Televiziunea publică a pierdut procesul prin care încerca să închidă gura propriei Comisii de Etică
TVR a pierdut, la Curtea de Apel București, procesul prin care încerca să anuleze o decizie a propriei Comisii de Etică, decizie prin care conducerea instituției era criticată aspru pentru modul cum a acționat în cazul Pătraru.
- Decizia vine la scurtă vreme după ce o altă instanță – Tribunalul București – a decis că măsura luată de TVR de a rezilia contractul pentru emisiunea Starea Nației, realizată de Dragoș Pătraru, a fost una abuzivă, Tribunalul cerând Televiziunii publice să-i plătească realizatorului penalități de aproape 30.000 de euro.
Niciuna dintre cele două hotărâri nu este definitivă.
În septembrie 2018, Comisia de Etică a TVR a emis un raport critic la adresa președintelui-director general Doina Gradea și conducerii Televiziunii, în cazul publicării de către Dragoș Pătraru a înregistrărilor audio cu unele convorbiri avute cu reprezentanți ai managementului.
În scurt timp, au apărut informații că șefii TVR vor să conteste în instanță raportul Comisiei de Etică, lucru fără precedent, mai ales având în vedere că este vorba despre un document consultativ.
Acțiunea în instanță s-a petrecut, însă, abia după jumătate de an, în primăvara lui 2019. Cazul a ajuns la Curtea de Apel. TVR susține că raportul Comisiei respective era un document administrativ al TVR și că, acea comisie neavând personalitate juridică, documentul poate fi asimilat unui document al Televiziunii. De aceea a cerut anularea lui în contencios. Or, comisia a argumentat că acel document nu e act administrativ, fiind unul consultativ și care nu produce automat consecințe.
- TVR poate face recurs în 15 zile de la comunicarea soluției.
Într-un mesaj pe grupul de Facebook „Pentru TVR”, consultat de HotNews.ro, șeful Comisiei de Etică, Horia Grușcă, a scris: „Victorie în justiție pentru Comisia de Etică și Arbitraj. Curtea de Apel București a respins ca inadmisibilă încercarea conducerii TVR de a reduce la tăcere singurul organism independent din televiziunea publică (…)”.