Turistii au luat cu asalt Gura Riului
In plin sezon estival, turistii au luat cu asalt pensiunile agroturistice din comuna sibiana Gura Riului. Din cele aproximativ 15 pensiuni din zona, cu greu mai gasesti un loc de cazere. Valul de turisti l-a luat prin surprindere si pe primarul Ioan Dutu, care de-abia a gasit un loc liber pentr a-si caza un amic.
De la an la an, Gura Riului a devenit destinatia preferata pentru cei care vor sa-si petreaca zilele libere departe de superlativul pe care il ofera litoralul Marii Negre, atit in ceea ce priveste aglomeratia, cit si preturile parcaticate in statiunile romanesti. Muntele, linistea, mincarea buna si ospitalitatea sint ingredientele necesare pentru o vacanta simpla, cu miresme traditionale.
Tot ceea ce strainii nu gasesc la ei acasa, gasesc in Gura Riului. „Am venit din Italia acum o saptamina. Am auzit de Sibiu si de Gura Riului de la niste prieteni. Am vrut sa vad muntele, sa maninc mincare romaneasca si sa vad bisericile de la voi. E foarte frumos. Si foarte multa lume care se vede ca nu e de aici, ca sint turisti „, povesteste Luisa Pezza, o turista din Napoli, Italia.
400 de turisti
Desi e abia inceputul lui iulie, cu greu mai gasesti un loc in cele aproximativ 15 pensiuni din zona. Locurile de cazare nu se inmultesc nici macar daca esti primarul comunei. „Toate pensiunile sint aproape pline. Si eu am cautat de curind un loc de cazare pentru un prieten de-al meu si abia am gasit. Turistii isi fac rezervari din timp.
E foarte greu sa gasesti un loc daca nu ai rezervare, mai ales vara, cind e sezonul. Pina la urma, eu am avut noroc si am gasit, dar sa stiti ca am cautat ceva vreme inainte”, a spus Ioan Dutu, primarul comunei. Gospodarul sef al comunei sustine ca, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, numarul turistilor este mult mai mare.
Potrivit estimarilor de la Primarie, in jur de 400 de turisti sint cazati, in acest moment, in cele putin peste 400 de locuri de cazare.
Agroturismul e in floare
„Numarul turistilor este cu mult peste dublu fata de anul trecut. Multi chiar vin prin zona si chiar daca sint doar in trecere se opresc sa se cazeze in pensiuni. Cred ca si statutul de Capitala Culturala Europeana a contribuit la cresterea numarului de turisti”, este de parere Ioan Dutu.
Pe de alta parte, primarul a tinut sa precizeze ca nu doar orasul Sibiu a dat o mina de ajutor agroturismului, ci si proprietarii de pensiuni, care stiu sa-si atraga si sa-si pastreze clientii. „Daca te duci intr-un hotel ai o relatie oficiala cu cei de acolo. Pe cind intr-o pensiune gasesti prietenie, ospitalitate, e cu totul altfel”, este de parere primarul.
Bani din traditii
Chiar daca aderarea Romaniei la UE a speriat proprietarii de pensiuni, acestia au descoperit ca restrictiile nu sint chiar atit de dure. „La noi gasiti tot ce vreti, totul preparat in casa si de cea mai buna calitate. Natural, nu ca in magazinele cu pretentii. Turistii nostrii, mai ales strainii cer palinca de casa, un sorici de la porc, brinza si lapte proaspat.
Si le dam, chiar daca acum nu ne mai lasa sa taiem porcul in fata lor”, zimbeste Ilie Cristea, managerul unei pensiuni din Gura Riului. Pe de alta parte, si primarul comunei sustine ca tocmai pastrarea acestor traditii aduce, an de an, turistii in Gura Riului.
„Oamenii cauta liniste, vor sa vada la fata locului cum se pastreaza traditiile, asta e tot farmecul de a veni la o pensiune”, mai spune Cristea. Potrivit acestuia, nu exista inca o evidenta a banilor proveniti din turism, insa marea majoritate sint investiti in infrastructura comunei.
Drumurile sau retelele de apa potabila si de canalizare sint doar citeva exemple de destinatii ale banilor lasati de straini.