Taxa fast-food ar putea creste pretul alimentelor cu 20% si 36.000 de salariati din industria alimentara ar putea fi disponibilizati
Introducerea taxei fast-food ar putea duce la cresterea preturilor alimentelor fast-food cu peste 20% si la disponibilizarea a peste 36.000 de salariati, aproape 20% din personalul din industria alimentara, potrivit presedintelui Romalimenta, Sorin Minea si presedintelui Federatiei din Industria Alimentara, Dragos Frumosu. Ministerul Sanatatii, pe de alta parte, spera ca in urma colectarii acestei taxe sa stranga suma de aproximativ 1 mld. euro, bani care urmeaza sa fie folositi pentru sustinerea programelor nationale de sanatate.
Cum comentati proiectul de lege aflat in dezbatere pe site-ul Ministerului Sanatatii care starneste controverse intre autoritati, multinationale si patronatele din industria alimentara?
Minea a declarat, luni, in cadrul unei dezbateri publice privind introducerea taxei fast-food, ca pretul alimentelor fast-food ar creste in medie cu peste 20%, dar ca vor exista produse al caror pret va fi majorat si cu mai mult de 30%.
Taxa propusa de Ministerul Sanatatii nu este asa cum gresit se spune”taxa pe fast-food” ci este o taxa aplicabila tuturor alimentelor, datorita criteriilor sare, zahar, grasimi si aditivi. Daca taxa se va aplica doar pe anumite categorii de alimente, inseamna discriminarea acestora in raport cu altele care au acelasi continut de sare, zahar si grasimi.
Presedintele Federatiei din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a adaugat ca introducerea taxei ar putea duce la la disponibilizarea a circa 20% din personalul din industrie, adica peste 36.000 de persoane.
Ministerul Sanatatii considera ca cifrele si procentele avansate luni de catre reprezentantii patronatelor sunt nerealiste si nu au baza de calcul
Ministerul Sanatatii considera ca cifrele si procentele avansate luni de catre reprezentantii patronatelor din industria alimentara privind instituirea unei contributii pentru descurajarea consumului alimentare nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, cu aditivi alimentari sunt nerealiste si nu au baza de calcul.
Ministerul Sanatatii nu a stabilit lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate si nici cuantumul de contributii. Nu au fost avansate cifre pe baza carora ar putea fi calculate majorari de preturi la alimente sau disponibilizari de personal.
Oficialii Ministerului Sanatatii atrag atentia reprezentantilor asociatiilor profesionale din acest sector sa nu foloseasca intentia MS privind descurajarea consumului de alimente nesanatoase ca un pretext pentru introducerea, nejustificat, a propriilor intentii si masuri care pot afecta populatia.
Joi, 4 februarie 2010, Ministerul Sanatatii va organiza o dezbatere publica privind instituirea unei contributii pentru descurajarea consumului alimentare nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, cu aditivi alimentari acest subiect, la sediul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti.
Taxa pe fast-food va fi perceputa incepand cu luna martie 2010 si impusa companiilor care produc, importa sau prepara produse tip fast-food, de patiserie-cofetarie, snacksuri, chipsuri, precum si bauturi racoritoare, cuantumul contributiei urmand sa fie stabilit prin negocieri cu firmele respective.
Taxa va fi platita de toate persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar si cu aditivi alimentari, iar in aceasta categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetarie, snacksuri si chipsuri, precum si bauturile racoritoare, cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume.
Lista completa a produselor alimentare considerate nerecomandate va fi aprobata prin hotarare de guvern
Lista completa a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza continutului crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu aditivi alimentari va fi aprobata prin hotarare de guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food.
Cuantumul contributiei va fi stabilit prin negocieri intre Ministerul Sanatatii si companii.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat, la inceputul anului, ca Guvernul ar putea introduce o taxa pentru produsele fast-food, dupa modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, insa, ulterior, ca nu a discutat cu reprezentantii Ministerului Sanatatii pe marginea introducerii unei astfel de taxe, existand „doar o intentie” in acest sens.
In urma acestei taxe, Ministerul Sanatatii spera sa stranga suma de aproximativ 1 mld. euro, bani care urmeaza sa fie folositi pentru sustinerea programelor nationale de sanatate.
“Pe site-ul Ministerului Sanatatii este in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern de introducere a taxei pe produsele fast-food. Similara taxei pe viciu, noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast-food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate si a celor de investitii in infrastructura din sistem. In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a Ministerului Sanatatii sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului”, spune ministrul Sanatatii.