Tensiuni în campusuri: Congresul american continuă audierile care au provocat două demisii în fruntea Ivy League
Șefii a trei universități americane și președintele unei societăți academice urmează să fie audiați joi de Comisia pentru Educație și Muncă din Congres despre modul în care au gestionat protestele pro-palestiniene din campusuri, relatează Reuters.
Audierea este a șasea pe care această comisie și subcomisiile din subordinea sa le-au organizat cu privire la răspunsul instituțiilor de învățământ superior față de tensiunile și violențele care au izbucnit în campusurile universitare din SUA pe fondul ripostei militare a Israelului în Fâșia Gaza după atacul lansat de Hamas în data de 7 octombrie a anului trecut.
Potrivit ultimului bilanț publicat de ministerul sănătății din Hamas, în care Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat încrederea deplină, în jur de 36.000 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza și alți 80.000 au fost răniți în timpul operațiunilor israeliene.
Studenții din zeci de universități americane au instalat corturi în campusuri și au organizat proteste pentru a-i cere președintelui Joe Biden și administrației sale de la Casa Albă să ia măsuri mai ferme care să convingă Israelul să își oprească ofensiva din exclava palestiniană.
Președintele Universității Harvard și cel al Universității Pennsylvania și-au dat demisia după ce comentariile pe care le-au făcut în timpul audierii lor în Congres în luna decembrie au stârnit polemici aprinse. La scurt timp după începerea războiului dintre Hamas și Israel la Universitatea Harvard a izbucnit un scandal uriaș, după ce ligile studențești au acuzat Israelul că este „în întregime responsabil” de conflict.
Pennsylvania și Harvard sunt două dintre instituțiile de învățământ superior care fac parte din Ivy League, grupul celor mai prestigioase universități americane.
Congresul urmează să îi audieze acum pe președinții universităților Northwestern, Rutgers și California (UCLA). Șeful Societății Phi Beta Kappa va depune de asemenea mărturie în nume propriu, a declarat un purtător de cuvânt al organizației academice.
Confruntări violente între studenții americani la UCLA
La UCLA protestatarii care au ocupat campusul au intrat în altercații violente cu contramanifestanți pro-israelieni. Peste 130 de protestatari au fost arestați la începutul lunii mai însă poliția universității a fost criticată dur după ce nu a intervenit timp de mai multe ore.
În cele din urmă poliția a intervenit în forță, în echipament de intervenție pentru revolte și cu grenade de contuzie, evacuând protestatarii din campus.
„Privind în retrospectivă, ar fi trebuit să fim imediat pregătiți să înlăturăm tabăra de protestatari dacă și când siguranța comunității noastre a fost pusă în pericol”, va spune Gene Block, cancelarul UCLA, potrivit unor comentarii pregătite în avans.
La Rutgers și Northwestern conducerile universităților au ajuns la un acord cu studenții pentru a pune capăt protestelor. În acest sens, conducerea Universității Northwestern le va permite protestatarilor să își continue manifestațiile până în data de 1 iunie.
Un student de la această universitate a dat-o în judecată luni, acuzând că ea a permis ca „antisemitismul endemic” să îi excludă pe studenții evrei de la unele activități educaționale.