Sari direct la conținut

Trei subiecte mari cu sonorul mic

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Vara, concedii, plaja. Nu pierdeti timpul cu dezbateri TV isterice, lungi, cu subiecte unice, avand unele si aceleasi personaje insipide in studio. Nu aflati mai nimic nou, in plus va stricati ziua. Mai bine butonati net-ul, ciuliti urechea la ce nu se discuta si urmariti cu atentie ce nu se vede. Exact acestea sunt marile teme. Am gasit saptamana trecuta cinci subiecte omorate, va supun atentiei azi cel putin trei. Sa dam, asadar, muzica mai tare 🙂

1. Cel mai netratat subiect, desi de departe o mare afacere, este ancheta in dosarul Microsoft. In afara de EVZ, care aduce informatii noi, prea putini isi bat capul. Ancheta in dosarul Microsoft se afla inca in faza incipienta, dar numerosi politicieni si oameni de afaceri importanti au probabil insomnii de cateva zile. In discretie totala, au trecut deja pe la DNA seful SGG, Ioan Moraru, fostul ministru Bejenariu, avocatul Bostina. Daca ancheta nu moare pe drum, s-ar pregati cateva duzini de fosti ministri, premieri si niste nume surpriza din lumea afacerilor sa ofere explicatii.

DNA a anuntat, joi, 10 iulie, ca a inceput urmarirea penala impotriva in rem, impotriva unor fapte de trafic de influenta, dare si luare de mita. Inca n-a fost nimeni pus sub acuzare, dar din toate informatiile disponibile pana la aceasta ora rezulta o mare afacere de coruptie. Microsoft este suspectat ca a incheiat contracte cadru mari cu o serie ministere, pe vremea lui Nastase sau dupa.

Procurorii cred ca mai multi de ministri au luat mita prin intermediul unor oameni de afaceri (ar fi in vizor o retea celebra pe vremea lui Nastase) de la compania americana pentru a accepta preturi mari si mai multe licente decat era nevoie. Pe scurt, un mare business de cateva sute de milioane de dolari rezolvat cu niste spagi grase.

Din ce s-a socotit pana azi, s-au dat vreo 60 de milioane, bani platiti prin intermediul unor oameni de afaceri romani dupa ce mita s-a plimbat o tura prin Viena. Aici trebuie spus ca ancheta pare mult mai vasta, inceputa cel mai probabil de americani si extinsa in Europa. In 2013, in presa americana au aparut informatii ca autoritatile suspecteaza Microsoft ca a platit mita in tari ca Rusia, China, Romania sau Italia pentru a-si vinde produsele. Vedeti seria de articole HN

De departe, cel mai simpatic aspect este ca sesizarea Corpului de Control se intoarce impotriva PSD. Victor Ponta visa, probabil, sa infunde niste fosti ministri pedelisti, solicitand DNA cu insistenta sa ancheteze niste anexe la un contract. Din prostie sau nestiinta, procurorul din el a uitat ca nu te poti opri la anexa si va trebui sa iei la puricat contractul mare.

Intre timp, cercetarile s-au extins, au venit informatii de afara, s-a aflat despre conturile unor oameni de afaceri blocate prin Viena si, puse cap la cap, a rezultat acest mega-dosar. De urmarit cu maxima atentie si interes evolutia lui, s-ar putea sa vedem numele unor vestiti oameni de afaceri sau mari consultanti varate in povestea asta.

2. Victor Ponta, huiduit la arenele BNR. Sa ne imaginam ca premierul Emil Boc sau presedintele Traian Basescu erau huiduiti copios duminica asa cum a fost Ponta la finala turneului de tenis de la Bucuresti castigata de Simona Halep. Nu aveam noi parte azi de dezbateri 48 de ore dupa eveniment, de lungi analize si verdicte de genul „se revolta tara”? Ponta e scutit. Noroc cu pasiunea lui CTP pentru tenis. Doar CTP mai pune serios discutie corul de huiduieli, comparandu-l cu evenimente similare avandu-i protagonisti pe Nastase sau Geoana: „(…) Performanţa d-lui Ponta e superioară. El a fost huiduit şi fluierat aproape un minut în vreme ce stătea cuminte în lojă, doar la rostirea omagială a numelui său de către dl. Cosac, care acum probabil că îşi dă cu racheta în fluierul piciorului. Echivalentul în tenis al meciului politic pierdut de premier ar fi cam o „lăptăreasă” dublă, 0-6, 0-6. Au fost 5000 de spectatori, un eşantion deloc neglijabil pentru un sondaj, în majoritate tineri, care l-au respins aproape la unison pe cel ce se autoanunţă drept „cel mai tânăr preşedinte”.

Incidentul are, cred, o semnificatie mult mai profunda. Sfatuit de noii sai consilieri americani (a semnat intre timp contractul), liderul PSD cauta sa castige cat mai multe voturi de dreapta. Asa cum arata sondajele, cu un PSD cantonat in 40%, Ponta nu va trece de turul doi daca nu dislolca voturi de la adversarii. Prin urmare, face tot ce poate. Asa se explica anuntul reducerii CAS cu 5% (a scris bine Ioana Lupea pe tema asta in Adevarul), retragerea Codului Fiscal pentru a nu bulversa mediul de afaceri. Tot asa se explica vizita la EVZ unde a anuntat victorios ca Laura Codruta Kovesi este propunera lui la sefia DNA si ca Basescu nu a sustinut-o (mesaj tot pentru publicul de dreapta, eu sunt marele sustinator al luptei anticoruptie) etc, etc.

Si tot din dorinta de a seduce electorat de dreapta defileaza cu Tariceanu, il pune pe Catarama sa candideze, in fine, cauta sa ciuguleasca prin toate mijloacele voturi. Schema asta cu marirea bazinului electoral i-a soptit-o de ceva timp Johnatan Powell, fostul director de cabinet a lui Tony Blair. De atunci, Ponta tot incearca sa mute partidul mai spre dreapta, dar fara prea mult succes. Publicul asta ceva mai educat il fluiera, pe ceilalti ii cumpara sau pacaleste mai usor. Dovada ca la TV nu veti auzi mare lucru despre toate astea, ceea ce inca il ajuta sa se mentina la un scor bun in sondaje (Vezi INSCOP -ul comandat de Adevarul, CSOP-ul realizat la comanda PDL)

3. Marele compromis facut vineri de Victor Ponta pentru a mentine UDMR la guvernare. A nu se intelege gresit: nu mentinerea UDMR e un compromis. Altceva este. Premierul si-a ridicat singur stacheta anuntand ca nu negociaza interesele statului roman, deci compromisul major s-a facut in raport cu propriile standarde. Cum explica acum Victor Ponta ca a negociat fix ceea ce spunea ca nu e de negociat? De ce a mai lansat ministerul de externe o actiune impotriva partenerilor de guvenare maghiari daca tot n-o mai sustine azi? Cat de stupid trebuie sa-i crezi pe toti anuntand ca pasezi problema Parlamentului, cand aici vorbim de un litigiu la Curtea de Justitie a Uniunii Europene? Guvernul tine partea Comisiei Europene, UDMR e de partea initiatorilor Minority Safe Pack si asta e tot. Nu pot armoniza pozitia Guvernului cu cea a maghiarilor in Parlament, ce legatura are una cu alta? Totul e o aberatie cumplita, o farsa romano maghiara dupa cum am scris vineri, dar subiectul a trecut prea usor iar Ponta a scapat cam prea ieftin din asta.

Vorbim despre o o criza artificiala, generata si exacerbata atat de maghiari cat si de guvernul Ponta. Trebuie spus limpede: s-a ajuns la una din cele mai caraghioase si penibile solutii pentru ambele parti, curat Caragiale. Daca Traian Basescu sau orice guvern de dreapta ar fi anuntat public ca renunta sa mai sustine o actiune pe care tot ei ar fi prezentat-o „de interes national” in raport cu minoritatea maghiara, astazi aveau proces de tradare intentat de PSD, Vadim Tudor, Dan Diaconescu si Antena 3 la un loc. Merita atrasa atentia asupra usurintei cu care PSD se joaca cu teme nationaliste sau le ingroapa, dupa cum ii convine, fara sa fie taxat asa cum se cuvine pentru iresponsabilitate politica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro