Sari direct la conținut

Te bucuri că ți s-a prelungit asigurarea RCA de la Euroins? De ce s-ar putea să plătești mai mult după 10 octombrie

HotNews.ro
Accident auto in Bucuresti, Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Accident auto in Bucuresti, Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

​Dacă te numeri printre cei aproape 1,7 milioane de șoferi cu asigurare RCA la Euroins, asigurător în faliment, sigur ai aflat că Guvernul a decis joi să prelungească cu 3 luni valabilitatea acestor asigurări până pe 8 decembrie. Nu va trebui să plătești mai mult pe o nouă poliță și nici să aștepți banii de la FGA, cum s-ar fi întâmplat dacă ai fi denunțat polița actuală, dar nu uita un aspect esențial: pe 10 octombrie expiră prețurile plafonate RCA, iar brokerii se așteaptă la creșterea prețurilor.

  • UPDATE (16:22 ) Ordonanța de Urgență care prelungește cu 3 luni polițele Euroins s-a publicat în Monitorul Oficial.

Toate asigurările Euroins, nu doar cele RCA, vor înceta pe 8 decembrie 2023

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că motivul prelungirii cu 3 luni a asigurărilor emise de Euroins este acela că 1,8 milioane de polițe RCA în vigoare ar fi expirat automat în 8 septembrie. Un număr atât de mare de mașini fără RCA ar fi fost într-adevăr un pericol imens pe șosele.

Pe de altă parte cifra anunțată de Ciolacu, respectiv 1,8 milioane de polițe RCA în vigoare la Euroins, este greșită.

Așa cum scrie și în proiectul de OUG adoptat joi de Guvern numărul asigurărilor RCA emise de Euroins care sunt încă în vigoare este de aproximativ 1,7 milioane de polițe.

Dar Euroins nu vindea doar RCA. Sunt asigurări în vigoare și pentru asigurarea cazurilor de locuințe, de malpraxis ori de garanții. Toate aceste contracte vor expira acum pe 8 decembrie 2023.

Actul adoptat joi de Guvern va intra în vigoare imediat ce se va publica în Monitorul Oficial.

De ce prelungirea asigurărilor Euroins este cu dus și întors: pe 10 octombrie expiră plafonarea prețurilor RCA

Sigur că pentru toți cei cu asigurări RCA la Euroins vestea prelungirii polițelor este una bună.

Dacă ar fi trebuit să denunțe polița ar fi avut de așteptat poate și peste 2 luni până ca FGA să le restituie restul de primă și ar fi fost obligați să-și facă altă asigurare RCA cu siguranță mai scumpă.

Totuși brokerii în asigurări consultați de HotNews.ro atenționează asupra unui aspect mai puțin menționat: pe 10 octombrie 2023 expiră cele 6 luni de prețuri plafonate și dacă Guvernul nu extinde această perioadă se va intra în zona de prețuri libere.

În lipsa plafonării, prețurile RCA ar putea crește din nou după 10 octombrie

Ținând cont că prețurile actuale au fost plafonate la nivelul celor practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, mulți brokeri se așteaptă ca după 10 octombrie prețurile să crească din nou.

Brokeri și executivi din asigurări au explicat pentru HotNews.ro sub protecția anonimatului ce așteptări au legate de evoluția prețurilor după perioada de plafonare.

  • „Înghețarea prețurilor RCA la nivelul din 28 octombrie nu i-a prins pe toți asigurătorii pe picior greșit. Unii dintre ei practicau prețuri mai mici decât cele notificate la ASF și atunci au avut o marjă între 20 lei, 50 lei chiar 100 de lei pentru creșterea sau scăderea prețurilor.
  • Ce se va întâmpla după 10 octombrie? E adevărat că s-a mărit cota de contribuție a asigurătorilor la FGA, dar își vor primi înapoi acei bani. Rata daunei s-a stabilizat, frecvența daunelor a mai scăzut.
  • În mod normal nu ar prea fi motive pentru creșterea prețurilor, dar istoria arată că aceste creșteri au loc. Să nu uităm că se vor publica noi tarife de referință RCA. Dacă acestea vor fi mai mari, ar putea fi folosite de asigurători ca pretext pentru creșterea tarifelor RCA practicate”, a declarat pentru HotNews.ro un broker în asigurări.

Un executiv din asigurări a confirmat pentru HotNews.ro că după plafonarea prețurilor RCA a existat o marjă care a permis chiar creșteri de tarife până la nivelul plafonat din 28 februarie 2023.

