Transelectrica spune că a demarat procedurile pentru dezvoltarea rețelei electrice în jurul Bucureștiului/ Pentru început a cerut un studiu
Compania națională de transport a energiei a anunțat demararea procedurilor pentru închiderea inelului de 400 kV al Bucureștiului, prin construirea unei stații electrice de transformare noi în zona de nord-est a Capitalei, mai exact în zona localităților Otopeni, Tunari sau Voluntari. Deocamdată, se află doar în stadiul lansării unei licitații pentru un studiu de 143 mii lei.
Cel care va câștiga licitația trebuie să găsească soluțiile potrivite pentru dezvoltarea rețelei electrice de alimentare a zonei metropolitane București, cu perspectivă pe 10 ani. Transelectrica susține că „acest demers reprezintă un pas decisiv pentru demararea proiectului de închidere a inelului de 400 kV al Bucureștiului”.
De altfel, este o investiție care nu mai poate fi amânată, având în vedere că dezvoltarea imobiliară puternică în zona Capitalei a dus la creșterea consumului. În lipsa acestor investiții, s-ar putea ajunge în situația unor pene de curent serioase.
“Închiderea inelului de 400 kV al Bucureştiului este o prioritate pentru Transelectrica, dat fiind faptul că județul Ilfov împreună cu Municipiul București reprezintă cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din țară, adică circa 15% din totalul consumului la nivel național”, a declarat Marius Dănuț Carașol, președintele Directoratului Transelectrica. Acesta a mai spus că până la sfârșitul anului trebuie semnat contractul de proiectare.
Reprezentantul companiei mai spune că pentru menținerea siguranței în alimentarea consumatorilor din București, trebuie construită o stație în zona de nord și realizarea unor porțiuni de linii electrice de 400 kV.
Ca măsuri suplimentare de întărire a actualei rețele din zona metropolitană a Capitalei, Transelectrica urmează să instaleze un autotransformator de 220/110 kV în stația Fundeni și un transformator de 400/110kV în Stația București Sud. Aceste două proiecte se află în faze avansate de achiziție, mai arată Transelectrica.
Studiul urmează să fie predat către Transelectrica în termen de 5 luni de la încheierea licitației și semnarea contractului cu societatea câștigătoare.
Vezi AICI caietul de sarcini