Tudor Chirilă, apel către clasa politică: ”Depolitizați educația și începeți să construiți împreună un nou sistem care să pună cu adevărat în centrul său elevul”
La începutul anului școlar, actorul Tudor Chirilă a inițiat un apel către clasa politică, pe care o îndeamnă ”să se unească pentru educație”. ”Nu văd niciun un motiv de bucurie că mii de elevi se înrolează într-un sistem învechit și neperformant în care copilul este pus pe ultimul loc după diverse interese care mai de care mai absurde. Sistemul în sine e absurd. Din păcate, lucrurile nu se pot schimba decât din două direcții: mentalitatea și voința politică”, își justifică actorul inițierea unei petiții pentru școală prin care face apel la clasa politică.
În textul petiției, Chirilă le spune politicienilor să recunoască că în ceea ce privește educația situația este foarte gravă și tocmai de aceea e nevoie de un consens politic. El le spune politicienilor să stea la aceeași masă și să construiască împreună un nou sistem de educație în care elevul să fie cu adevărat în centru.
”Așezați-vă la masă împreună cu consilierii pe probleme de educație și elaborați o viziune unitară, comună, multianuală, pe care s-o implementați prin măsuri executive și legislative. Depolitizați educația și începeți să construiți împreună un nou sistem care să pună cu adevărat în centrul său elevul. Profesorii trebuie să aibă libertatea, dar și competențele de a lua decizii pentru dezvoltarea echilibrată a elevilor/studenților în spiritul valorilor desprinse din bunele practici educaționale”, arată Chirilă în petiție.
Chirilă mai argumentează că educația este sursa principală de dezvoltare a unui popor, motiv pentru care toate partidele ar trebui să înțeleagă că este nevoie de o abodare unitară și coerentă.
”Mingea e la dumneavoastră acum, stimați membri PSD, PNL, USR-PLUS, PRO România, PMP, UDMR și ALDE. Noi, semnatarii acestei petiții vă solicităm să susțineți, să elaborați și să semnați un acord politic (și nu de fațadă) pentru formularea unei viziuni unice și implementarea reformei educaționale inspirată de modele educaționale performante, altfel riscăm să devenim un popor fără identitate”, se arată în petiție.
Tudor Chirilă aduce în discuție și viziunea pentru educație lansată de Ministerul Educației în urmă cu câteva luni, viziune întocmită de profesioniști după model finlandez. Despre această viziune actorul a avut numai vorbe bune de spus, dar nu crede că ea va putea fi pusă vreodată în aplicare.