Sari direct la conținut

Titus Corlatean, despre relatia Romaniei cu Rusia: Suntem in fata unei noi deschideri, unui moment politico-diplomatic important

HotNews.ro
Titus Corlatean la TVR, Foto: Captura TVR1
Titus Corlatean la TVR, Foto: Captura TVR1

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a vorbit marti seara, in cadrul emisiunii „Prim Plan” de pe TVR 1, moderata de Mihai Radulescu, despre vizita pe care o va efectua la Moscova si despre relatia actuala dintre Romania si Rusia, apreciind ca „suntem in fata unui moment politico-diplomatic important, care sa puna bazele unui dialog functional”. Astfel, seful diplomatiei romane a declarat ca este important ca, in sfarsit, Romania si Rusia discuta bilateral aspecte precum scutul antiracheta. „Era important sa discutam si noi acest subiect si nu doar altii pentru noi”, a spus Corlatean.

Declaratiile lui Titus Corlatean:

  • Vizita mea la Moscova este perfectata, va avea loc in luna iulie si o vom anunta, potrivit regulilor in materie, la momentul oportun.
  • (E o initiativa a Moscovei sau a Bucurestiului?) Invitatia a venit din partea ministrului rus de Externe, dl Serghei Lavrov, si pana la urma reprezinta un punct de interes comun, de ambele parti.
  • De altfel, vizita dl general Nikolai Patrusev la Bucuresti vine exact in aceasta directie, a unei necesare relansare a dialogului politic si a unei necesare discutii pe toate palierele – cel politic, cel economic, care este foarte important, cel cultural, pe care nu trebuie sa-l neglijam.
  • Pentru ca, vreau sa fac o subliniere – dincolo de istoria politica din Romania si utilizarea temei privind relatia cu Rusia de maniera profund gresita din punct de vedere politic, pentru ca aceasta tema a fost folosita in campanii electorale intr-un fel sau in altul – sa nu uitam ca Romania este la frontiera estica a NATO si UE si, in mod firesc, este necesar ca relatia Romaniei cu Rusia trebuie sa fie o relatie functionala cel putin.
  • (Tine de un gest de deschidere a Rusiei?) Este un interes de ambele parti. Ati mentionat normalizarea relatiilor dintre Rusia si Polonia, este cazul ca si in relatia dintre Bucuresti si Moscova sa se produca o deschidere, iar eu cred ca suntem in directia cea buna.
  • (Cu ce agenta mergeti la Moscova?) Agenda fireasca intr-o astfel de intalnire importanta intre ministrii de externe; o agenda politica, ce implica contacte politico-diplomatice si de acum inainte, la un nivel corespunzator; cu o agenda economica si cu o promovare, bineinteles, a intereselor economice. Capitalul rus este prezent pe piata romaneasca, rusii doresc sa fie mai prezenti, dupa cum companiile romanesti sunt foarte interesate sa fie tot mai prezente pe o piata rusa foarte importanta.
  • Si bineinteles sunt si alte aspecte, care tin de cooperarea in plan cultural. Vom semna o serie de documente pe care le vom anunta la momentul oportun.
  • Eu cred ca suntem in fata unui moment politico-diplomatic important, care sa puna bazele unei agende de contacte firesti, normale, un dialog functional in care sa putem discuta si subiecte in care avem pozitii asemanatoare, dar si subiecte in care avem pozitii divergente.  
  • Sunt o serie de puncte pe care le voi discuta, nu sunt noutati, nu sunt surprise. Chestiunea scutului antiracheta, care a fost controversata, in care este bine sa comunicam reciproc si sa spunem anumite lucruri. Eu personal am avut o discutie cu dl Patrusev pe aceasta tema si as spune ca a fost o buna discutie din punctul asta de vedere.
  • In primul rand este important ca, in sfarsit, discutam bilateral aceste aspecte, va trebui sa continuam sa discutam, si nu singuri, pentru ca facem parte dintr-o Alianta Nord-Atlantica, suntem parteneri strategici ai SUA, evident ca avem o pozitie coordonata. Dar era important sa discutam si noi acest subiect si nu doar altii pentru noi.
  • (Cum numiti acest moment in care se afla acum relatia cu Rusia?) Cu siguranta suntem in fata unei noi deschideri. Noi avem nevoie sa ajungem la o relatie politica functionala, in care sa discutam constant ceea ce ne preocupa, ceea ce impartasim, pentru ca sunt teme foarte importante, de exemplu de securitate internationala, in care avem pozitii identice; suntem interesati sa cooperam in combaterea terorismului, a traficului de droguri etc.
  • Vrem sa privilegiem partea pozitiva (a relatiei bilaterale, n.r.) si sa incercam sa dam un nou suflu acestei relatii care, sa nu uitam, contine si o dimensiune economica extrem de importanta. Daca vorbim, de exemplu, de pretul gazelor pe care Romania il plateste, tema eventualei eliminari a intermediarilor si a unei relatii contractuale directe intre companiile romanesti si cele rusesti ar putea permite scaderea pretului la gaze. Este o tema de discutie pe care o vom aborda (in cadrul vizitei).
  • (Aveti mandat pentru pregatirea unei vizite prezidentiale?) Dati-mi voie sa gestionez mandatul pe care il primesc de la prim-ministru si de la presedinte asa cum trebuie gestionat, nu neaparat prin spatiul public la acest moment, ci in discutiile directe. Ce este important de retinut, ca principiu: intre doua state care sunt in zone diferite de conceptie, precum Romania si Rusia, este important sa sustinem o relatie prin contacte politice de nivel, or pentru asta trebuie sa lucram. Sa vorbim mai putin si sa facem mai mult.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro