Sari direct la conținut

Teza „Ucraina pregătea arme nucleare” prinde iar aripi la Moscova: „Lucrau la arme, au primit materiale radioactive din SUA, au distrus documentele”

HotNews.ro
Siloz nuclear rusesc, Foto: Kazak Sergei / TASS / Profimedia Images
Siloz nuclear rusesc, Foto: Kazak Sergei / TASS / Profimedia Images

Teza cum că Ucraina a început să lucreze la arme nucleare, fapt ce a urgentat intervenția militară a Rusiei, a început să prindă din nou aripi la Moscova. Agenția de presa rusească TASS a început să publice o serie de articole menite să „dezvăluiască” planurile nucleare ale Ucrainei, citând o sursă din interiorul administrației ruse.

Ucraina ar fi lucrat să-și dezvolte arme care să livreze focoase nucleare

Ucraina a lucrat la modernizarea armelor sale existente și la crearea de noi tipuri de rachete care pot fi folosite ca mijloc de livrare a focoaselor nucleare. Așa prezintă Tass, agenția de presă de stat a Rusiei, o finormație care e atribuită anonim unei surse din cadrul guvernului de la Kremlin.

Sursa respectivă detaliază pentru Tass că Ucraina și-ar fi acoperit acțiunile prin implementarea unor proiecte comune cu alte țări.

„În special, în decembrie 2013, s-a ajuns la un acord privind cooperarea în sfera rachetelor cu Turcia, în care rolul principal ar trebui să fie jucat de întreprinderile ucrainene de rachete și spațiale Yuzhmashzavod și Yuzhnoye Design Bureau, care au participat anterior la crearea Arsenalul de rachete nucleare sovietice. Scopul principal al acestei cooperări este crearea unui complex mobil echipat cu rachetă balistică cu combustibil solid cu o rază de până la 1.500 km”, a spus sursa anonimă citată de Tass.

Aceeași sursă avertiza chiar că Ucraina ar fi fost la doar câteva luni distanță să aibă arme nucleare operaționale.

Ucraina ar fi primit materiale radioactive pentru dezvoltarea armelor nucleare / Luptele de la Zaporojie au legătură cu asta

Ucraina ar fi primit din străinătate plutoniu de calitatea necesară pentru dezvoltarea armelor nucleare și există toate motivele să credem că acest lucru a fost făcut cu participarea Statelor Unite, relatează Tass citând aceleași surse nedeclarate.

Potrivit Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, în Ucraina s-ar fi lucrat la dezvoltarea unui dispozitiv exploziv nuclear, care ar putea fi ulterior utilizat la proiectarea focoaselor nucleare, „atât în cu uraniu, cât și cu plutoniu”, zice Tass

„Pentru a accelera această cercetare și dezvoltare, plutoniu de calitatea cerută a fost obținut din străinătate în etapa inițială. Potrivit informațiilor disponibile, Statele Unite au transferat acest material partenerilor săi. Există un motiv să creadă că și în cazul Ucrainei s-a făcut participarea Washingtonului”, a spus sursa.

Ucraina ar fi negociat și cu companii străine pentru a ajuta țara să-și înființeze propriile instalații de îmbogățire a uraniului, susține Tass.

Sursa agenției ruse spune că în ultimii ani, Ucraina „a intensificat explorarea straturilor adânci de pe teritoriul minelor de uraniu existente, precum și dezvoltarea zăcămintelor de uraniu promițătoare”, în special în regiunile Nikolaev, Dnepropetrovsk și Kirovograd. „În același timp, reprezentanții ucraineni au inițiat un dialog cu companii străine privind acordarea de asistență Ucrainei în crearea propriilor întreprinderi de îmbogățire a uraniului în țară”, a spus sursa.

Kievul ar fi decis să distrugă documentele privind programul nuclear sau să le mute la Lviv

Conducerea ucraineană, în fața tensiunilor din relațiile cu Federația Rusă, ar fi decis să distrugă toată documentația privind dezvoltările nucleare stocată în centrele științifice din Kiev și Harkov sau să o mute la universitatea națională din Lviv, zice Tass, citând aceeași sursă.

„În contextul creșterii tensiunilor în relațiile cu Rusia, conducerea ucraineană a decis să distrugă sau să evacueze toată documentația valoroasă stocată în centrele științifice din Kiev și Harkov la Lviv – la Universitatea Națională Politehnică din Lviv. Acest lucru s-a făcut, printre altele, în pentru a evita acuzațiile la adresa regimului de la Kiev cu privire la prezența unei componente de armament în „programul nuclear pașnic” al Ucrainei”, a spus sursa citată de Tass.

Aceeași sursă a subliniat că motivul ciocnirilor din sediul administrativ al Centralei Nucleare de la Zaporojie ar fi avut legătură directă cu planurile nucleare ale Ucrainei.

„Anumite documente erau disponibile și la CNE Zaporojie. Confruntările cu sabotorii ucraineni din incinta administrativă adiacentă erau, aparent, legate tocmai de aceasta. Astfel, implementarea de către Kiev a proiectului său extrem de periculos „Ucraina nucleară” ar putea deveni o realitate aflată deja în viitorul foarte apropiat. Este greu de supraestimat consecințele negative ale pericolului implementării acestor programe”, a subliniat sursa anonimă din cadrul guvernului rus.

Tema armelor nucleare dezvoltate de Ucraina, pretextul folosit pentru invazie: „Planurile Ucrainei sunt periculoase”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia își menține poziția vizavi de demilitarizarea Ucrainei și că ar trebui creată o listă cu arme care să nu poată fi desfășurate niciodată pe teritoriul ucrainean, relatează Reuters.

„Trebuie identificate anumite tipuri de arme de atac care să nu fie niciodată create și desfășurate în Ucraina”, a declarat Lavrov.

Vladimir Putin și-a transmis condițiile pentru încetarea războiului – ajuns în acum a cea de-a 11 a zi – într-o întâlnire cu președintele francez Emmanuel Macron, căruia i-a spus că un acord cu Ucraina ar fi posibil doar dacă țara este neutră, „denazistificată” și „demilitarizată”, iar controlul Rusiei asupra Crimeei anexate este recunoscut oficial.

Tema că Ucraina își dezvoltă arme nucleare a fost una din cele care ar fi stat la baza decizie lui Putin de a invada țara. Motivul „demilitarizării” era pus sub acest pretext, că Ucraina e un pericol pentru Rusia și restul regiunii dacă își dezvoltă armele nucleare.

Înainte practic să fie declanșată invazia, ministrul apărării rus, Serghei Shoigu spunea:

  • „Planurile Ucrainei de a recâștiga statutul de țară nucleară sunt periculoase. Încă de pe vremea URSS, Ucraina are condițiile pentru crearea de arme nucleare, specialiști și tehnologii.”

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro