Sari direct la conținut

Sute de experti simuleaza joi un atac informatic la nivel paneuropean: In realitate, un astfel de atac ar cauza intreruperea serviciilor si daune de milioane de euro in UE

HotNews.ro
Site-ul ANRE, atacat de hackeri, Foto: Hotnews
Site-ul ANRE, atacat de hackeri, Foto: Hotnews

Sute de experti in securitatea cibernetica din UE testeaza joi gradul de pregatire in combaterea atacurilor cibernetice, in cadrul unui exercitiu de simulare care se va desfasura pe parcursul intregii zile in Europa, informeaza Comisia Europeana. 400 de experti din cele mai mari banci europene, companii telecom, furnizori de internet si autoritati guvernamentale se vor confrunta cu peste 1200 de incidente cibernetice separate, intr-un atac simulat de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Un atac de tip DDoS poate face ca resursele unui calculator sa devina indisponibile utilizatorilor. Daca atacul simulat astazi ar reusi, ar cauza intreruperea serviciilor pentru milioane de cetateni si companii din Europa si daune de milioane de euro economiei UE.

Expertii vor testa felul cum s-ar raspunde si colabora in cazul unor atacuri repetate impotriva site-urilor publice si a sistemelor informatice ale celor mai mari banci din Europa.

  • „Este pentru prima data cand bancile si furnizorii de internet iau parte la un exercitiu de simulare a aunui atac cibernetic la nivel paneuropean”, a precizat vicepresedintele Comisiei Europene Neelie Kroes, care a subliniat importanta acestei cooperari in conditiile in care atacurile cibernetice devin din ce in ce mai multe si tot mai sofisticate.

In 2011, numarul atacurilor pe internet a crescut cu 36%, iar numarul companiilor care au raportat incidente de securitate cu impact financiar a crescut de patru ori.

Acesta este practic al doilea exerticiu de simulare a unui atac informatic organizat la nivel paneuropean, dupa cel organizat in noiembrie 2010, dar este mai important tinand cont de dimensiunea si scopul atacului. Cateva rezultate preliminare vor fi furnizate in urmatoarele zile si un raport cu principalele descoperiri va fi facut public pana la sfarsitul acestui an.

Luna trecuta, institutiile UE si-au intensificat lupta impotriva amenintarilor informatice prin crearea unei echipe UE – cu statut permanent – de interventie in caz de urgenta informatica (CERT-EU). De asemenea, pana la sfarsitul acestui an, Comisia Europeana intentioneaza sa prezinte o strategie privind securitatea cibernetica la nivel UE.

UPDATEIntr-un anunt postat pe site-ul CERT-RO se mentioneaza ca din partea Romaniei, la acest exercitiu participa o echipa formata din reprezentanti din partea CERT-RO, Serviciului Roman de Informatii (SRI) si Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro