Sari direct la conținut

Tot ce e mai rau din noi

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

O evreica ajunge cumva sa salveze soldati nemti intr-un spital de campanie, insa este data pe mana nazistilor de o asistenta medicala germana. Rolurile se inverseaza, nemtii sunt la un pas de capitulare. Fosta victima se afla acum intr-o situatie care-i ofera ocazia razbunarii. In loc sa ucida, isi salveaza calaul. De ce-o ajuta pe cea care o trimisese la moarte? Numai asa, raspunde, vom putea functiona in continuare. Situatia pare de neinteles pana si pentru cea care a denuntat-o. Pana una alta, evreica ajunsa mare in armata sovietica tocmai executase o rusoaica blanda, care ingrijise si ea niste nemti in acelasi spital de campanie. In cazul ei n-a mai facut atata filozofie ci a rezolvat-o simplu: tradatoare.

Un ofiter SS brutal se converteste imediat dupa capitulare. Desi are o viata marcata de asasinate si faradelegi, scapa ieftin. Isi schimba rapid identitatea, se transforma intr-un disciplinat functionar in noua administratie. Te-am salvat procurandu-ti acte false, ii striga unui evreu care recunoaste chipul ofiterului SS camuflat acum in haine civile. Pentru fostul calau nu exista remuscari, traieste bine merci avand constiinta ticalosului util: Este nevoie de noi.

Unsere Mütter, unsere Väter (Mamele noastre, tatii nostri) este povestea a cinci prieteni. Toate cele cinci destine urmarite pe parcursul a trei episoade intr-un excelent miniserial ajung altceva decat au visat inainte de razboi. Un tanar sensibil si cam las se transforma incet intr-o masina de ucis. Se jertfeste salvand de la moarte sigura cativa copii aruncati in disperare pe front. Fratele sau, un ofiter neamt curajos si disciplinat, mandria si speranta familiei, dezerteaza descumpanit de absurditatea razboiului. Scapa la limita de pedepsa capitala, dar va purta restul vietii un stigmat asa cum avea sa-i spuna camaradul sau cand intelege ca totul e pierdut: ieri eram eroi, maine vom fi doar niste ticalosi.

Razboiul face dintr-o asistenta medicala indragostita de ofiterul curajos o delatoare cuprinsa de remuscari. Un evreu pus mereu in situatii limita scapa ca prin minune de fiecare data. Isi pierde insa casa si parintii deportati nu se stie unde. Izbucnirea razboiului il desparte de iubita lui, o tanara cantareata care devine amanta unui ofiter SS pentru a avansa mai repede in cariera. Cantareata, ultima din galeria celor cinci, sfarseste sub gloantele plutonului de executie. Au ucis-o tocmai cei care i-au oferit gloria.

Chiar la inceputul celor trei episoade din Unsere Mütter, unsere Väter, tanarul sensibil, viitoarea masina de ucis, avertizeaza: Razboiul scoate ce e mai rau din noi.

Un adevar etern, aproape banal, dar ingrozitor de fiecare data cand privim mai de aproape fetele raului. In cazul nostru, insa, cine a scos ce e mai rau din noi? Priviti cat de aproape sunt inca fetele raului, cat de prezente zilnic in viata noastra. Inca traim, la 23 de ani de la caderea comunismului si de la mineriadele sangeroase din 13 – 15 iunie, o stare de bulversare ca dupa razboi. Cum s-au amestecat atat de tare toate incat abia mai distingem azi binele de rau? Ce-i de facut pentru a functiona in continuare?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro