Sari direct la conținut

Te trezești noaptea și readormi greu? Nouă cauze care-ți strică somnul și soluții pentru fiecare

HotNews.ro
Lipsa unui somn odihnitor poate duce la boli grave, precum hipertensiune, diabet și boli de inimă, Foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com
Lipsa unui somn odihnitor poate duce la boli grave, precum hipertensiune, diabet și boli de inimă, Foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com

Te trezești de mai multe ori în timpul nopții? Este absolut normal. Anormal este să nu mai poți ori să-ți ia foarte mult până reușești să adormi la loc. Există câteva situații care pot fi făcute vinovate de trezirile nocturne. Vorbim despre ele, dar și despre ce poți face pentru a avea un somn odihnitor.

Dacă te trezești în fiecare noapte pentru a merge la baie sau pentru a bea un pahar cu apă înainte de a adormi la loc, află că este perfect normal. O pățesc chiar și cei care au un somn adânc și odihnitor. Dar dacă te trezești în fiecare noapte cu câteva ore bune înainte de alarma ceasului și, mai mult decât atât, te surprinzi uitându-te în tavan cu ochii mari, navigând pe internet sau numărând din trei în trei oile care sar gardul, atunci există cauze importante responsabile.

Lipsa unui somn odihnitor poate duce la boli grave, precum obezitatea, hipertensiune arterială, diabet și boli de inimă. Simptomele cele mai puțin grave, dar extrem de deranjante, ar fi că ești obosit/ă, lipsit/ă de chef și irascibil/ă întreaga zi. Și productivitatea are de suferit în lipsa unui somn odihnitor. Ce te trezește noaptea și nu te lasă să adormi la loc?

Iată câteva cauze și soluții:

Suferi de o boală de care nu știi

De la răceala obișnuită la bolile pulmonare, multe afecțiuni pot să ne trezească sau să nu ne lase să ne odihnim. Chiar și ceva ce poate părea minor, cum ar fi arsurile la stomac sau o erupție cutanată cu mâncărimi, toate ne pot trezi chiar și din cel mai profund somn.

Cu toate acestea, în unele cazuri, trezirea noaptea ar putea fi un simptom al unei tulburări grave de somn: sindromul de apnee în somn. În cazul apneei în somn, există momente în timpul somnului când respirația se întrerupe pentru o scurtă perioadă, deoarece căile respiratorii se îngustează sau chiar se pot închide. Asta te trezește într-un gâfâit, care este de fapt încercarea ta de a inspira. Dacă ai simptome de apnee în somn, este important să consulți un medic pentru tratament, deoarece apneea de somn poate fi asociată cu alte afecțiuni, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii, accident vascular cerebral sau hipertensiune arterială.

Alergiile și astmul ar putea afecta respirația, fiind una dintre cauzele trezirilor dese în timpul nopții. De asemenea, artrita și durerile de spate te pot ține treaz.

Există evenimente stresante în viața ta

Pierderea locului de muncă, un accident recent, suferința unei persoane apropiate care trece printr-o boală – toate acestea pot fi cauze ale trezirilor nocturne. De cele mai multe ori, starea de stres, de anxietate ar trebui să se estompeze în timp, odată ce te obișnuiești/împaci cu situația. La fel ar trebui să se întâmple și cu nopțile albe – să înceteze la un moment dat. Dacă nu se întâmplă asta deși evenimentele stresante din viața ta s-au calmat, este cazul să consulți un medic. Medicația și psihoterapia ajută în acest caz.

Stresul de zi cu zi

Facturi neplătite ajunse la scadență? Un job care pune foarte multă presiune pe tine? Neînțelegeri în familie? E nevoie de organizare în acest caz, pentru că toate aceste lucruri de zi cu zi îți pot strica somnul de noapte, ținându-te treaz și transformându-te într-un zombie total nepregătit pentru a face față provocărilor zilei. Fă-ți o listă de cumpărături, ajută mult în reducerea bugetului,discută despre problemele pe care le simți, comunicarea ajută de fiecare dată! Pe scurt, învață să-ți antrenezi disciplina. În toate domeniile. Liniștindu-te, vei putea avea parte și de somnul odihnitor.

Dormitorul. Prea cald, prea rece, prea zgomotos, prea luminos

„Sensibilitatea la factorii externi care ar putea tulbura somnul variază în funcție de stadiul de somn în care te afli când apare factorul care te trezește”, spune dr. Rita Aouad, specialist în medicina somnului la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio. Când dormi, corpul trece prin diferite etape de somn. Prima etapă a somnului este cea mai ușoară, explică dr. Aouad. Acesta este momentul în care este cel mai probabil să tresari pentru că o ușă se trântește, farurile unei mașini strălucesc în fereastra ta sau alt factor de mediu te deranjează, cum ar fi, spre exemplu, îți este prea cald sau prea frig.

În mod ideal, dormitorul ar trebui să fie întunecat, confortabil și liniștit atunci când mergi la somn. Dacă acestea nu țin numai de tine, poți apela la niște instrumente care să te ajute. Astfel, poți utiliza dopuri de urechi și o mască pentru ochi pentru a bloca zgomotul și lumina care te-ar putea deranja, iar dacă este prea cald ai putea achiziționa un ventilator.

Bătrânețea

Pe măsură ce îmbătrânești, s-ar putea să descoperi că a adormi și a rămâne adormit este mai dificil decât a fost vreodată. Ești tentat să dai vina pe stres sau pe afecțiunile cu care vine la pachet bătrânețea (ceea ce nu e complet fals), dar trebuie să știi că organismele noastre se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce poate aduce schimbări neașteptate în calitatea somnului. „Pe măsură ce îmbătrânim, somnul nostru tinde să fie mai fragmentat și mai puțin profund”, spune dr. Martha Billings, specialist în somn la Centrul de Medicină a Somnului de la Centrul Medical Harborview. Perimenopauza poate perturba somnul din cauza bufeurilor și modificărilor hormonale.

Consumul de alcool și cofeină

Imediat după consum, alcoolul te poate face să te simți somnoros, însă la scurt timp după asta te vei trezi în mod repetat. Alcoolul perturbă stadiul REM al somnului, interferând și cu respirația. Mai mult, consumul de alcool te va trimite de multe ori la baie ca să golești vezica. Specialiștii recomandă evitarea consumului de alcool după-amiaza târziu și seara, înainte de culcare.

La fel sună recomandarea și pentru consumul de cafea. Chiar și consumată în doze normale, cafeaua poate să tulbure somnul, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Chiar dacă o bei cu opt ore înainte de culcare, tot îți poate afecta somnul. Ceaiurile care nu au cofeină, cum ar fi mușețelul, ghimbirul sau menta, sunt opțiuni excelente dacă totuși vrei să te bucuri de o băutură caldă la sfârșitul zilei.

Anumite medicamente

„O mulțime de medicamente pot afecta somnul”, spune dr. Billings. Unele sunt sedative și vă pot face să adormiți mai repede. Altele pot întârzia somnul, fiind stimulante. Atenție la efectele secundare ale medicamentelor pe care le iei și ia în considerare cel mai bun moment al zilei pentru administrare. De asemenea, poți discuta despre aceste efecte secundare cu medicul pentru a le schimba cu altele care să nu-ți afecteze somnul.

Cinele copioase sau, la polul opus, să te culci flămând

Este adevărat – ceea ce mănânci sau bei înainte de culcare poate avea un impact foarte mare asupra somnului din timpul nopții. Persoanele predispuse la reflux gastric pot resimți arsuri la stomac dacă mănâncă mese grele aproape de ora de culcare.

Pe de altă parte, și stomacul gol te-ar putea ține treaz în miez de noapte. Simplul fapt că stomacul tău mârâie și chiorăie de foame te poate trezi. Foamea ar putea să îți afecteze zahărul din sânge în timp ce dormi. Dacă trece prea mult timp până mănânci poți face o criză de hipoglicemie (zahărul din sânge scade prea mult). Acest lucru poate duce la somn agitat, stări de slăbiciune sau tremurături, amețeli și confuzie. Deși hipoglicemia se poate întâmpla oricui, este mult mai probabil să se întâmple celor cu diabet zaharat. Dacă ai această afecțiune, vorbește cu medicul pentru un plan care să îți mențină stabil nivelul zahărului din sânge, inclusiv în timpul somnului.

Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite sau RLS te face să-ți simți picioarele ca și cum ar pulsa, te mănâncă, te dor, simțind totodată o nevoie impetuoasă de a le mișca pentru a scăpa de disconfort. Aceste simptome sunt cele mai frecvente seara și noaptea și devin mai intense în perioadele de inactivitate, cum ar fi în timpul somnului.

Experții nu sunt complet siguri ce cauzează RLS, dar se pare că există un factor ereditar, potrivit Institutului de Tulburări Neurologice din SUA. Există studii în desfășurare asupra modului în care anumite disfuncții ale dopaminei, un neurotransmițător de care mușchii au nevoie pentru a funcționa corect, pot provoca RLS. Uneori există și alte probleme care stau la baza RLS, cum ar fi deficitul de fier. După diagnosticare prin exeminare clinică și teste de laborator, medicul poate prescrie medicamente pentru a crește nivelul de dopamină sau alte medicamente, cum ar fi relaxantele musculare.

(Sursa foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro