Tăriceanu: Cred că procurorul-șef la DNA trebuie adus din afara instituției / Am un inconfort major să ştiu că România este reprezentată în SUA de George Maior / Despre o candidatură la prezidenţiale: Nu sunt mânat de o ambiţie nemăsurată
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat marţi seară, la Antena 3, că în calitate de „simplu cetăţean” simte „un inconfort major” faţă de faptul că România este reprezentată în SUA de fostul şef al SRI George Maior ca ambasador, având în vedere că acesta, în calitatea pe care a avut-o, „a patronat protocoalele secrete”.
„Nu e numai problema la preşedinte, e vorba şi de celelalte structuri care au participat în trecut la ceea ce am văzut că s-a configurat ca făcând parte din statul de drept. Am văzut şi eu că sunt foarte activi şi fostul şef adjunct al SRI-ului, domnul Coldea, şi domnul Maior care e ambasador în Statele Unite şi care a patronat din funcţia pe care o avea protocoalele secrete. Vă spun, eu am un inconfort major să ştiu că România este reprezentată în Statele Unite, care este partenerul nostru strategic, de fostul şef al serviciilor secrete, altfel nu aş fi avut nicio problemă, dacă era fostul şef al serviciilor secrete, pentru că nu cred că are o limitare, o barieră, în evoluţia viitoare, dar cel care a patronat practicile ilegale care s-au întâmplat în perioada mandatului său să mă reprezinte pe mine, ca simplu cetăţean, în Statele Unite ale Americii?”, a declarat Tăriceanu, potrivit Agerpres.
El a răspuns astfel întrebării dacă o „cheie” pentru ca „România să fie cu adevărat un stat democratic” ar fi câştigarea alegerilor prezidenţiale de către un candidat al actualei coaliţii de guvernare.
Întrebat dacă în acest caz ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ar fi trebuit să acţioneze în vreun fel în cazul lui George Maior, liderul ALDE a spus: „Domnul Meleşcanu nu are nicio calitate în a înlocui un ambasador”.
„Domnia sa poate să propună Guvernului şi Guvernul transmite preşedintelui nominalizarea pentru un ambasador sau revocarea, iar decretul este semnat de preşedinte şi contrasemnat de primul-ministru. Deci, ministrul de Externe în această suită de proceduri nu are un rol decizional, decât, repet, de a face o propunere”, a mai declarat Tăriceanu.
Tăriceanu: Eu cred că este bine ca procurorul-șef DNA să fie adus din afara instituției
Călin Popescu Tăriceanu a mai susținut marți seară la Antena 3 că viitorul procuror-șef al DNA nu ar trebui să provină din instituție și că a înțeles că ministrul Justiției, Tudorel Toader, „are în minte” același lucru.
„Există o serie de instituții la care eu privesc cu mare atenție. Acum o săptămână, sau acum zece zile, s-a încheiat prima fază din procedura de selecție a procurorului-șef DNA. Ministrul Justiției a vorbit despre criteriile pe care le-a avut în vedere și a facut câteva ironii fine și eu am înteles un lucru, că nu are în minte, ceea ce mi se pare sănătos, nu are în minte să pună un procuror-șef la DNA un procuror care provine din DNA, pentru că e foarte greu să știe care sunt legăturile între acei oameni, în ce dosare s-au acoperit unii pe alții, e foarte greu să spui . După ce toată structura a fost așa de rău pervertită sub conducerea lui Kovesi, sunt unii oameni care nu au nicio vină și care acum suportă consecințele percepției. Eu cred că este bine să fie adus cineva din afara DNA, care nu are niciun fel de legături, obligații ca să fiu elegant, cu cei din actuala structură”, a declarat el, conform Mediafax.
Tăriceanu despre o candidatură la prezidenţiale: Nu e un lucru de care să mă sperii, dar nu sunt mânat de o ambiţie nemăsurată
Tăriceanu a mai spus că o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2019 nu ar fi un lucru care să-l sperie, dar nici nu este, în acest moment, „mânat de o ambiţie nemăsurată”, notează Agerpres.
„N-aş spune că este un lucru de care să mă sperii, dar nici nu sunt, în momentul acesta, mânat de o ambiţie nemăsurată. Niciodată în politică, eu cel puţin, nu am procedat în felul acesta. Cred că cei care au ambiţii, aşa, necontrolate şi nemăsurate până la urmă ajung să facă greşeli. Sigur că dacă…Vă pot spune următorul lucru, am fost prim-ministru şi poate un pas mai sus, altul nu mai există, ar fi, nu o candidatură, că am mai candidat şi în 2014, dar, sigur, funcţia prezidenţială, ceea ce nu este un lucru care să spun că nu mă preocupă. Sigur că, de foarte multe ori, stau şi mă întreb cum ar trebui să fie mandatul de preşedinte, cum aş face eu mandatul de preşedinte, ce ar trebui să fac pentru România”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, marţi, seară, la Antena 3, întrebat dacă ia în calcul o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2019.
El a adăugat că, până în prezent, a observat „o mare diferenţă între ce scrie în Constituţie, cum este descris rolul preşedintelui, şi ceea ce se întâmplă în realitate”.
„Am asistat în aceşti aproape 30 de ani la nenumărate conflicte între instituţia prezidenţială, Guvern, eventual Parlament, şi aşa mai departe. Şi eu cred că lucrul acesta ar trebui, la un moment dat, încheiat. Adică, un alt stil de Preşedinţie care să încerce să evite conflictele şi să le soluţioneze şi să nu să le amplifice. Gândiţi-vă numai ce ar putea să facă România dacă, în loc să stea blocată în tensiuni, în conflicte, am sta să fim într-o fază de construcţie în care, bineînţeles, rolul fiecăruia se păstrează, majoritate, opoziţie, nu înseamnă că trebuie să ne dăm chiar toţi mâna să dansăm Hora Unirii, dar, într-o altă logică, nu într-o logică a conflictului dement, nu într-o logică a conflictului la distrugere care a fost introdusă de Traian Băsescu. (…) Eu cred că trebuie altfel gândită Preşedinţia şi de aceea mă gândesc, există instrumentele necesare, ai posibilitatea ca preşedinte, pentru că nu mă interesează numai blazonul sau ce scrie pe cartea de vizită, domne’ am fost preşedinte. Dacă am fost preşedinte ce am făcut ca preşedinte, dacă am fost prim-ministru ce am făcut ca prim-ministru? Asta e important”, a declarat preşedintele ALDE.
Tăriceanu a mai spus în context că în cadrul coaliţiei nu s-a discutat cum va fi abordată chestiunea candidatului la prezidenţiale, dar va trebui luată, la un moment dat, o decizie în acest sens.
„Nu ştiu să vă spun acum, nu e un lucru simplu şi nici nu am discutat în cadrul coaliţiei, unde va trebui să luăm la un moment dat o decizie. O decizie deloc simplă care trebuie să materializeze formula în care vom merge. Vom merge cu un singur candidat sau vom merge cu un candidat fiecare din formaţiunile noastre, dar până atunci mai avem timp”, a declarat liderul ALDE, întrebat pe ce principii ar trebui să se bazeze strategia PSD-ALDE ca alegerile prezidenţiale să fie câştigate de către această coaliţie.