Tudose cere Rompetrol sa isi plateasca datoria istorica si sa astepte rezultatul anchetei DIICOT inainte de prelungirea memorandumului prin care aceasta este stearsa
Premierul Tudose a conditionat prelungirea unui controversat memorandum semnat de Guvernul Ponta in 2013 cu Rompetrol de indeplinirea a doua conditii, potrivit unui comunicat de presa. Astfel, Tudose a cerut Rompetrol sa isi plateasca datoria istorica si sa astepte solutionarea anchetei DIICOT, conform sursei citate. DIICOT a pus sechestru in 2016 pe bunurile Rompetrol fiind vizate atat rafinaria Petromidia, cat si benzinariile companiei si alte active, in baza unei datorii istorice de circa 600 milioane dolari. Pe de alta parte, sefii Rompetrol transmisesera azi intr-o conferinta de presa mesajul ca Guvernul ar „accelera” prelungirea memorandumului. Memorandumul controversat ierta Rompetrol de o datorie istorica estimata de statul roman la 600 de milioane de dolari, in schimbul crearii unui fond de investitii cu active de un miliard de dolari si rascumpararii a 26,69% din actiunile pe care statul roman le detine pentru 200 de milioane de dolari. Insa niciuna dintre aceste conditii nu era clar stabilita.
Intr-un comunicat remis vineri, Ministerul Energiei anunta ca, joi, 9 noiembrie, prim-ministrul Mihai Tudose a avut la Palatul Victoria o intalnire cu o delegatie a KazMunaiGaz (KMG), proprietarii grupului Rompetrol, si cea a companiei chineze CEFC, companie care va prelua pachetul majoritar al KMG International.
Potrivit sursei citate, in cadrul intalnirii, la care au participat si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor, s-a discutat despre viitorul memorandumului semnat in 2013 intre statul roman si compania KMG.
„In urma discutiei, Guvernul Romaniei a comunicat KazMunaiGaz ca pentru a putea discuta o noua prelungire a prevederilor Memorandumului incheiat in urma 4 ani, trebuie sa fie indeplinite doua conditii: achitarea datoriei istorice a companiei fata de statul roman si solutionarea cauzei de catre justitie”, se precizeaza in comunicatul Ministerului Economiei.
De asemenea, se arata in comunicat, premierul Mihai Tudose a „subliniat ca cele doua conditii trebuie intrunite cumulativ, altfel statul roman nu va mai putea lua in calcul intelegerea din 2013”.
Ministerul Economiei aminteste ca in urma cu 4 ani (pe 15 februarie 2013), a fost incheiat un Memorandum de Intelegere intre statul roman si fostul The Rompetrol Group N.V. (in prezent KMG International N.V.), care prevedea in principal:
– infiintarea, organizarea si functionarea unui fond de investitii kazah-roman in sectorul energetic
– lansarea la privatizare de catre statul roman a pachetului de actiuni de 26% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanta
Modul in care statul roman a renuntat la datoria pe care o avea Rompetrol a intrat in atentia DIICOT. Astfel, in luna mai 2016, DIICOT a dispus sechestru pe bunurile Rompetrol fiind vizate atat rafinaria Petromidia, cat si benzinariile companiei si alte active, suma sechestrului ridicandu-se la peste 600 milioane euro. DIICOT a anuntat ca exista suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat transfrontalier, a carui activitate a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea ordonantei de urgenta 118/2003 prin care obligatiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le inregistra, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.
Citeste si:
Azamat Zhangulov, senior vice-presedinte Rompetrol
Foto: Digi24
Azamat Zhangulov (Rompetrol): Premierul Tudose ne-a asigurat ca Guvernul va accelera implementarea memorandumului
Conducerea companiei KazMunaiGaz, proprietarii Grupului Rompetrol (KMGI), si cea a companiei chineze CEFC, care va achizitiona pachetul majoritar al Rompetrol, au avut joi o intalnire cu premierul Mihai Tudose si cu ministrii Energiei, Economiei si Finantelor, care i-au asigurat ca vor urgenta demersurile pentru implementarea memorandumului agreat cu statul roman in 2013, a declarat vineri, Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al KazMunaiGaz, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.
„Ne-am intalnit ieri (joi – n.r.) cu reprezentantii Guvernului, cu premierul Tudose si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor. Tema principala de discutie a fost intrarea in vigoare a memorandumului de intelegere din 2013 si sa ne reasiguram angajamentele ca suntem gata sa punem in aplicare acest memorandum. Avem confirmarea ca lucrurile vor fi accelerate si vom vedea solutii rapide”, a spus Zhangulov.
Potrivit acestuia, memorandumul prevede, pe de o parte, vanzarea de catre stat a unei participatii de 26% din Rompetrol Rafinare, pe care KMGI s-a angajat sa o achizitioneze cu 200 de milioane de dolari.
„Ne pastram acest angajament. Comisia de privatizare a reinceput in urma cu doua luni procedura de scoatere la vanzare a acestor actiuni”, a sustinut oficialul companiei.
Tot in cadrul memorandumului a fost convenita infiintarea unui fond comun de investitii in domeniul energiei in valoare de un miliard de dolari.
„Ne-am luat angajamentul ca vom infiinta acest fond, care va aduce noi investitii, care vor genera noi taxe si noi joburi, iar, mai ales in situatia actuala a economiei, problema locurilor de munca este una esentiala”, a mai spus reprezentantul companiei kazahe.
Intrebat daca s-a convenit, impreuna cu reprezentantii Guvernului, un calendar privind implementarea memorandumului, Zhangulov a precizat ca asteapta acest calendar de la Ministerul Energiei intr-o saptamana sau doua.
„Am vazut ca reprezentantii Guvernului doresc sa finalizeze acordul cu noi si sa implementeze memorandumul. De asemenea, si-au exprimat opinia ca nu este in beneficiul nimanui sa stam sa mai asteptam. Nici noi nu mai avem rabdare ca aceasta situatie sa mai dureze ani si ani, ci vrem sa fie rezolvata cat mai repede posibil, pentru ca angajamentul luat in ceea ce priveste investitiile noastre aici sa devina realitate”, a subliniat Zhangulov.
Potrivit acestuia, KazMunaiGaz este de zece ani in Romania, unde a investit 4 miliarde de dolari, din care 2 miliarde de dolari pe partea operationala. „Vrem sa ne asiguram ca, in continuare, investitiile noastre sunt sprijinite de catre stat. Acum avem sechestru asupra activelor rafinariei, iar primul pas ar trebui sa fie ridicarea sechestrului, care in prezent impiedica investitiile”, a aratat el.
Memorandumul expira la 31 decembrie 2017, dupa ce a fost prelungit de mai multe ori, insa Zhangulov sustine ca oficialii companiei sunt dispusi sa prelungeasca din nou acest termen, daca va fi cazul, pentru a exista certitudinea ca toti pasii se vor indeplini.
Zhangulov a mai spus ca tranzactia prin care compania chineza CEFC preia 51% din actiunile KMGI va fi finalizata in aceasta luna, in prezent derulandu-se ultimele detalii tehnice.
Compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan, KazMunaiGaz, a cumparat 75% din Grupul Rompetrol in anul 2009 si restul de 25% in 2009.
CEFC s-a angajat sa investeasca circa 3 miliarde de dolari in urmatorii 5-10 ani in Romania, iar KazMunaiGaz, sa aduca circa 125 de milioane de tone titei la rafinaria Petromidia in urmatorii 15 ani.
Un scurt istoric al memorandumului, aflat acum in atentia DIICOT
Memorandumul a fost semnat de statul roman si grupul Rompetrol pe 15 februarie 2013, iar trei zile mai tarziu, pe 18 februarie, statul roman a cerut suspendarea litigiului cu kazahii, prin care solicita plata datoriei de aproape 600 de milioane de dolari. Memorandumul prevedea, in primul rand, stingerea litigiilor. Un aspect care a ridicat intrebari a fost acela al datei la care a fost semnat memorandumul. Pe 18 februarie 2013, la Curtea de Apel Constanta urma sa aiba loc ultimul termen al litigiului dintre statul roman si kazahi. Insa in conditiile in care pe 15 februarie a fost semnat memorandumul, la termenul din 18 februarie, reprezentantii statului au anuntat ca vor suspendarea procesului. Potrivit informatiilor HotNews.ro, memorandumul a fost semnat intr-o dimineata, dupa o noapte de negocieri. Documentul a fost semnat de Gabriel Dumitrascu, din partea statului romana, prin OPSPI, si de Daniyar Berlibayev, presedinte al Consiliului de Administratie al Rompetrol Group.
Statul a renuntat la litigii doar in baza acelui memorandum, chiar daca acesta nu fusese aprobat inca de Guvern. Abia in ianuarie 2014, Guvernul a aprobat o hotarare prin care anulat datoria Rompetrol Group catre statul roman. Pe 24 martie 2014, dupa ce a Hotararea de Guvern in vigoare, statul roman prin Minsterul Finantelor a renuntat la litigiul de la Curtea de Apel Constanta.
Practic, Guvernul a aprobat un memorandum prin care statul roman accepta sa renunte, contra unor promisiuni, la litigiile in instanta prin care solicita actionarilor kazahi plata unei creante de 600 milioane de dolari. Pe scurt, memorandumul prevedea ca statul roman sa renunte la litigii, dupa care KazMunayGaz sa cumpere un pachet de actiuni de 26,69% detinut de statul roman, contra sumei de 200 de milioane de dolari, si infiintarea de catre Rompetrol Group a unui fond de investitii de 1 miliard de dolari. Timp de un an, Guvernul Ponta s-a luptat sa dea o forma legala memorandumului privind Rompetrol prin care statul renunta la recuperarea creantei de 600 milioane de dolari. Mai intai a incercat sa forteze Parlamentul sa voteze o lege, insa aceasta a fost contestata de fostul presedinte Traian Basescu la Curtea Constitutionala si, in cele din urma, a fost declarata neconstitutionala. Victor Ponta spunea adesea ca cei care contesta legalitatea unui astfel de demers se opun, de fapt, „unui mare proiect de investitii”. In cele din urma, memorandumul a fost aprobat in ianuarie 2014 printr-o Hotarare de Guvern.
De atunci, au trecut trei ani, iar singurul efect al memorandumului a fost ca Rompetrol a scapat de litigiile cu statul. Celelalte prevederi din memorandum nu au fost respectate pana acum: nici vanzarea de catre statul roman a unor actiuni contra 200 milioane de dolari, nici crearea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari.