Sari direct la conținut

TVA-ul la preparatele din cafea: multe cafenele încă aplică greșit, legislația fiind interpretabilă / Discuția cu o barista

HotNews.ro
Cafea cu lapte, Foto: © Juthamat Yamuangmorn | Dreamstime.com Co
Cafea cu lapte, Foto: © Juthamat Yamuangmorn | Dreamstime.com Co

O întrebare ciudată i-am pus unei barista în cafenea (tot ea se ocupa și de casa de marcat): Ce preparate din cafea aveți cu TVA de 9%? A răspuns că nu știe.

Am continuat: Presupun că nu v-a mai întrebat nimeni asta.

Ea a confirmat. Nu prea înțelegea de ce întreb așa ceva. În final i-am zis: Dați-mi un cappuccino!

Domnișoara a bătut suma pe casă, a scos bonul și s-a uitat pe hârtia scoasă de aparat pentru a vedea ce scrie și mi-a spus: TVA 9%.

*Discuția a avut loc în această dimineață

La începutul anului, în februarie, atrăgeam atenția asupra faptului că modificările fiscale introduse prin Ordonanța 16/2022 sunt interpretabile în privința cafelei preparate. La vremea respectivă, Mariana Vizoli, expertă în TVA, ne spunea că autoritățile fiscale, neoficial, sunt de părere că ar trebui să fie 19%, „indiferent dacă este servită cu sau fără zahăr/lapte”.

Tot la vremea respectivă, Camera Consultanților Fiscali (CCF) a cerut lămuriri oficiale de la ANAF.

În lungul răspuns, ANAF scrie „produsele alimentare în stare lichidă, pe bază de cafea, ceai sau cacao și care sunt consumate direct ca băuturi se clasifică, în funcție de caracteristicile și proprietățile obiective ale acestora, fie la codul NC 2202 10 00, fie la codul NC 2202 99, cu condiția ca acestea să nu reprezinte băuturi alcoolice, aplicându-se astfel cota standard de TVA de 19% începând cu data de 1 ianuarie 2023”.

Acest răspuns a sosit pe 31 mai 2023.

Pentru că acele clarificări nu au fost destul de clare, Camera Consultanților Fiscali a revenit cu o întrebare către Ministerul Finanțelor, deoarece ANAF nu a răspuns la o întrebare.

„Regăsim în adresa transmisă de ANAF – Administrația Sector 1 a Finanțelor Publice opinia doar cu privire la cafea, ceai sau cacao, în stare lichidă, consumate direct ca băuturi, dar nu și pentru limonadă”, se arată în adresa CCF trimisă la Finanțe.

În concluzie, încă sunt cafenele care nu știu cum să interpreteze corect, cum este cazul prezentat la început. Pe bon scrie că TVA-ul este de 9%, deși ar fi trebuit să figureze 19%. Întrebarea este dacă ANAF, atunci când va merge în control, va pune firmele la plăți suplimentare. Problema este că legislația e interpretabilă în continuare.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro