Taiwanezii de la TSMC anunță una dintre cele mai mari investiții străine din istoria SUA: 40 de miliarde de dolari pentru microprocesoare
TSMC, cel mai mare producător mondial de microcipuri, a anunțat că va mai construi încă o mega-uzină în statul Arizona și investițiile totale vor fi de 40 miliarde dolari, față de 12 miliarde dolari, cât era planul inițial. SUA oferă subvenții importante în domeniu, iar pentru TSMC este și o chestiune de business și geopolitică.
TSMC profită de subvențiile generoase oferite de americani și, pe lângă uzina de 12 miliarde dolari care a început a fi construită în Arizona, a anunțat încă o super-uzină de procesoare, investițiile totale urmând să ajungă la 40 miliarde dolari, de peste trei ori mai mult decât se anunțase în luna mai 2020.
În cursul zilei de marți, situl din Arizona va fi vizitat și de președintele Biden, iar la eveniment va participa și Tim Cook, CEO-ul Apple.
Prima uzină, care va construi microcipuri pe tehnologia de 5 nanometri, va începe să producă în 2024. A doua uzină va începe să fie construită în 2023 și va produce din 2026, urmând să fabrice cipuri mai avansate, pe tehnologia de 3 nanometri.
SUA a lansat un plan de 52 miliarde dolari, Chips and Science Act, prin care să ofere subvenții companiilor doritoare să deschidă unități de producție de procesoare în SUA, ideea fiind de a contracara investițiile făcute de China în domeniu.
Cele mai avansate procesoare sunt construite de doar câteva companii, TSMC fiind, de departe, cea mai mare, cu o cotă de peste 90% din producția mondială pe unele segmente. Pentru a construi procesoare este nevoie de investiții uriașe și numai câteva companii din lume și le pot permite.
TSMC va păstra și pe mai departe fabricația celor mai avansate cipuri în Taiwan, dar sunt voci care spun că o invazie a Chinei este posibilă, astfel că TSMC trebuie să-și diversifice mai rapid producția în afara Taiwanului.
Principiul „N minus 1” este numit cel prin care microcipurile fabricate în Taiwan de TSMC sunt cu o generație mai avansate decât cele pe care compania le fabrică în alte locuri din lume.
Chiar și cu cele două noi fabrici din SUA, ponderea cip-urilor fabricate de TSMC în afara Taiwanului va rămâne scăzută, clar sub 10-15%.
Surse: Financial Times, WSJ, CNN
Sursa foto: Dreamstime.com