  • „Piața RCA nu s-a stabilizat încă, dar nu cred că toți vor crește prețurile. Prețurile RCA sunt suficient de mari în prezent.
  • Este adevărat că acoperirile pe care le oferea o poliță RCA acum 5-6 ani sunt total diferite față de cele de acum – acum poți să iei mașină la schimb, limitele de răspundere sunt mai mari, poți să-ți repari mașina în orice service care să aplice orice tarif.
  • Totuși nu cred că pot crește mai mult prețurile RCA raportate la puterea de cumpărare din România.”, a declarat un executiv din asigurări care a dorit s-și păstreze anonimatul.

Ce opțiune au asigurații RCA ai Euroins pentru a avea prețuri plafonate și după 10 octombrie

  • „Durerea mare este că pe 10 octombrie expiră cele 6 luni de plafonare a tarifelor RCA. De acolo prețurile – „Dumnezeu cu mila” și vor fi majorări.
  • La data ridicării autorizației de funcționare Euroins, aveam în valabilitate 771 polițe RCA din care 643 ar fi expirat după 8 sept 2023. Deci au expirat la termen doar 128 polite. În acest moment mai am în valabilitate 364 polite RCA Euroins. Inclusiv azi am reziliat 10 polițe.
  • Prelungirea polițelor RCA de la Euroins este cu dus și întors. Le-am spus celor care se bucură că se prelungește valabilitatea că s-ar putea să fie o bucurie amară.
  • Se bucură că nu vor fi nevoiți să aștepte să primească niște bănuți, dar pe care până la urmă îi vor lua, dar în schimb s-ar putea să plătească cu mult mai mult o poliță cu tarif majorat, după 10 octombrie, față de ce ar putea face acum, bani pe care nu-i vor mai primi înapoi.”, a declarat pentru HotNews.ro Florin Taloș, director agenție (franciză) Safety Broker de Asigurare.

Acesta a amintit faptul că ASF a schimbat recent legislația RCA printr-o normă care prevede că polițele RCA vor putea intra în vigoare la maximum 60 de zile după ce au fost cumpărate, față de 30 de zile cum se întâmpla anterior.

  • „Dacă vor să rămână pe tarife plafonate, clienții Euroins ar putea practic să-și facă înainte de data de 10 octombrie noi polițe de asigurare cu valabilitate din 9 decembrie.”, a explicat pentru HotNews.ro Florin Taloș.

Și șoferii care au RCA la alți asigurători pot să-și facă alte polițe RCA la prețuri plafonate înainte de 10 octombrie

O astfel de opțiune o au și șoferii care sunt asigurați RCA la alți asigurători și vor ca viitoarea poliță RCA să fie la prețurile plafonate acum.

Astfel, dacă un șofer asigurat la Grawe, spre exemplu, are o asigurare RCA care expiră pe 15 octombrie, poate să-și facă până în 10 octombrie, o altă poliță RCA la prețuri plafonate dar care să intre în vigoare din 16 octombrie 2023.

  • Atenție! Nimeni nu știe cu siguranță dacă prețurile vor crește după ce se va termina perioada de plafonare a prețurilor RCA și nici dacă Guvernul nu va extinde plafonarea și după data de 10 octombrie 2023.

Despre pericolul creșterii prețurilor RCA după 10 octombrie 2023 și riscul pentru asigurații Euroins cărora le sunt prelungite polițele RCA a atenționat cu o zi în urmă și COTAR, confederația transportatorilor care au printre membri și brokeri in asigurări.

Confederația a atenționat că prelungirea polițelor Euroins ar face mai mult rău și ar duce la despăgubiri suplimentare de 90 milioane euro în sarcina Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), cel care plătește daunele produse în accidente de vinovații cu asigurări RCA la Euroins.

Și Consiliul Economic și Social (CES) a atenționat în avizul dat pe OUG-ul care a prelungit valabilitatea polițelor RCA ale Euroins că măsura va pune o presiune majoră pe FGA.

Plafonarea prețurilor RCA ar putea fi prelungită până în ianuarie 2024. Care sunt motivele – surse

Pe de altă parte, sunt semnale că autoritățile iau în calcul extinderea plafonării prețurilor RCA dincolo de data de 10 octombrie, caz în care șoferii cu asigurări auto la Euroins vor avea și mai mult timp la dispoziție pentru a-și reînnoi asigurările RCA.

Dincolo de prelungirea valabilității asigurărilor Euroins, ​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să propună Guvernului prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni, până la 10 ianuarie 2024.

Motivul invocat fiind acela de a expira toate polițele RCA ale Euroins, asigurător în faliment, au declarat marți pentru HotNews.ro mai multe surse atât guvernamentale, cât și din industria de asigurări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro