, presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat, in data de 4 mai, ca partidul pe care il conduce se va adresa Comisiei Europene in legatura cu OUG privind procedura de numire a conducerii ANCOM.

Dupa cateva zile, conducerea PNL a transmis o scrisoare catre Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, in care atentionau ca: ‘prin aceasta masura, Guvernul se afla in situatia unei incalcari repetate a legii. Modul cum a fost adoptata OUG 13/2017, efectele imediate pe care le-a avut in randul populatiei Romaniei si criticile interne si internationale par sa nu fi lasat nicio urma in constiinta actualului Guvern.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro