Sari direct la conținut

Sute de companii vor sa isi "mute" creditele din lei in euro. Bancherii le sugereaza sa se mai gandeasca.

HotNews.ro

Sute de firme incearca sa isi schimbe moneda in care s-au imprumutat, aproape toti preferand sa treaca din lei in euro, spun bancherii. Argumentul e simplu: dobanzile mai mici la creditele in moneda unica ii face pe proprietarii de businessuri sa caute cea mai ieftina rata. „Pe segmentul corporate am rezolvat circa 20 asemenea cereri in ultima perioada, cei mai multi solicitandu-ne sa schimbam moneda creditului din lei in euro”, a declarat pentru Hotnews.ro directorul Directiei retail din OTP, Gabriel Cretu.

Potrivit acestuia, numarul cazurilor de acest gen sunt mai multe decat anul trecut, dar situatia nu se aseamana cu cererile de pe segmentul persoanelor fizice. „Pe partea de persoane fizice, am avut o singura tentativa de schimbare a valutei, dar nu s-a finalizat”, spune Cretu.

Schimbarea monedei creditului nu face parte din procedura standard a niciunei banci, spun bancherii. Totusi, unele institutii financiare analizeaza fiecare solicitare in parte, in functie de profilul clientului, istoricul in relatia cu banca, putand accepta schimbarea monedei. Oficialii unei alte banci din top 5 bancar au declarat pentru Hotnews.ro ca procedurile uneori greoaie si chiar eficacitatea unei asemenea operatiuni nu o recomanda intotdeauna.

„Ganditi-va ca la lei dobanzile vor scadea pe masura ce ne apropiem de zona euro. Se va produce fenomenul de convergenta, cu alte cuvinte. Insa dobanzile la euro e de asteptat sa creasca incepand cu anul viitor. Noi avem circa 400 de cereri de schimbare a monedei in studiu. Dar va asigur ca cei care acum isi muta din leu in euro creditul, la anul vor cauta iar leul. Toate mutarile acestea costa. Se semneaza in primul rand, un act aditional la contractul de credit.

Contractele de garantie – contractul de ipoteca, dealtfel inscris in Cartea funciara, contin valoarea in valuta a creditului si echivalentul in moneda nationala la cursul din momentul acordarii. Ca urmare, va trebui semnat un nou contract de ipoteca, care va trebui la randul lui inscris la Cartea funciara. De asemenea, este foarte important ca sistemul informatic al bancii sa permita o astfel de operatiune fara refinantare”, a explicat sursa citata. Toate aceste operatiuni sunt rentabile doar de la o anumita valoare a creditului.

„Daca ai un credit de nevoi de 7-8000 de euro, garantat cu ipoteca, nu merita schimbarea”, spun bancherii contactati de Hotnews. „Peste 65% din creditele existente in sistemul bancar sunt acordate in valuta, iar in contextul economic si social actual, riscul transferat clientilor capata o pondere din ce in ce mai mare”, spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Oficialii BNR spun ca, teoretic, atat factorii care influenteaza cererea, cat si cei care influenteaza oferta, ar trebui sa duca la o crestere a creditarii in lei superioara (ca ritm) cresterii creditarii in euro. „Ne lovim insa de un paradox. Daca ne uitam pe cifre, acest lucru nu se intampla: in perioada august 2009/august 2008, creditul in valuta a crescut (in termeni reali) cu 13,2%, iar creditul in lei a scazut (in termeni reali) cu 9,0%. Per total, creditul neguvernamental a crescut (in termeni reali) cu 3,1%.

Posibila explicatie pe care am gasit-o este aceea ca marjele mari (si in crestere) practicate de sistemul bancar la creditele in lei – posibil, pentru a compensa neperformanta anterioara a acestor credite- incurajeaza acest comportament”, a explicat economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro