Sari direct la conținut

The Economist: Misterul cailor Domnului in politica romaneasca​

HotNews.ro

Liderii municipali din Romania, in prag de alegeri, primesc ajutor dintr-un loc neasteptat. In apropierea scrutinului din 10 iunie, predicile in care apar nu doar cuvintele lui Dumnezeu ci si cele ale politicienilor locali au devenit un obicei in bisericile din Romania, se arata intr-o postare pe unul dintre blogurile gazduite de The Economist. Articolul semnat cu initialele L.C. atrage atentia ca, precum a aratat mass-media romaneasca, in mai multe biserici din Bucuresti si din tara, credinciosii au gasit pamflete de campanie langa lumanari si tamaie.

Clericii nu isi tin ascunse activitatile politice. In timpul unui vizite oficiale la Iasi a premierului, un preot din cadrul Metropoliei Moldovei i-a spus lui Victor Ponta, facand referire la primarul PSD Gheorghe Nechita: „Muncim ca domnul primar sa iasa cu majoritate”.

„Biserica Ortodoxa, cea mai mare institutie religioasa din tara, primeste finantare din bani publici chiar daca Romania nu are religie de stat, Catedrala Mantuirii Neamului – o biserica uriasa si luxoasa – se construieste, la ora actuala, in Bucuresti, costul initial fiind evaluat de Biserica la 400 milioane de euro (503 milioane de dolari). In plus, guvernul a donat 11 hectare de teren, in valoare de circa 200 milioane de euro, pentru proiect”, scrie The Economist.

Constructia, initiata in 2010, a starnit controverse in tara. Confruntata cu presiunea publica, conducerea Bisericii a negat estimarile initiale declarand ca va costain jur de 100 milioane de euro si ca banii vor fi stransi din donatii. Potrivit publicatiei financiare, „procesul de strangere de focnduri ramane insa un mister”.

Pana la ora actuala, guvernul si cateva primarii de sector din Capitala au donat, din bani publici, mai mult de 10 milioane de euro pentru proiect. Potrivit autoritatilor locale, din cand in cand, Biserica mai cere bani.

„Unii politicieni sunt foarte dornici sa ajute”, scrie The Economist facand trimitere la stenograma convorbirii interceptate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (in octombrie 2010) in care deputatul PSD Viorel Hrebenciuc ii spune Patriarhului Daniel ca a gasit o solutie pentru finantarea constructiei Catedralei Mantuirii Neamului: o linie de credit de la banca portugheza Espirito Santo.

Intrebandu-se de ce sustin unii politicieni Biserica Ortodoxa, publicatia britanica argumenteaza ca aceasta este institutia din Romania care se bucura de cel mai mare nivel de incredere (potrivit sondajelor de opinie). Comunitatea crestinilor ortodocsi din Romania, dupa spusele Bisericii Ortodoxa, se ridica la 18 milioane de persoane, mai mult de 80% din populatia tarii.

Contactata de The Economist, Biserica Ortodoxa a refuzat sa comenteze pe acest subiect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro