Sari direct la conținut

Top opt sfaturi pentru un somn odihnitor

HotNews.ro

Vi s-a intampla des, in ultima vreme, sa cititi o propozitie de trei ori, sa nu va amintiti ce ati facut ieri sau sa va suparati fara motiv? Nimic nu ne face sa ne miscam si sa gandim mai greu decat o noapte nedormita. Studiile arata ca lipsa somnului ne impiedica sa ne concentram sau sa fim prietenosi la serviciu. Cum sa scapati de insomnie si sa va treziti odihniti a doua zi.

Culcati-va cand sunteti obositi! Daca va bagati in pat si nu adormiti in jumatate de ora, dat-va jos si faceti altceva. Reveniti in pat doar cand sunteti obosit.

Aveti treaba si nu stiti cum sa va remontati dupa o zi de munca? Beti o cafea, apoi dormiti un sfert de ora. Echivaleaza cu un somn odihnitor, de cateva ore.

Scapati de insomnie cu ajutorul imaginatiei! Nu-i nimic mai rau decat sa stai in pat noaptea si sa te uiti pe pereti, sa vezi cum trece timpul si cum te vei transforma intr-un zombi imediat ce se face ziua. In acest caz ar trebui sa incercati sa va ganditi la ceva. Lasarti-va imaginatia libera. Poate chiar veti ajunge sa scrieti o carte.

Rezolvati-va problemele dormind! Daca trebuie sa luati o decizie importanta, studiile arata ca un somn scurt va poate ajuta sa gasiti o rezolvare si sa luati decizii importante.

Evitati ceasurile cu alarma „stresanta”! Ce poate fi mai enervant decat sa auzi dimineata bizaitul ceasului desteptator? Cand suntem foarte obositi, nici de acesta nu mai tinem seama. Il oprim si domim mai departe. Ca sa fiti siguri ca nu veti intarzia la serviciu, ar fi bine sa folositi doua ceasuri: unul il puneti pe noptiera, altul, in camera invecinata.

Unul ar trebui sa fie setat pe radio, destul de tare cat sa-l auziti, iar celalalt sa sune la exact un minut diferenta.

Hraniti-va bine ca sa dormiti bine! Unele alimente chiar sunt recomandate pentru cei care au probleme cu somnul. Laptele cald, ceaiul de musetel, bananele, cartofii (nu si cei prajiti), mierea si carnea de curcan sunt numai cateva alimente care pot concura cu somniferele. Important este sa nu mancati si sa nu beti mult inainte de culcare.

Faceti sport ca sa dormiti bustean! Printre avantajele oferite de exercitiile fizice se numara si un somn bun, numai ca acestea trebuie facute dimineata sau dupa-amiaza, nu seara. Potrivit cercetatorilor, sportul la pranz va ajuta sa adormiti mai repede si sa dormiti profund. Cel de seara, din contra. Nu va va lasa sa mai puneti geana pe geana timp de cateva ore.

Culcativa mai devreme! Inainte sa va bagati in pat, dezobisnuiti-va sa va verificati mailul sau sa va uitati la televizor. S-a demonstrat ca expunerea creierului la stimuli luminosi (ai monitorului sau televizorului) inainte de culcare creeaza o falsa stare de alerta si stimulare.

Sursa: lifehacker.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro