Sari direct la conținut

Tudorel Toader, noi acuzații la adresa lui Lazăr: Lazăr și-a numit consilier personal procurorul care l-a intervievat pentru funcție / Trei doamne de la Inspecția Judiciară care l-au verificat au ajuns apoi la Parchetul General / Justiția trebuie resetată total

HotNews.ro
Tudorel Toader, Foto: Agerpres
Tudorel Toader, Foto: Agerpres

Tudorel Toader a lansat joi seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3, noi acuzații la adresa procurorului general Agustin Lazăr. Toader susține că Lazăr nu a avut niciodata dosarul de candidat complet, că s-a înscris în penultima zi la concurs printr-un mail, iar ministrul Justiției și CSM au ales totuși să-i trimită presedintelui țării numirea de propunere pe post.

„Ce caută ordonanța semnată de altcineva în dosar? Mă gândeam: să spun, să nu spun de ordonanță, să zică cineva, dacă nu a fost acolo? Deși dosarul e legat, nu l-am făcut eu. Ne spune Augustin Lazăr – grefiera din greșeală a lipit filele. Semnificația adevărată a depunerii acestei ordonanțe o deține numai procurorul general și noi, prin interpretări. (…) Dacă are o semnificație, nu aș putea eu să o descifrez. Dar când Augustin Lazăr era audiat pentru a deveni procuror general, din comisia de interviu la Ministerul Justiției făcea parte și consiliera ministrului Justiției, o distinsă doamnă procuror. A ajuns procuror general. Pe cine a luat Lazăr consilier personal? Pe aceeași distinsă doamnă de la Ministerul Justiției, adică un transfer de consilieră de la ministru la procuror general, ceea ce înseamnă că nu e rău, denotă încrederea în dânsa și asigurarea continuității”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la Antena3.

Mai mult, Toader acuză că Lazăr și-a numit consilier personal procurorul care l-a intervievat pentru funcție și că ”trei doamne din Inspecția Judiciară” care l-au verificat au ajuns apoi să fie transferate la Parchetul General sub comanda sa insinuînd că aceste numiri nu s-au făcut pe merit ci ca o răsplată.

”La momentul în care Augustin Lazăr era audiat pentru funcția de procuror general, din comisie făcea parte și o distinsă doamnă de la Ministerul Justiției. Ulterior, când a ajuns la Parchetul General, pe cine a luat domnul Lazăr? Pe doamna consilier de la Ministerul Justiției, nu transfer de încredere. A făcut Inspecția Judiciară o anchetă la Parchetul General, au fost trei doamne și a ieșit un raport majoritar favorabil. Pe cine a luat Augustin Lazăr la Parchetul General? Pe cele trei doamne.”, acuză Toader.

Ministrul mai crede că este nevoie de o resetare totală a Justiției, dar s eplânge că lumea nu-i ascultă ”argumentele clare” ci se discută doar despre confuzia privind decizia de la dosar când l-a confundat pe Augustin Lazăr cu alt procuror.

În aceeași emisiune, Gâdea a acuzat că Proiectul de management al lui Augustin Lazăr este copiat de la fostul Procuror General, Tiberiu Nițu.

„În proiectul de management al lui Tiberiu Nițu, dumnealui explică foarte clar tot ce vrea să facă cu Ministerul Public și ia fiecare punct în parte. Am ajuns însă la final, unde am găsit o anexă, practic o prezentare pe scurt a proiectului. Toate punctele, toate difuncționalitățile pe care le-a găsit Tiberiu Nițu sunt copy-paste în proiectul de management al domnului procuror Augustin Lazăr”, susține Antena 3.

UPDATE Augustin Lazăr a răspuns la Realitatea TV că e doar ”o calomnie ridicolă”.

Procurorul general Augustin Lazăr a făcut publice rezultatele evaluărilor sale făcute de Consiliul Superior al Magistraturii, arătând că toate rapoartele privind activitatea sa au calificativul ”Foarte Bine” și că îndeplinește toate condițiile legale, lăsând astfel să se înțeleagă că cererea ministrului Justiției de revocare a sa din funcție este în afara legii. Precizarea vine în contextul în care, printre altele, Tudorel Toader i-ar fi imputat că nu a obținut acest calificativ la ultima evaluare.

Toate evaulările, începând cu 1984 și până în 2016 au calificativul Foarte Bine și nu a fost niciodată sancționat.

Tudorel Toader a comentat și această declarație susținând că dosarul lui Lazăr nu a fost completat decăt foarte târziu, iar CSM ar fi acoperit acest lucru, amânând timp de doi ani să ofere dosarul de candidat al lui Lazăr.

Citește aici adresa CSM privind rapoartele de evaluare

Citește aici hotărârea CSM privind promovarea procurorilor.

Citește aici hotărârea CSM din 2016

Procurorul Cristian Lazăr, cel care a emis rezoluţia de clasare pentru Iohannis în 2014, a declarat, joi, pentru Mediafax, că acel document nu avea ce să caute în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr, iar persoana care a pus acolo rezoluţia trebuie să răspundă.

„Cine a pus-o acolo trebuie să răspundă. Acest document nu avea ce să caute acolo”, a declarat procurorul Cristian Lazăr.

Procurorul a precizat, în ceea ce priveşte rezoluţia, că prin acest act a clasat plângerea unui petent, Marius Marinescu, făcută pe numele lui Klaus Iohannis. Prin acelaşi document, Cristian Lazăr a disjuns cauza cu privire la doi consilieri locali, Hans Klein şi Helmut Lerner, pentru conflict de interese.

Procurorul a mai menţionat că preşedintele Klaus Iohannis nu l-a favorizat în niciun fel pentru soluţia de clasare. „Cu ce să mă favorizeze? Cu o funcţie pentru a cărei propunere nu o făcea el?”, s-a întrebat, retoric, Cristian Lazăr, care a precizat că a fost propus adjunct la Sectia de urmarire penală şi criminalistică la Parchetul General de fostul ministru Raluca Prună, cu avizul unanim al Secţiei de procurori a CSM.

Klaus Iohannis a semnat, pe 15 decembrie 2015, decretul de numire în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General în cazul lui Cristian Aurel Lazăr. Pe 14 septembrie 2014, procurorul clasase o speţă care-l viza pe şeful statului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro