Toate serviciile județene de ambulanță, conduse de manageri interimari: „Niciunul nu se plânge de ambulanțele vechi, de personalul insuficient. Toți stau cuminți în pixul ministrului”
Toate serviciile județene de ambulanță din România sunt conduse în acest moment de manageri interimari, se arată într-un răspuns oficial al Ministerului Sănătății la o interpelare adresată de deputatul USR Adrian Wiener, care este și medic la Spitalul Județean Arad. „Niciunul nu se plânge de ambulanțele vechi, de personalul insuficient. Toți stau cuminți în pixul ministrului”, arată Adrian Wiener.
„Potrivit dispoz. Art. 118 Alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, până la ocuparea prin concurs a funcțiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimară a serviciilor de ambulanță județene și a Serviciul de Ambulanță București-Ilfov se numește prin ordin al ministrului Sănătății, cu avizul consultativ al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Managerul general interimar și ceilalți membri ai comitetului director interimar se numesc până la revocarea unilaterală din funcție, dar nu mai mult de 6 luni.
La data de 12.12.2022, toate Serviciile de Ambulanță Județene din România funcționează cu manageri interimari”, se arată în răspunsul oficial al Ministerului Sănătății la interpelarea adresată de deputatul USR Adrian Wiener.
”Așa suprimi independența instituțională și îți asiguri liniștea”
De cealaltă parte, Adrian Wiener vorbește despre posibilele mize ale acestor interimate prelungite din pix: „Absolut toate Serviciile de Ambulanță Județene din România sunt conduse de manageri interimari; toți cu numiri din 6 în 6 luni prin ordin al ministrului Rafila. Toți stau cuminți în „pixul ministrului”. Bineînțeles că niciunul nu se va plânge de ambulanțele vechi de peste 10-15 ani, cu peste 1 milion de kilometri parcurși; nu veți auzi decât liderii de sindicat poate denunțând riscul la care se supun ambulanțierii, medicii și asistentele la fiecare misiune; sau să zică ceva de personalul insuficient și suprasolicitat. Spre finalul anului trecut aproape 40% din parcul auto al Serviciului Public de Ambulanță din România este format din mașini cu peste 500.000 de kilometri rulați.”
”Interimatul conducerii unei instituții este o stare de excepție, temporară. Regula este ocuparea prin concurs, certificarea competențelor administrative, o viziune, niște obiective, indicatori de performanță – un proiect de management. Sigur că interimarul, care speră la încă 6 luni de prelungire, va tăcea. Serviciul de urgență este o componentă esențială a sistemului de sănătate din România; este o zonă strategică. Așa suprimi independența instituțională din România, prin generalizarea interimatelor; la nesfârșit. Astfel îți asiguri liniștea”, mai spune Adrian Wiener.
HotNews.ro scria înca din vara anului 2021 că toți managerii serviciilor de ambulanță sunt în prelungire a contractului sau interimari, iar unii dintre ei nu au dat niciodată concurs. Ministerul Sănătății pregătea, la acea vreme, un concurs centralizat pentru funcțiile de manageri ai tuturor serviciilor județene de ambulanță și al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
În vara anului 2021, Ministerul Sănătății, condus la acea vreme de Ioana Mihăilă, publicase în transparență decizională un proiect de ordin privind normele de organizare şi desfăşurare a concursului pentru conducerea serviciilor de ambulanță. Organizarea acestui concurs pare să fi fost abandonată, în ultimii aproape 2 ani.