Sari direct la conținut

Traian Basescu a contestat in instanta decizia Consiliului pentru Combaterea Discriminarii de a-l sanctiona pentru discurs discriminatoriu – Surse

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a contestat in instanta decizia CNCD de a-l sanctiona pentru discurs discriminatoriu, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a amendat in februarie cu 600 lei pe Traian Basescu pentru afirmatiile pe care le-a facut intr-o vizita oficiala in Slovenia: „mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea romilor nomazi – foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura”. Contestatia presedintelui la decizia Consiliului se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, potrivit surselor HotNews.ro.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis in sedinta din 10 februarie 2014 ca afirmatia din data de 3 noiembrie 2010 a presedintelui Traian Basescu – conform careia dintre romii nomazi „foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura” – reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma.

Traian Basescu a fost santionat cu amenda contraventionala in cuantum de 600 lei. „Colegiul director a aplicat aceasta amenda, tinand cont de faptul ca presedintele Traian Basescu nu se afla la prima fapta de discriminare”, a explicat atunci CNCD. Decizia a fost luata cu 6 voturi „pentru”, 2 voturi „impotriva”.

Consiliul a analizat cazul dupa ce Asociatia Romani Criss a depus o petitie in acest sens. Initial, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis ca solutionarea acestei petitii nu este de competenta sa, avand in vedere faptul ca afirmatiile au fost facute in Slovenia. Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat insa, pe 21 ianuarie 2014, hotararea Consiliului si a obligat CNCD sa se pronunte pe fond.

Declaratiile facute de Traian Basescu de-a lungul mandatului de presedinte au fost de mai multe ori obiectul analizei CNCD. In 2007, Consiliul a hotarat ca folosirea de catre presedinte a sintagmei „tiganca imputita” la adresa unei jurnaliste de la Antena 1 este discriminare si l-a sanctionat cu avertisment pe Basescu. Presedintele a atacat verdictul in instanta, iar ICCJ a decis ca expresia „tiganca imputita” este discriminare, dar nu reprezinta o contraventie, motiv pentru care magistratii au anulat sanctiunea. (Sursa)

Basescu a fost acuzat de discriminare si pentru declaratiile facute in septembrie 2007 la iesirea din Spitalul Militar Central, unde fusese operat de tiroida. Atunci, seful statului a multumit echipei de medici care l-a operat si i-a spus dr. Mircea Ghemigian, seful echipei de doctori care s-a ocupat de presedinte: „In sfarsit am vazut si eu un armean bun”. Ulterior a rectificat: „un armean competent”. Comitetul Director al Uniunii Armenilor din Romania a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care a decis ca Traian Basescu nu este vinovat de discriminare in acest caz. (Sursa)

In 2011, presedintele a fost sanctionat cu avertisment in doua dosare discutate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Unul a avut ca obiect declaratiile lui Basescu referitoare la „tiganii care cersesc” in Finlanda si celalalt declaratiile referitoare la „urmasii cu dizabilitati” ai unui monarh. (Sursa)

CNCD a analizat si declaratiile presedintelui Traian Basescu referitoare la natalitate („Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci – sase copii, iar romanca nu poate?”) si a decis in iulie 2013 ca nu sunt discriminatorii si se incadreaza in limitele libertatii de exprimare. Colegiul director a avertizat insa ca „declaratia cuprinde stereotipuri negative fata de rolul femeii in societate si natalitate, respectiv evolutia natalitatii la romi si dezaproba continutul declaratiei supuse analizei”. (Sursa)

In octombrie 2013, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis in unanimitate ca declaratiile facute de Victor Ponta, Traian Basescu, Liviu Dragnea si Crin Antonescu, conform carora regiunile cu populatie majoritara maghiara vor disparea ca urmare a regionalizarii administrative, nu sunt discriminatorii. Sesizarea a fost depusa la CNCD „in numele poporului secuiesc” de catre liderul Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, care i-a acuzat pe cei patru ca au facut declaratii publice in care au exclus crearea unei regiuni cu populatie majoritara maghiara, incalcand astfel mai multe conventii internationale. (Sursa)

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro