Sari direct la conținut

Tot mai multi magistrati dau in judecata Ministerul Justitiei

Adevarul

Ultima sedinta ordinara din acest an a Consiliului Superior al Magistraturii, tinuta ieri, a avut multe subiecte pe ordinea de zi, dar a fost marcata, in principal, de problemele stringente ce trebuie rezolvate pana in aprilie 2005, in vederea aderarii la Uniunea Europeana, dar si de lipsa acuta de bani ce afecteaza treburile in Justitie.

Lipsa de bani a fost o chestiune indelung discutata de membrii Consiliului. Maria Huza a aratat ca 43 de magistrati de tribunal nu si-au primit banii datorati de stat in contul chiriei pe ultimele trei luni. Silvia Nebela a aratat ca sunt restante si la plata unor drepturi salariale pentru magistrati, obtinute de catre acestia ca urmare a faptului ca au dat statul in judecata.

Discursul doamnei Nebela a fost de-a dreptul dur: „Nu va jucati cu Justitia. De trei ani, asistam la o demolare a actului de justitie. Nu a existat pana acum sa nu se cunoasca competenta materiala a instantelor. De un an de zile, tot am plimbat dosarele pentru ca unii nu cunosc competenta materiala.

Prin urmare, vrem sa stim cine se face vinovat de neplata sumelor de bani datorate magistratilor, in baza unor hotarari judecatoresti, inca de anul trecut. Este o problema de principiu, si anume aceea de a respecta o hotarare judecatoreasca. Daca Ministerul de Justitie nu o respecta, nu putem cere partilor din procese sa o respecte.

Sa nu mai fim amagiti cu sporuri care nici macar nu ni se platesc, solicitam majorarea indemnizatiilor judecatorilor cu 30 sau 40 la suta, in functie de cum permite bugetul tarii”. Silvia Nebela a aratat ca magistratii timiseni sunt foarte nemultumiti.

Situatia este intr-adevar delicata pentru ca, desi pana la urma a vrut sa plateasca, Ministerul Justitiei nu a primit banii necesari de la Ministerul Finantelor. Magistratul Ciontu a subliniat ca „separatia puterilor in stat nu este concretizata din moment ce Guvernul prin Ministerul de Finante bareaza cererile de executare a platilor.

Este o imixtiune grosolana in activitatea autoritatii judecatoresti”. „Situatia se agraveaza de la o zi la alta, zilnic magistratii introduc noi actiuni la instanta impotriva ministerului. Bugetele instantelor trebuie sa fie la CSM. Magistratii nu trebuie sa se judece pentru ceea ce li se cuvine.

Cineva trebuie tras la raspundere daca a gresit”, a fost si concluzia secretarului general al CSM, Dan Lupascu, acesta aratand ca va solicita relatii de la Ministerul de Justitie. Totodata, s-a ajuns la concluzia ca drepturile salariale respective trebuie platite tuturor magistratilor, nu numai celor care au hotarari judecatoresti.

Mai sceptic, magistratul Iulian Galca a opinat ca aceste probleme ale magistratilor „vor fi rezolvate la calendele grecesti”. Chestiunea procurorilor financiari (care asteapta o solutie de aproximativ sase luni) a fost transata de principiu. Acestia, in numar de 80, vor fi preluati de catre Ministerul Public, ramas cu 137 de posturi vacante. Restul de 57 de posturi vor fi scoase la concurs.

Dar acest lucru se va intampla numai dupa ce va fi initiat un proiect de act normativ prin care sa fie redusa schema Curtii de Conturi si suplinita cea a Ministerului Public. In alta ordine de idei, CSM a infaptuit ieri un act de dreptate, primind in magistratura un fost consilier juridic care a stat pe margine timp de 7 ani, desi avea si o hotarare judecatoreasca de partea lui.

Totodata, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a ramas fara lider, generalul Ion Panaitescu, cel care a condus instanta pana acum, fiind transferat la PNA central. Tot in aceasta structura, Vasile Ionita a fost numit sef al Serviciului de combatere a criminalitatii organizate si a coruptiei, iar Nelu Ciobanu a fost numit adjunct al Sectiei care se ocupa de coruptii militari.

Consiliul a mai numit doi presedinti de tribunale si un prim-procuror: Sandra Ursu – sef la Tribunalul Comercial Arges, Marinela Mihalca la Tribunalul Timis si Dumitru Bocsan sef la Parchetul Judecatoriei Targu Jiu. CSM a mai hotarat sa scoata la concurs in 19 martie 2005 peste 400 de posturi de procurori si 100 de judecatori.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro