Sari direct la conținut

Telegram interzice canalele lui Ilan Șor, bașcanei Evghenia Guțul și a altor politicienie pro-ruși. Cum motivează compania

HotNews.ro
Evghenia Guţul a fost candidata partidului pro-rus ŞOR, Foto: Agerpres/EPA
Evghenia Guţul a fost candidata partidului pro-rus ŞOR, Foto: Agerpres/EPA

Mai multe canale de Telegram ce aparțineau oligarhului moldovean Ilan Șor, dar și altor politicieni afiliați acestuia au fost blocate chiar de rețeaua socială, pe motiv că ar încălca legile locale. Canalele respective promovau mesaje false anti – UE, dar și critici la adresa partidului de guvernare. 

  • Decizia Telegram vine în contextul în care pe 20 octombrie, în Republica Moldova, vor avea loc alegeri prezidențiale.

Cei care vor să intre pe canalul de Telegram al lui Ilan Șor, care avea peste 69.000 urmăritori, sunt întâmpinați acum de mesajul „acest canal nu poate fi afișat pentru că încalcă legile locale”. Telegram nu a oferit însă alte explicații oficiale pentru decizia luată. 

Au mai fost blocate, de asemenea, și canalul deputatei Marian Tauber, una dintre cele mai importante colaboratoare ale lui Șor, care avea 14.000 abonați precum și cel al bașcanei din Găgăuzia, Evghenia Guțul, tot cu aproximativ 14.000 urmăritori. Aceasta din urmă s-a remarcat recent prin întâlnirile pe care le-a avut la Moscova cu Vladimir Putin și prin mesajele anti-UE și pro-ruse. 

Telegram a mai decis să închidă și conturile altor deputați apropiați de Ilan Șor, Vasile Bolea și Alexandr Nesterovschi, foștii socialiști care au trecut în echipa oligarhului fugar. 

Trebuie menționat că nu toți colaboratorii lui oligarhului pro-rus au rămas fără această cale de comunicare. De exemplu, Denis Ulanov, un alt deputat din echipa lui Șor, poate fi găsit în continuare pe Telegram. Spre deosebire de ceilalți, acesta însă se limitează să scrie mesaje de felicitare în cazul sărbătorilor naționale și internaționale și câteva secvențe de video din participarea sa la emisiuni. 

Ce scriau pe Telegram politicienii „interziși”

Atât Ilan Șor, cât și colaboratorii săi răspândeau mesaje anti-UE și împotriva guvernării PAS, iar multe subiecte reprezentau dezinformare. 

Două dintre subiectele tratate de aceștia au fost, de exemplu, „vânzarea terenurilor către străini” și „propaganda LGBT” de care s-ar face vinovată Uniunea Europeană. 

De asemenea, pe aceste surse reprezentanții echipei Șor își anunțau vizitele la Moscova și întâlnirile cu oficialii ruși. 

În același timp, au fost blocate și canalele de Telegrama ale Blocului “Victoria”, format în aceasta primăvara la Moscova, de mai multe partide în spatele cărora se află Ilan Șor, dar și a postului acestuia TV6, care a rămas fără licență în decembrie 2022, dar era activ în mediul online. 

Deși Telegram nu a transmis nici o informare oficială merită amintit faptul că fondatorul rețelei, Pavel Durov, a fost arestat în luna august în Franța, iar printre acuzațiile aduse au fost și cele referitoare la conținutul ilegal de pe platformă. Ulterior, aplicația Telegram a introdus un instrument prin care utilizatorii pot raporta postările pe care le consideră ilegale, iar moderatorii le verifică, iar apoi iau o decizie. 

Nu este pentru prima dată, când conturile celor din anturajul lui Șor sunt blocate. În iunie, paginile de Facebook ale mai multor persoane afiliate acestuia au devenit indisponibile. Atunci compania Meta a explicat că decizia a fost luată în contextul în care paginile reprezintă „organizații și persoane periculoase”. Atunci, Ilan Șor anunțase că se va adresa în judecată împotriva „Meta”. 

Parlamentul din Republica Moldova a adoptat încă din aprilie 2022, la scurt timp după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, o lege împotriva dezinformării care permitea Serviciului de Informații și Securitate să închidă orice portal acuzat de fake-news. Legea a fost contestată pe motiv că permite și abuzuri. 

INTERVIURILE HotNews.ro