Sari direct la conținut

Telefoanele cu versiunile Android 2.3 si 4.0 sunt cel mai frecvent afectate de malware – analiza Kaspersky

HotNews.ro

Analiza efectuata de Kaspersky Lab asupra programelor malware care vizeaza Android OS, din trimestrul al treilea al anului 2012, a aratat faptul ca cele mai frecvente tinte ale infractorilor cibernetici au fost versiunile Android 2.3.6 („Gingerbread”) si 4.0.4 („Ice Cream Sandwich”). Mai mult de jumatate dintre programele malware detectate pe smartphone-urile utilizatorilor s-au dovedit a fi troieni SMS, precum programele daunatoare care fura bani din conturile mobile ale victimelor, trimitand mesaje SMS catre numerele cu abonamente premium.

Cresterea rapida a numarului de noi programe daunatoare pentru mobilele cu Android a continuat pana in trimestrul al treilea, determinand Kaspersky Lab sa catalogheze versiunile platformelor atacate cel mai frecvent de infractorii cibernetici. 28% din numarul total de blocari ale procesului de instalare a programelor malware s-au inregistrat pe Android 2.3.6 Gingerbread, locul al doilea in topul celor mai atacate versiuni fiind noul 4.0.4 Ice Cream Sandwich, care a inregistrat 22% din atacuri.

„Desi Gingerbread a fost lansat in septembrie 2011, data fiind segmentarea pietei de dispozitive Android, ramane in continuare una dintre cele mai populare versiuni, fapt ce atrage un interes sporit din partea infractorilor cibernetici,” a comentat Yuri Namestnikov, analist de malware la Kaspersky Lab.

„Popularitatea celei mai recente versiuni Android OS Ice Cream Sandwich in randul dezvoltatorilor de virusi poate fi explicata de faptul ca dispozitivele care ruleaza cele mai recente versiuni OS sunt mai potrivite pentru activitatile online. Din pacate, utilizatorii care navigheaza activ pe internet sunt si cei care ajung cel mai frecvent pe site-uri periculoase”, a mai spus el.

Mai mult de jumatate dintre programele malware detectate pe smartphone-urile utilizatorilor s-au dovedit a fi troieni SMS, precum programele daunatoare care fura bani din conturile mobile ale victimelor, trimitand mesaje SMS catre numerele cu abonamente premium.

Familia OpFake a devenit cea mai raspandita dintre toate familiile de malware pentru mobile, reprezentand 38,3% dintre toate programele daunatoare detectate pe Android. Toate programele din aceasta familie se deghizeaza in OperaMini, arata datele companiei ruse.

O cincime dintre programele detectate pe dispozitivele utilizatorilor sunt troieni versatili, dintre care majoritatea apartin familiei Plangton. Dupa instalarea pe un dispozitiv, acesti troieni colecteaza datele abonamentului de pe telefon, le trimit catre serverul de comanda si asteapta comenzile infractorilor cibernetici. Concret, programele malware din aceasta familie pot face schimbari, pe ascuns, in bookmark-uri si in pagina de start.

Locul al treilea in clasament a fost ocupat de familia Fakelnst, ai caror membri se prezinta ca soft-uri de instalare pentru programele populare (17%). Aceste doua tipuri de malware sunt distribuite, in principal, prin intermediul asa-numitelor magazine alternative online de aplicatii, create de infractorii cibernetici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro