Sari direct la conținut

Trei feluri în care te afectează noul nivel al cursului euro

HotNews.ro
Oameni pe strada in Piata Victoriei din Bucuresti, Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia
Oameni pe strada in Piata Victoriei din Bucuresti, Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

Un curs al euro „lipit” de nivelul de 5 lei sau în apropierea lui te afectează în multe feluri. Printre cele mai importante sunt: îți vor crește ratele la credit (dacă împrumutul e în euro), îți va scumpi mâncarea (trei sferturi dintre importuri sunt plătite în euro) și îți va scumpi concediul, dacă plănuiești să ți-l faci în Europa.

Ratele la bancă vor crește. Dar ele oricum ți-ar fi crescut

Ratele la creditele în euro vor crește odată cu aprecierea monedei europene în fața leului. Dar asta nu e singura veste proastă. Ele oricum îți vor fi crescut întrucât Banca Centrală Europeană va mai crește dobânda de referință, scumpind moneda unică suplimentar. Într-o săptămână, euro a trecut de la 4,92 la 4,97 lei.

BCE a majorat dobânzile cu un total de 3,75 puncte procentuale, din iulie anul trecut, şi a promis creşteri suplimentare, dar într-un ritm mai măsurat de creşteri, de 0,25 de puncte procentuale, după mişcările supradimensionate din prima parte a campaniei sale de înăsprire a politicii monetare.

Multe dintre bunurile de consum pe care le cumpărăm sunt importate. Și se vor scumpi

Dacă cumperi o cămașă sau un televizor, stimulezi locurile de muncă în producție în China, sau în cel mai bun caz într-o țară europeană.

Acest lucru este valabil în întreaga economie, dar un exemplu util este industria de îmbrăcăminte sau textile (unde creșterile de vânzări din ianuarie s-au dublat, potrivit Statisticii). Industria textilă de la noi plătește printre cele mai mici salarii și se luptă pentru supraviețuire. Și atunci unde s-au dus banii? Răspuns: la fabricile din China și din alte părți ale lumii care produc haine pentru piața din România.

Și nu vorbim doar despre haine, ci și despre alimente, mobilier, produse pharma etc. Pe scurt, consumăm din import. Iar importurile trebuie plătite. De aceea, orice apreciere a euro se va vedea în prețul produselor de pe raft.

Îți faci vacanța în Europa? Verifică-ți cardul să vezi cât vei plăti

Un euro puternic înseamnă că vei avea nevoie de lei mai mulți pentru a bea o cafea la Viena sau Paris, decât ai fi avut nevoie în urmă cu o săptămână.

Aproape 80% dintre români vor merge în destinaţii europene în această vacanţă de vară, arată studiul unui operator din turism. De asemenea, 55,9% îşi doresc mai multe city-break-uri pentru această vară, mini-vacanțe sau vacanțe care se vor scumpi. Desigur, dacă alegi să-ți faci vacanța în România, prețul ei nu va fi afectat de moneda euro decât marginal.

Sursa foto: © Pavel Ilyukhin | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro