Sari direct la conținut

Teatru romanesc in Luxemburg

HotNews.ro

Spectacolul cu piesa Mansarda la Paris cu vedere spre moarte de Matei Visniec, pusa in scena de regizorul Radu Afrim va fi prezentat la Luxemburg. Spectacolul va beneficia de trei reprezentatii in perioada 6-10 noiembrie 2007, la Centrul Cultural Kulturfabrik din Esch-sur-Alzette.

Radu Afrim, unul dintre reprezentantii cei mai de seama ai noii generatii de regizori romani de teatru, laureat al Premiului UNITER pentru cea mai buna regie in 2006 si 2007, pune in scena un text despre ultimele zile ale lui Emil Cioran si despre orasul Sibiu.

Matei Visniec despre piesa Mansarda la Paris cu vedere spre moarte: „Piesa mea este o intalnire subiectiva si imaginara intre autorul Matei Visniec si filosoful Emil Cioran. Dupa moartea sa, Cioran a devenit pentru mine un personaj disponibil.

In timpul vietii, Cioran a stiut sa-si construiasca o mansarda superba pe acoperisul acestui edificiu atat de ravnit care se numeste patrimoniul cultural al umanitatii. Ca personaj, el traieste tot timpul in mansarda sa nemuritoare si continua sa ne incite la a ne pune din nou sub semnul intrebarii toate ideile dobandite.

Aceasta piesa se doreste un omagiu subiectiv adus lui Cioran, dar isi extrage substanta din gandirea si ideile acestui mare filosof. Cunoscatorii operei sale vor identifica repede sursele «?cioraniene?» ale unor replici.

Pentru cei care ii cunosc mai putin opera, precizez ca piesa mea este impregnata de numeroase idei dezvoltate de Cioran pe teme de o mare diversitate, incepand cu sinuciderea, pana la destinul poporului roman.“

Reprezentatiile fac parte din seria de manifestari dedicate culturii romane in cadrul proiectului „Belles Roumanies”, derulat in parteneriat de Centrul cultural Kulturfabrik si Institutul Cultural Roman, pe tot parcursul anului 2007. Evenimentele se desfasoara in localitatea Esch-sur-Alzette din Marele Ducat al Luxemburgului.

Initiat in contextul desemnarii orasului si regiunii Luxemburg si a orasului Sibiu din Romania drept Capitale culturale europene in 2007, proiectul cuprinde opt sectiuni, corespunzand diverselor domenii artistice: jazz, teatru, muzica traditionala, cinema, fotografie, plastica, literatura, muzica actuala, informeaza ICR.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro